Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

POHĽAD: USA po chaose na Copa América zatiaľ nie sú pripravené hostiť MS v roku 2026

Bitka medzi kolumbijskými fanúšikmi a časťou uruguajského tímu.
Bitka medzi kolumbijskými fanúšikmi a časťou uruguajského tímu.AFP
Copa América 2024 zanechala v ústach fanúšikov trpkú príchuť. Ukázalo sa, že organizátori turnaja zatiaľ na túto úlohu nie sú plnohodnotne pripravení z pohľadu nákladov, riešení situácií a chaosu, ktoré s tým boli spojené.

Tvrdenie, že Spojené štáty americké sú výborne rozvinutou krajinou s prvotriednou technológiou, nie je ničím novým. Hovoríme predsa o globálnom gigantovi, ktorý má dostatok zdrojov na to, aby sa presadil prakticky v každom aspekte.

Ak však prejdeme k futbalu a vezmeme si za príklad to, čo sa stalo na Copa América 2024, kde bola argentínska redakcia Flashscore na vlastnej koži svedkom otrasnej organizácie bezpečnostných agentúr a pracovníkov Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL), dovoľte mi zapochybovať o ich schopnosti zorganizovať nasledujúce majstrovstvá sveta, ktoré majú pod patronátom spoločne s Mexikom a Kanadou.

To, čo sa stalo v nedeľu 14. júla na štadióne Hard Rock v Miami pred finále Copa América, v ktorom Argentína porazila Kolumbiu 1:0 po predĺžení gólom Lautara Martíneza, bolo skutočne poľutovaniahodné. Deti plakali, ľudia strácali vedomie a nevedeli, čo majú robiť. Mnoho z nich bolo zatknutých a zábery, na ktoré sa nezabudne, obleteli celú planétu.

Všetko sa to začalo niekoľko hodín pred výkopom, ktorý bol pre incidenty nakoniec odložený o 82 minút. Organizátori totiž neurobili selekciu medzi divákmi, ktorí mali vstupenky, a tými, ktorí ich nemali. Všetci prítomní sa mohli zhromaždiť pred vstupom na štadión, čím podporili možnosť toho, čo sa následne stalo. Násilie a totálny chaos.

Ďalším kľúčovým faktorom bola skutočnosť, že brány štadióna sa otvorili iba hodinu a pol pred začiatkom duelu. Toto rozhodnutie znamenalo, že viac ako 60-tisíc majiteľov vstupeniek sa nemohlo včas dostať na podujatie, na ktoré si zakúpili lístok, čo viedlo k logickému zúfalstvu.

Čo sme v týchto situáciach zažili? Obrovské davy na veľmi malom priestore, neefektívnosť polície pri snahe niečo riešiť, zmiešaný dav ľudí, z ktorých mnohí nemali vstupenky a chceli sa pokúsiť dostať na štadión bez lístka.

Ochranka prijala rozhodnutie pustiť každých pätnásť minút len niekoľko ľudí, čo bol ďalší z faktorov, ktorý vyvolal sklamanie a beznádej medzi prítomnými. Navyše to oddelilo rodiny od detí, nechalo starších ľudí samých a ukázalo celému svetu smutné obrázky.

Fanúšikovia mali na finále problémy so vstupom
Fanúšikovia mali na finále problémy so vstupomProfimedia

Nakoniec, po tom, čo sa nám CONMEBOL a zamestnanci štadióna snažili zabrániť v tom, aby sme ukázali, čo sa stalo, a vyhrážali sa, že ak budeme pokračovať v natáčaní, odoberú nám akreditáciu, boli turnikety uvoľnené a všetci prítomní, či už so vstupenkou alebo bez nej, mohli vstúpiť na štadión a sledovať finále.

Je potrebné podčiarknuť, že na rozdiel od Copa América, ktorú organizuje CONMEBOL, budú majstrovstvá sveta pod hlavičkou FIFA. Tá sa potrebuje z tohtoročných udalostí v USA poučiť a vyhnúť sa organizačným chybám.

Takýmto spôsobom sa však majstrovstvá sveta vo futbale 2026 v Spojených štátoch amerických organizovať nemôžu. V prvom rade musia byť zavedené prísne bezpečnostné štandardy. Ideálne také, aby sa pred štadiónom vykonávali blokové prehliadky vstupeniek a ľudia bez nich budú vyzvaní, aby rad opustili.

Po druhé, organizátori by sa mali lepšie správať k verejnosti a predovšetkým venovať osobitnú pozornosť najzraniteľnejším ľuďom, aby sa už neopakovali scény, ktoré sme, žiaľ, museli zažiť. Nehovoriac o bitkách v hľadisku, do ktorých boli zapojení aj hráči...

Ak organizátori (a polícia) tieto problémy nevyriešia, ak nevykonajú mea culpa v súvislosti s ďalším veľkým podujatím (vrátane MS klubov), budeme musieť sledovať podobné scény, aké sme už videli. Dúfajme, že sa to nestane. Všetkému však predchádza priznanie si chyby a následné prijatie vážnych opatrení.