Priske po dvoch tituloch opúšťa Spartu. Po Slotovi preberá holandský Feyenoord

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Priske po dvoch tituloch opúšťa Spartu. Po Slotovi preberá holandský Feyenoord

Dánsky tréner viedol Spartu v 96 zápasoch.
Dánsky tréner viedol Spartu v 96 zápasoch.Profimedia
Misia Briana Priskeho (47) v Sparte sa po dvoch rokoch a dvoch tituloch končí. Dánsky tréner sa sťahuje do Feyenoordu Rotterdam. Miesto hlavného trénera uvoľnil pred niekoľkými týždňami Arne Slot, ten pre zmenu v Liverpoole vystriedal Jürgena Kloppa.

"Mali sme jasnú predstavu o tom, ako sa v tejto situácii zachovať, pretože záujem o Briana sme vnímali už v minulosti. Kľúčom je kontinuita v našom jasne nastavenom systéme, a to ako v dodržiavaní štandardov každodennej práce všetkých zložiek A-tímu, tak aj v ďalšom budovaní na základe jasných herných princípov," povedal pre klubový web športový riaditeľ Tomáš Rosický.

"Brian dal Sparte dva krásne roky, počas ktorých sme boli naozaj úspešní. Získali sme tri trofeje a v druhej sezóne sme sa úspešne prezentovali aj v Európe. Máme za sebou obdobie, ktoré nás všetkých obohatilo, posilnilo a prinieslo veľa radosti," dodal Rosický.

"Prvý titul sprevádzala určitá neistota, ktorá bola spôsobená tým, že sme naň čakali dlhých deväť rokov. Museli sme byť teda veľmi odolní. V druhej sezóne sme však jasne ukázali, že sme najlepší tímom v Česku. Boli sme po celú dobu dominantní, hrali sme skvelý futbal, vybojovali double a zaznamenali sme rekordných ligových 87 bodov. Sme neskutočne hrdí na to, že chlapci obhájili titul. S podobným úspechom som sa v mojej kariére ešte nestretol a nezažili to ani mnohí moji kolegovia," zhodnotil nesporný úspech tímu dánsky tréner.

Priske prevzal opraty Sparty Praha v lete 2022. V tom čase mal za sebou zisk dánskeho ligového titul s Midtjyllandom, ale i neúspešný prvý angažmán mimo rodnej krajiny, konkrétne v belgickom Royale Antverpy.

Počas dvoch rokov v Sparte odtrénoval 96 zápasov s bilanciou 64 výhier, 18 remíz a 14 prehier. V prvej sezóne na Letnej doviedol mužstvo k titulu, prvému po deviatich rokoch. V nasledujúcej sezóne titul obhájil, opäť pred hlavnými rivalmi zo Slavie, a po víťazstve vo finále proti Viktorii Plzeň ovládol aj MOL Cup. Podarilo sa mu tak získať double, ktoré predtým v novodobej histórii Sparty získali Vítězslav Lavička (2014) a Michal Bílek (2007).

O Priskeho odchode sa intenzívne špekulovalo už koncom mája, len deň po oslavách titulu na Letenskej pláni. Dánsky Tipsbladet ako prvý informoval, že 47-ročný tréner je pre Feyenoord možnosťou číslo jeden, a holandské médiá potom jeho informácie potvrdili. Podľa AD k dohode medzi Priskom a Feyenoordom došlo počas prvého júnového víkendu. "De Stadionclub" oficiálne hľadal nového trénera od 20. mája, keď sa potvrdilo, že Arne Slot po troch rokoch opustí De Kuip a prevezme Liverpool.