Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Znovuzrodený James je kľúčom Kolumbie k výhre na Copa América

Dotiahne James svoju Kolumbiu až na vrchol?
Dotiahne James svoju Kolumbiu až na vrchol?AFP
Žiaril na MS 2014, kde bol aj najlepším strelcom, ale potom sa James Rodríguez (33) jedno celé desaťročie na klubovej úrovni viac-menej trápil. Tohtoročná Copa América ho ale znova zachytila v skvelej forme.

Kolumbijský tvorca hry bol kľúčom k postupu Kolumbie do finále proti Argentíne a aj v ňom je prípadný úspech práve na pleciach kapitána. Stáť bude proti Messimu, ktorý na spomínanom svetovom šampionáte v roku 2014 získal cenu pre najlepšieho hráča turnaja. Aj samotný Maradona ale povedal, že ju mal dostať práve James.

Skvelé výkony mu vyniesli prestup za 80 miliónov do Realu Madrid, v tom čase bol štvrtým najdrahším hráčom na svete. Dostal dres s číslom 10, ale vysoké očakávania nedokázal naplniť. Na klubovej úrovni nenadviazal na výkony z reprezentácie.

Neskôr hosťoval v Bayerne a v roku 2020 definitívne opustil Santiago Bernábeu. Prestúpil do anglického Evertonu, následne hral za katarský tím Al-Rayyan. Nevyšiel mu ani angažmán v Olympiakose a takisto v brazílskom Sao Paule je z Jamesa iba slabý odvar toho, akým hráčom býval.

V tejto sezóne odohral iba osem ligových zápasov, no na medzinárodnej úrovni je to iný príbeh. Tréner Nestor Lorenzo mu dôveruje a na samotnom hráčovi to je vidieť. Dostal kľúčovú úlohu v tíme, čoho sa nezľakol a odmenou sú jemu aj celej krajine veľmi kvalitné výkony.

"Odkedy som prevzal národný tím, tak som ho pozorne sledoval. Na ihrisku robil zaujímavé veci, ale potrebovali sme, aby mal hernú prax," povedal Lorezno. James na juhoamerickom šampionáte vytvoril šiestimi asistenciami nový rekord, raz aj skóroval.

Kľúčové je, že James hrá na svojej ideálnej pozícii za útočníkmi, kde má voľnosť, takže si zbieha pre lopty, diktuje tempo hry a šikovnými prihrávkami potom posiela spoluhráčov do šancí. Je to post klasickej desiatky, ktorý síce už vo futbale pomaly, ale isto, končí, no pre Kolumbijčana ide o to najideálnejšie, čo môže dostať.

Zdá sa, že Lorenzo si to uvedomuje. Jamesa chvália aj spoluhráči. "Vždy bol s Falcaom a Cuadradom mojím idolom, sledoval som ho v televízii. Stále mu hovorím, si superstar! Veľmi ťa obdivujem," nechal sa počuť Luís Díaz pre DirecTV.

"Zaslúži si to, toto je jeho Copa, o tom niet pochýb. Vieme, čím si prešiel a ako trpel. Futbal je o takýchto momentoch a on dostal druhú šancu," nadviazal krídelník Liverpoolu.

Zatiaľ čo Argentína bude v Miami bojovať o rekordný šestnásty titul z Copy a zároveň tretiu veľkú trofej za posledných pár rokov, tak Kolumbia môže ovládnuť tento turnaj len druhý raz (predtým v 2001). "Keď hrám za Kolumbiu, snažím sa pomáhať spoluhráčom. Každý vie, že za tento dres dám všetko," povedal.