Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

FIFA vyšetruje rasizmus Fernándeza, hanlivý chorál na adresu Francúzov už oľutoval

Fernández to pri oslavách titulu prehnal.
Fernández to pri oslavách titulu prehnal. AFP
Svetová futbalová federácia FIFA začala disciplinárne konanie s argentínskym stredopoliarom Enzom Fernándezom (23). Dôvodom je video, ktoré zverejnil po víťazstve vo finále Copa América a v ktorom futbalisti Argentíny rasisticky urážajú francúzskych hráčov afrického pôvodu. FIFA v stredu potvrdila, že sa prípadom začala zaoberať.

Hoci sa Fernández za video už ospravedlnil, francúzska federácia napriek tomu podala sťažnosť. Okrem iných video ostro kritizoval aj Argentínčanov francúzsky spoluhráč z Chelsea Wesley Fofana, ktorý to označil za "bezbrehý rasizmus".

"Je mi to úprimne ľúto. Pokrik je veľmi urážlivý a pre to nie je žiadne ospravedlnenie. Som proti akejkoľvek forme diskriminácie a ospravedlňujem sa, že som sa nechal pri oslavách titulu uniesť. Video ani pokrik neukazujú, aký naozaj som," ľutoval Fernández.

Fernández urážal africký pôvod hráčov Francúzska. Bezbrehý rasizmus, reaguje Fofana

FIFA začala vyšetrovanie. "O videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach, vieme a celú záležitosť vyšetrujeme. FIFA je proti akejkoľvek forme diskriminácie," citovala vyhlásenie medzinárodnej federácie agentúra AFP.

Fernándezovi navyše hrozí aj trest od Chelsea. "Vieme o tom, že sa ospravedlnil, a oceňujeme to. Napriek tomu sme začali interné disciplinárne konanie a využijeme situáciu k jeho ďalšiemu vzdelávaniu," uviedol klub.

Argentína v nedeľňajšom finále Copa América zdolala Kolumbiu 1:0 po predĺžení. Podobné urážlivé skandovanie na adresu francúzskych futbalistov zaznelo od fanúšikov pred finále majstrovstiev sveta 2022. Argentínčania vtedy porazili Francúzov na penalty.