Vitesse nebude hrať ani v druhej lige. Klub z Arnhemu prišiel o licenciu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vitesse nebude hrať ani v druhej lige. Klub z Arnhemu prišiel o licenciu

Fanúšikovia Vitesse v súčasnosti nemajú veľa dôvodov na radosť.
Fanúšikovia Vitesse v súčasnosti nemajú veľa dôvodov na radosť.AFP
Holandská kráľovská futbalová federácia (KNVB) v utorok odobrala profesionálnu licenciu klubu Vitesse, ktorý má finančné problémy. Predstavitelia tímu nepredložili dozorným orgánom návrh vyrovnaného rozpočtu na nasledujúce obdobie. Toto rozhodnutie je druhou ranou pre 132-ročný klub z Arnhemu. Minulý mesiac po viac ako troch desaťročiach zostúpil z najvyššej holandskej ligy.

Vyhlásenie znie nasledovne: "Nezávislá licenčná komisia KNVB odňala futbalovému klubu Vitesse licenciu k 9. júlu. Absencia bankového účtu, chýbajúci audítor a skutočnosť, že nebolo možné predložiť vyrovnaný rozpočet, znemožňujú pokračovanie profesionálnej licencie Vitesse na sezónu 2024/2025," dodala KNVB.

Rozhodnutie KNVB však nebolo prekvapením, keďže podľa holandských médií malo Vitesse finančné problémy už niekoľko mesiacov. "Znovu a znovu sa prvoligovému klubu udeľoval odklad, ale teraz musel prísť verdikt," komentovali noviny Algemeen Dagblad s odvolaním sa na zdroje vo zväze.

Krízový manažment Vitesse však uviedol, že v súčasnosti rokuje o dohode s holandským podnikateľom Guusom Frankom a bude sa snažiť rozhodnutie zvrátiť. Frank so svojou súkromnou investičnou spoločnosťou Axiom so sídlom vo Švajčiarsku je najpravdepodobnejším kandidátom na prevzatie klubu.

Aj prevod tímu do jeho rúk by však v súčasnej situácii podliehal kontrole nezávislých audítorov, ktorých si najala licenčná komisia KNVB. Okrem toho by zmenu vlastníckej štruktúry subjektu musela schváliť licenčná komisia tejto komisie.

Podľa denníka De Telegraaf má klub dlhy vo výške najmenej 14,3 milióna EUR. Arnhemský celok sa už predtým nedohodol na prevzatí nemenovaným americkým investorom.