Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Finále Copy ako Super Bowl. Strávime 20 minút v šatni, kritizuje kouč Kolumbie polčasovú šou

Néstor Lorenzo neschvaľuje polčasovú šou počas finále Copy, ktorá zaberie viac ako 20 minút.
Néstor Lorenzo neschvaľuje polčasovú šou počas finále Copy, ktorá zaberie viac ako 20 minút.AFP
Juhoamerický šampionát sa chystá na veľké finále, Argentína útočí na tretí veľký titul za sebou a Kolumbia obhajuje 28-zápasovú sériu neporaziteľnosti. Nočný zápas sľubuje atraktívne predstavenie, a to nielen pre futbalových fanúšikov. Ale zďaleka nie každému sa to páči.

Tohtoročný rozšírený turnaj sa koná v Spojených štátoch amerických a organizátori sa rozhodli inšpirovať tamojšou ligou amerického futbalu (NFL), konkrétne finále Super Bowlu. Toto podujatie bežne priťahuje pozornosť viac ako sto miliónov divákov, vďaka nemu stojí polminútový reklamný spot viac ako štyri milióny dolárov a má jednu veľkú atrakciu, ktorou je polčasová prestávka.

Zatiaľ čo pri iných športových podujatiach sa fanúšikovia po prvom dejstve odchádzajú občerstviť, v prípade Super Bowlu zostávajú pri obrazovkách a pridávajú sa k nim ďalší. Prestávku zvyčajne vypĺňa prestížna a vysokoprofilová hudobná vložka - tú na Hard Rock Stadium v Miami vyplní speváčka Shakira.

"Myslím si, že by to malo byť rovnaké ako pri každom zápase. Pätnásť minút podľa pravidiel," naráža tréner kolumbijskej reprezentácie Néstor Lorenzo na skutočnosť, že polčasová prestávka sa z tradičnej štvrťhodiny natiahne aspoň na dvadsaťpäť minút.

Toto rozhodnutie vyvoláva rozporuplné reakcie a rozčarovanie, najmä na základe toho, čo sa doteraz dialo v USA. Práve vstupy tímov do druhých polčasov sa stali terčom pozornosti z dôvodu opakovaných trestov pre trénerov a svoje o tom vedia najmä Lionel Scaloni (Argentína), Ricardo Gareca (Čile), Marcelo Bielsa (Uruguaj) a Fernando Batista (Venezuela). Ich zverenci prišli na začiatky druhých polčasov o niekoľko desiatok sekúnd neskôr, za čo boli potrestaní. Kormidelníci dostali pokutu 15-tisíc dolárov a ďalší zápas svojich tímov museli sledovať z tribúny.

"Nerozumiem tomu. Prial by som si, aby to bolo rovnaké ako všetky ostatné zápasy. Keď niekto nastúpil po šestnástich minútach, hneď nasledoval trest, teraz bude šou a my len v šatni strávime dvadsať minút. Hráči môžu prechladnúť, hoci na oboch stranách to bude rovnaké. Ale také je skrátka rozhodnutie," pokračoval Lorenzo, ktorý poukázal aj na možný horší stav ihriska, pretože medzi prvým a druhým polčasom musia organizátori rýchlo pripraviť a následne odstrániť pódium.

Favoritom bude Argentína.
Favoritom bude Argentína.Flashscore

Polčasová hudobná prestávka predstavuje pre Copa América premiéru, zatiaľ čo finálový zápas je tradične špecifický vďaka dodatočnej výnimke v podobe predĺženia. Vo vyraďovacej fáze v prípade nerozhodného výsledku okamžite nasleduje penaltový rozstrel a tohtoročný ročník ich už videl štyri, ale účastníci finálového zápasu budú mať k dispozícii minimálne polhodinu navyše, aby sa tejto lotérii vyhli.

Predĺženie môže byť pre oslabený tím osudné a zároveň môže ovplyvniť atraktivitu merania síl. Skúsenosti s tým má napríklad Marcelo Bielsa, ktorého Uruguaj vo štvrťfinále remizoval s Brazíliou (0:0) a od 74. minúty po červenej karte Nahitana Nándeza sa spoliehal na čisto defenzívnu taktiku.

"Prišli sme o jedného hráča, hrali sme v oslabení a taktiku sme prispôsobili všetkému. Rozhodli sme sa sústrediť na bránenie na našej polovici," vysvetlil logickú zmenu.

Argentína - Kolumbia (pondelok, 2:00)