Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako sa Wisla snaží dostať späť na vrchol: Kolaps, veľkolepá záchrana a umelá inteligencia

Vystúpi Wisla opäť na vrchol?
Vystúpi Wisla opäť na vrchol?ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Wisla Krakov, trinásťnásobný majster Poľska a päťnásobný víťaz národného pohára, bola kedysi pravidelným účastníkom európskych súťaží. Po vypadnutí z Ekstraklasy v roku 2022 sa márne snaží prebojovať späť do najvyššej súťaže, ale v posledných týždňoch o nej opäť počuť. Aká je budúcnosť Bielej hviezdy?

Vyradenie Parmy a Schalke, ale smolné vypadnutie s Panathinaikosom. Zázračný postup na úkor Fulhamu, ale šokujúca prehra s outsiderom Levadia Tallinn. Nádeje na víťazstvo v domácej súťaži, ale premrhanie pohodlného náskoku tesne pred koncom. Dlhé roky sa zdalo, že súčet vzostupov a pádov Wisly Krakov sa rovná nule.

Keď k tomu prirátame prestupy hráčov ako Maciej ŻurawskiJakub Blaszczykowski či Kew Jaliens a najmä Marcelo, dalo by sa dokonca povedať, že v tom čase na Mestskom štadióne H. Reymana častejšie svietilo slnko než pršalo. Dnes je situácia Bielej hviezdy úplne iná. Stále však platí, že v klube nie je nikdy pokoj. Pred niekoľkými rokmi sa začala písať nová kapitola a fanúšikovia sa rozhodne nenudia.

Odstúpenie otca úspechu

Zlaté časy Wisly boli možné vďaka stabilnému sponzorovi, podnikateľovi Boguslawovi Cupialovi a jeho spoločnosti Tele-Fonika. Jeden z najbohatších Poliakov, ktorý sa v rebríčku Forbes 2021 umiestnil na 19. mieste s majetkom 573 miliónov dolárov, jej vládol takmer 20 rokov. Počas tohto obdobia, hoci plného úspechov na domácej scéne, sa mu s tímom nepodarilo dosiahnuť jeho najväčší sen v podobe postupu do Ligy majstrov.

Po rokoch, unavený a znechutený zmenami vo futbalovom svete, sa rozhodol odovzdať klub do iných rúk. Trochu pošramotená, ale stále rešpektovaná značka začala lákať potenciálnych kupcov. Postavy a príbehy, ktoré stáli za kúpou Wisly, sú predmetom na samostatnú knihu. Akcie klubu menili majiteľa, ale nakoniec sa po všetkých neúspechoch vrátili do rúk dočasného vlastníka, ktorým bolo Športové združenie Wisla Krakov.

Nový majiteľ

V decembri 2018 sa poľský klub ocitol na pokraji bankrotu. Ukázalo sa, že vo Wisle nefigurovali ľudia, ktorí by hľadali čo najlepšie riešenie pre klub, ale skôr osobný prospech. Boli obvinení zo založenia zločineckej skupiny, ktorá konala v neprospech spoločnosti a jej veriteľov. Tí dodnes požadujú od klubu náhradu škody. V roku 2023 prokuratúra vyčíslila škodu spôsobenú vtedajšími orgánmi na 7,5 milióna PLN.

Späť k spomínaným zápasom s Parmou či vtedy silným Schalke. Pre mileniálov sa Biela hviezda často pozitívne spája s európskymi pohármi. Niet teda divu, že jej beznádejná situácia nepohla skúsenými biznismenmi, ktorí sa klubu radšej vyhli, ale tridsiatnikmi motivovanými veľkým sentimentom.

Jaroslaw Królewski sa stal lídrom skupiny, ktorá chcela Wislu v roku 2020 zachrániť. Dovtedy prakticky neznámy muž sa okamžite stal miláčikom médií. Majiteľ spoločnosti Synerise, ktorá sa zaoberá informačnými technológiami a umelou inteligenciou, vzbudil neuveriteľný záujem nielen svojím cieľom resuscitovať legendárny klub, ale aj svojou osobnosťou. Bol nesmierne charizmatický, používal pútavý jazyk, v ktorom nechýbali odborné termíny, no zároveň bol akosi zrozumiteľný pre bežného smrteľníka.

Človek, ktorý sa dokázal rozprávať s fanúšikom, s generálnym riaditeľom inej technologickej spoločnosti alebo so samotným Elonom Muskom. Zdanlivo neprístupný, pohybujúci sa v malej bubline, a predsa niekto, kto jednoducho vzbudzuje dôveru. "Som binárny človek, aj keď viem, že svet je pravdepodobnostný," povedal o sebe. Ľudia sa dodnes pýtajú, čo to vlastne znamená...

Ale nebol sám. Sprevádzala ho klubová legenda Jakub Blaszczykowski a ďalší podnikateľ spojený s Krakovom, Tomasz Jażdżyński. Úloha populárneho "Kuba" bola v tom čase kľúčová, pretože práve hráčom, ktorého si vážili fanúšikovia v celom Poľsku, väčšina sponzorov podmieňovala svoju budúcnosť v klube. V istom momente im s právnymi aspektmi prevzatia pomáhal jeden z bývalých majiteľov Legie, večný rival Wisly Boguslaw Lesnodorski. Vďaka ich odhodlaniu sa po náročnom procese Biela hviezda ocitla v rukách nových majiteľov. Veľkú úlohu pri záchrane zohrali aj fanúšikovia zo skupiny Socios Wisla, ktorí vo veľkom nakupovali špeciálne tričká a dobrovoľne prispievali klubu.

Prestavba a nábor Španielov

Nová správna rada sa hneď pustila do obnovy klubu. Vďaka svojim vyjednávacím schopnostiam sa funkcionárom podarilo vyriešiť mnohé veci na právnej a organizačnej úrovni, ale na ihrisku to bolo oveľa zložitejšie. Napriek obrovskému úsiliu všetkých hráčov a ľudí spojených s klubom Wisla Krakov v sezóne 2021/22 po 26 rokoch v Ekstraklase zostúpila do druhej najvyššej súťaže.

Angel Rodado je kľúčovým hráčom Wisly.
Angel Rodado je kľúčovým hráčom Wisly.Flashscore

Chvíľu predtým Królewski odkúpil akcie od ostatných spolumajiteľov a stal sa majoritným akcionárom spoločnosti. Za niekoľko rokov svojho pôsobenia zaviedol nové pravidlá a okrem iného aj úplne nový model riadenia založený na umelej inteligencii, ktorý je na poľskom trhu neznámy. Predchádzajúce roky boli skutočným úpadkom, ale niečo sa predsa len podarilo.

V istom momente, keď čelil slabosti akadémie a nedostatku finančných prostriedkov na prestupy, sa klub začal spoliehať na Španielov. Hráči prichádzali z druhej, niekedy dokonca z tretej ligy. Nelákali ich ani tak peniaze, ako skôr šanca presadiť sa vo väčšom klube. Nechceli sa zdržiavať na nižších úrovniach vo vlastnej krajine. Športovým riaditeľom sa stal bývalý tréner Kiko Ramirez, Katalánec so značnými znalosťami a kontaktmi v Španielsku.

A treba povedať, že hráči z Pyrenejského polostrova sa v tíme osvedčili a priniesli veľkú kvalitu. Medzi bývalé hviezdy Wisly patrili Jesus Imaz, Pol Llonch a Carlitos. V súčasnom kádri je Španielov menej, ale každý z nich je kľúčovým hráčom svojej formácie - Marc Carbo dominuje v strede poľa, zatiaľ čo Jesus Alfaro, Angel Baena a najmä Angel Rodado sú zodpovední za strieľanie gólov. A vďaka spomínanému vlastnému systému umelej inteligencie sa k Wisle pred časom z ďalekej Kostariky pripojil aj mladý tréner Albert Rudé.

Spočiatku sa zdalo, že Wisla zostúpila do prvej ligy len na otočku. Trápila sa, no napriek tomu v mnohých ohľadoch prevyšovala svojich súperov. V prvej sezóne pod vrcholom poľského futbalu skončila na štvrtom mieste, no v druhom ročníku sa prepadla až na desiate. Zatiaľ čo na začiatku sezóny tím podával skvelé výkony, v záverečných bojoch nepochopiteľne strácal body. Spomínate si na súčet smoly a nešťastia? Nuž, v sezóne 2023/24 Wisla, ktorá v lige zaostala za očakávaniami, vyhrala Poľský pohár. A to za dramatických okolností, ktoré viedli k predĺženiu v poslednej minúte zápasu. Navyše sa vďaka tomuto víťazstvu kvalifikovala do Európskej ligy.

Ako druholigový tím bola odsúdená na prehru a rýchly odchod. Wisla však asi nikdy nebude predvídateľným klubom. Najprv sa jej podarilo vyradiť kosovský KF Llapi, no potom dostala krutú lekciu od Rapidu Viedeň, keď prehrala dvojzápas 2:8. V Konferenčnej lige na ňu následne čakal Spartak Trnava.

Vzhľadom na postavenie súpera a jeho patent na poľské kluby, keďže Spartak v posledných rokoch vyradil Legiu Varšava či Lech Poznaň, všetci v tomto prípade predpovedali prehru. Prvý zápas tieto prognózy potvrdil, Wisla prehrala 1:3 a zdalo sa, že končí.

Stalo sa však niečo nevysvetliteľné. V odvete vyhrala Biela hviezda 2:0, čo viedlo k predĺženiu, v ktorom oba tímy pridali po jednom góle. O víťazovi sa rozhodlo po sérii 23 pokutových kopov, keď brankár Wisly zneškodnil strelu Sebastiana Kóšu, čím spôsobil na tribúnach krakovského štadióna skutočnú eufóriu..

Ďalším súperom bol Cercle Brugge, ktorý v prvom zápase porazil Wislu 6:1. Zlomilo to tím trénera Kazimierza Moskala? Nie, v odvetnom zápase výber bojoval statočne, v jednom momente vyhrával už 3:0 a bol blízko k senzácii. Nakoniec síce triumfoval "len" 4:1, ale aj tak dôstojne ukončil svoje dobrodružstvo v európskych pohároch.

Pokus o návrat

Zdalo sa, že mužstvo odvážne kráča za sebavedomým víťazstvom v súťaži. Návrat na ligové ihriská však opäť priniesol sklamanie. Tri prehry a tri remízy po prvých siedmich kolách priviedli klub do zóny zostupu. Fanúšikovia toho majú dosť, hráči si to nevedia vysvetliť. Królewski však skladať zbrane nechce.

Po poslednom domácom zápase na naliehanie fanúšikov vstúpil na tribúnu, vzal megafón a pohádal sa s ultras. Hlasno ich žiadal, aby ho podporili a dali tímu čas. Príliš ich neukľudnil, pretože kríza trvá už roky a mužstvo malo dosť času na zlepšenie. Królewski si však vyslúžil rešpekt, pretože vstúpil medzi zarytých fanúšikov klubu.

Wisla Krakov je teda jedna veľká zmes protikladov. Je to legendárny klub s veľkou tradíciou, ktorý vedie človek žijúci vo svete moderných technológií. Tím, ktorý vytvára skutočnú sinusoidu sklamaní a úplne nečakaných radostí. Klub, ktorého fanúšikovia ho napriek nepriazni osudu nenechajú padnúť. V nedeľu sa mali pokúsiť o návrat na správnu cestu proti Hlohovu, ale zápas bol odložený pre podmáčané ihrisko. Jedno je isté, priaznivec Wisly si nikdy nemôže byť ničím istý.