Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Futbal má viac a viac divákov, ale hra je stále menej atraktívnou, varuje tréner Bielsa

Bielsa je hlavným trénerom Uruguaja.
Bielsa je hlavným trénerom Uruguaja.AFP
Ešte predtým, ako Marcelo Bielsa (68) doviedol Uruguaj do semifinále Copa América v zápase proti Brazílii, hovoril uznávaný tréner na piatkovej tlačovej konferencii o tom, že futbal už nie je tým, čo z neho urobilo svetový šport číslo jeden. Varoval, že mu hrozí úpadok, ak sa nezníži apetít po výsledkoch, kontroverzii a finančnom zisku.

Uruguaj - Brazília 1:0 po pen.

"Futbal má čoraz viac divákov, ale hra sa stáva menej atraktívnou," začal Bielsa a dodal: "To, čo z futbalu urobilo šport číslo jeden, sa z neho vytráca."

"Jedného dňa prestane záležať na tom, koľko ľudí futbal sleduje. Ak vaším cieľom nebude ponúknuť im kvalitné predstavenie, stane sa z toho len biznis. Hráčov, ktorí si zaslúžia byť sledovaní, bude menej. Hra nebude zábavná. A fanúšikovia prestanú pribúdať," predpovedal El Loco, ktorý so sklonenou hlavou vážil každé slovo smerujúce k prítomným novinárom.

"Futbal nie je len päťminútový zostrih najlepších momentov. Futbal je oveľa viac. Je to kultúrny prejav, spôsob sebavyjadrenia," má jasno ospevovaný tréner, ktorý v minulosti viedol okrem iného Bilbao, Marseille, Lazio, Lille i Leeds a naživo či na videu sledoval tisíce zápasov.

Situáciu, ktorú sa snažil opísať, aplikoval aj na národný tím, ktorému v súčasnosti šéfuje. "Som si istý, že aj v Uruguaji sú ľudia, ktorí sledujú len zostrihy zápasov reprezentácie. To má však len málo, naozaj veľmi málo spoločné s podstatou, vďaka ktorej sme si zamilovali futbal," preniesol.

"Všetci by sme mali odmietnuť tento scenár, ktorý sa nám ponúka. V ňom sa kontroverzie, diskusie, obviňovanie a hľadanie vinníkov stávajú posadnutosťou. Tá následne zhoršuje podmienky, v ktorých by sa mal hrať futbal," uzavrel Argentínčan Bielsa.