Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ajax sa opäť stavia na nohy. Voľný pád strieda cesta nahor, je však plná pokusov a omylov

Mladí fanúšikovia držia logo Ajaxu.
Mladí fanúšikovia držia logo Ajaxu.Profimedia
Ajax je historicky najväčší a najúspešnejší holandský klub. A nejde len o minulosť. Ešte v roku 2019 oslavoval majstrovský titul, vyhral domáci pohár a dostal sa do semifinále Ligy majstrov. Od roku 2022 to však s hrdou značkou išlo z kopca. Voľný pád sa pokúšalo zastaviť niekoľko manažérov a aj posledné týždne ukazujú, aká náročná bude cesta späť na výslnie.

Na 6. február 2022 fanúšikovia červeno-bieleho klubu vôbec nespomínajú v dobrom. Nebola to nejaká krutá prehra na ihrisku, naopak, Ajax práve porazil Heracles 3:0. V ten deň však Amsterdamom otriasla aj správa, že Marc Overmars, legendárny krídelník a v tom čase úspešný technický riaditeľ klubu, prekročil hranice slušnosti a bude prepustený. Práve jeho neprijateľné správanie a posielanie intímnych fotografií kolegyni spôsobilo, že sa dovtedy silná značka zmenila na trosky. Práve Overmarsov odchod bol zlomovým bodom v trpkej kapitole veľkého príbehu Ajaxu.

Úspešný tréner Erik ten Hag po sezóne odišiel do Manchestru United a na jeho miesto bol vymenovaný Alfred Schreuder. Lenže pre zlé výsledky ho už v januári 2023 vyhodili. Hlavný problém bol však inde, nepodarilo sa nájsť nového technického riaditeľa. Ajax predal hráčov za stovky miliónov, ale nedokázal získané peniaze investovať späť do tých, s ktorými by nadviazal na úspešnú éru. Po Schreuderovom odvolaní sa dočasným koučom stal Johnny Heitinga, ale konečné tretie miesto bolo aj tak sklamaním.

100 miliónov eur v prachu

Medzitým bol v apríli 2023 na dlhodobo uvoľnený post vymenovaný Sven Mislintat. Poďakoval Heitingovi za jeho úsilie a uvoľnil miesto Mauriceovi Steijnovi. Pri spätnom pohľade bolo možno lepším nápadom škrtnúť zápalkou pri plynovej nádrži než spojiť Steijna a Mislintata. V to prestupové leto opustilo klub niekoľko ďalších hviezdnych hráčov a Mislintat sa rozhodol minúť na posily viac ako 100 miliónov eur. Noví futbalisti vôbec nezodpovedali Steijnovým predstavám a začiatok ligy bol katastrofálny.

Sven Mislintat a Maurice Steijn počas tlačovej konferencie.
Sven Mislintat a Maurice Steijn počas tlačovej konferencie.ANP PHIL NIJHUIS

Klub pomaly, ale isto upadal do stále väčšej depresie. V prvej polovici sezóny 2023/24 sa stali tri momenty, z ktorých každý by sa dal považovať za najpotupnejší v histórii Ajaxu.

Dňa 24. septembra amsterdamský celok absolútne nezvládol tradičný "Klassieker" a v domácej aréne Johanna Cruyffa nestačil na svieži Feyenoord. Za stavu 0:3 bol zápas v 62. minúte prerušený. Na ihrisko najprv prileteli svetlice a petardy a o dvadsať minút neskôr začali chuligáni demolovať zariadenie okolo hlavného vchodu do arény. Polícii sa našťastie podarilo výtržníkov vyviesť zo štadióna skôr, ako prišlo k ďalším nebezpečným incidentom. Hlas ľudu však bol vypočutý, Sven Mislintat v ten deň skončil.

Ajax sa na nachádzal na poslednom mieste.
Ajax sa na nachádzal na poslednom mieste.OLAF KRAAK /ANP/Sipa USA

O mesiac neskôr nasledoval druhý dotyk s dnom. V nedeľu 29. októbra prehral Ajax na pôde PSV 2:5. Bol to už desiaty zápas v rade bez víťazstva, v dôsledku čoho klesol aj na posledné miesto ligovej tabuľky. História si to však veľmi nepamätá. V tom čase už bol tím v rukách dočasného trénera Hedwigesa Madura, keďže Mauricea Steijna týždeň predtým prepustili. Spasiteľom však mal byť John van't Schip...

Mýtus o Sizyfovi

Aby sme pochopili cestu Ajaxu od toho dňa, ponúka sa príbeh z gréckej mytológie o Sizyfovi. Ten bol za svoje priestupky počas pozemského života potrestaný v posmrtnom živote úlohou vytlačiť veľký balvan na strmú horu. Vždy, keď sa však priblížil k vrcholu, balvan sa začal kotúľať späť dole. Bol tak odsúdený na večný zápas s ťažkým bremenom a zakaždým, keď už bol takmer na konci, videl, že jeho dielo je zmarené.

Začiatok van't Schipovho pôsobenia bol veľmi dobrý. V zostávajúcich ôsmich ligových stretoch v roku 2023 získal tím 20 bodov a ľudia začali veriť v obrat. Do Amsterdamu sa vrátila nádej. A potom sa skala opäť zrútila. Prišlo tretie dno, športové. Tri dni pred Vianocami najponižujúcejšia prehra v histórii klubu. Ajax vypadol v druhom kole pohára KNVB po porážke 2:3 od Herculesu, tímu plného amatérov.

Počas zimnej prestávky sa Johnovi van't Schipovi podarilo stabilizovať zostavu a druhá polovica sezóny odštartovala pomerne úspešne. V marci bol tiež vymenovaný Alex Kroes za generálneho manažéra klubu. Úspešný manažér z AZ Alkmaar mal Ajaxu pomôcť späť na vrchol. Len 14 dní po jeho vymenovaní však z hory opäť spadol balvan.

Dozorná rada nového muža suspendovala a navrhla ukončiť s ním spoluprácu. Dôvodom bolo, že Kroes pred vymenovaním kúpil 17-tisíc akcií Ajaxu. To by predstavovalo obchodovanie vo vnútri klubu i zneužitie právomoci zasvätených osôb a teda trestný čin.

Vyšetrovanie Kroesovho prípadu pokračuje dodnes, ale jeho odchod z Ajaxu sa neuskutočnil a koncom apríla sa vrátil do predstavenstva. Aj keď už nie ako generálny riaditeľ, ale len do pozície technického riaditeľa.

Ajax ukončil ročník na piatom mieste, čo bolo jeho najhoršie umiestnenie od sezóny 1999/2000 a Kroes začal usilovne hľadať nového trénera. Nakoniec sa dohodol s Francescom Fariolim. Taliansky lodivod započal prácu tým, že sa snažil dodať stabilitu obranným radom a bol celkom úspešný. V prvých piatich súťažných vystúpeniach inkasovalo mužstvo iba dva góly.

Na vrchol

Cesta Ajaxu následne pokračovala skrz emotívny dvojzápas s Panathinaikosom, v ktorom si Gréci v záverečných minútach vynútili predĺženie a následné penalty. Rozstrel trval 28 minút a kopalo sa 34 penált, z ktorých Ajax premenil 13 a Panathinaikos o jednu menej. Po takejto dráme, samozrejme, opäť vyšlo povestné slnko. Celok z Amsterdaumu sa dostal do play-off a zabezpečil si európsky futbal. Nasledujúcu nedeľu však skala opäť padla. Ajax podľahol 1:2 na pôde NAC Breda, adepta na zostup.

Je zrejmé, že slávny holandský klub v súčasnosti čaká obdobie pokusov a omylov. Prvé kroky z dna smerom nahor však už boli urobené. Nezostáva nič iné, len dúfať, že Ajax na rozdiel od Sizyfa jedného dňa vrchol dosiahne. Červeno-biele logo s mýtickým bojovníkom v znaku je stále posvätné pre milióny fanúšikov na celom svete.