Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Penalty rozhodli i druhé štvrťfinále Copa América. Kanada po Venezuele vyzve Argentínu

Kanada porazila Venezuelu na penalty.
Kanada porazila Venezuelu na penalty.AFP
Kanada po remíze 1:1 v riadnom hracom čase na štadióne AT&T v Dallase zdolala v noci na sobotu Venezuelu v rozstrele zo značky bieleho bodu a pri premiére na Copa América postúpila už do semifinále. Javorové listy dominovali v prvom polčase, keď otvoril skóre Jacob Shaffelburg (24), ale v druhom dejstve vyrovnal nádherným lobom Salomón Rondón (34). Kanadský brankár Maxime Crépeau (30) sa však v penaltovej lotérii blysol dvoma zákrokmi a stal sa hrdinom.

Venezuela - Kanada 1:2 po pen.

Venezuela skončila na turnaji po stopercentnej bilancii v skupinovej fáze, šampionát opustila bez prehry v riadnom hracom čase. La Vinotinto sú stále bez titulu na Copa América, od roku 2011 sa už päť edícií v rade nedostali do semifinále.

V Dallase rozhodoval až penaltový rozstrel. Hrdinom bol kanadský gólman Maxime Crépeau, ktorý zlikvidoval pokusy Jeffersona Savarina a Wilkera Ángela vo štvrtej, respektíve šiestej sérii, zatiaľ čo Yangel Herrera v druhej sérii bránu netrafil.

Na opačnej strane sa nepresadili Liam Millar a Stephen Eustaquio, ktorých prečítal Rafaela Roma, ale trefami do čierneho sa o postup do semifinále pričinili Jonathan David, Moïse Bombito, Alphonso Davies a Ismaël Koné.

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Opta by Stats Perform

Kanadu mohlo mrzieť, že v riadnom hracom čase strelila iba jeden gól. Severoameričania už pred otvorením skóre v 13. minúte prostredníctvom Shaffelburga nevyužili veľkú šancu. Útočník pri oslavách ukázal dres Tajona Buchanana, ktorý na tréningu pred štvrťfinále utrpel zlomeninu holennej kosti ľavej nohy a na šampionáte dohral.

Kanaďania naďalej terorizovali Venezuelu pri protiútokoch, pričom mali vždy dostatok priestoru, a hromadili jednu príležitosť za druhou. Zlyhanie v koncovke však držalo vínovo-červených pri živote.

Štýl hry tímov a krehkosť ich obrán spôsobili, že duel bol otvorený, kontra striedala kontru. Vyrovnávajúci gól Venezuely prišiel, paradoxne, po ubránenom rohovom kope Kanady v 65. minúte.

Aramburu nakopol loptu dopredu a nechal Rondóna v súboji jeden na jedného s Bombitom. Útočník sa zbavil súpera, videl pred sebou vybehnutého brankára Crépeaua a krásnym lobom z približne 40 metrov vyrovnal. Do konca riadneho hracieho času tímy pokračovali v zahadzovaní vyložených možností, o čom hovorí aj štatistika očakávaných gólov (xG), ktorú ovládla Kanada pomerom 1,97:1,25.

Súperom Kanady v semifinále bude Argentína, ktorá vyradila Ekvádor - takisto na penalty. Zápas o postup do finále je naplánovaný v noci na stredu o 02:00 SEČ na štadióne MetLife v New Jersey.