Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ak bude vláda zasahovať do futbalu, na Eure si nezahráte, varuje UEFA Angličanov

UEFA je proti plánom vlády Spojeného kráľovstva.
UEFA je proti plánom vlády Spojeného kráľovstva.Denis Balibouse / Reuters
Únia európskych futbalových asociácií (UEFA) varovala britskú vládu, že Anglicku hrozí zákaz účasti na Eure 2028, ktoré spoluorganizuje. Stane sa tak, ak premiér Keir Starmer (62) bude pokračovať v plánoch na vytvorenie regulačného orgánu pre mužský futbal, informovali britské médiá.

V liste ministerky pre digitalizáciu, kultúru, médiá a šport Spojeného kráľovstva Lise Nandyovej, ktorý získali denník The Times a televízia BBC, generálny tajomník UEFA Theodore Theodoridis uviedol, že by nemalo dochádzať k vládnemu zasahovaniu futbalu.

Theodoridis varoval pred plánmi uvedenými v kráľovom prejave, ktoré majú novému regulačnému orgánu dať právomoc dohliadať na kluby v piatich najvyšších anglických ligách, a uviedol, že nezávislosť hry je základným predpokladom.

"Konkrétna oblasť, ktorá vyvoláva obavy, vyplýva z jednej zo základných požiadaviek UEFA, a to, že by nemalo dochádzať k žiadnemu zasahovaniu vlády do chodu futbalu," napísal Theodoridis.

"Máme zvláštne pravidlá, ktoré chránia to, aby bola zaručená nezávislosť športu a spravodlivosť športových súťaží. Konečnou sankciou za ich porušenie by bolo vylúčenie federácie z UEFA a tímov zo súťaže," varoval 59-ročný grécky funkcionár.

Predchádzajúca britská vláda vlani oznámila plány na vymenovanie regulátora s tým, že je potrebné, aby ochránila kluby pred zlým finančným hospodárením a zabránila bohatým v tvorbe súťaží podobných projektu Superligy. Starmerova vláda sa k vytvoreniu regulátora zaviazala v manifeste Labouristickej strany po svojom júlovom zvolení.

Theodoridis v liste ďalej uviedol, že UEFA je "znepokojená potenciálnym rozšírením pôsobnosti nezávislého futbalového regulátora". Na žiadosť agentúry Reuters o komentár európska asociácia bezprostredne nereagovala.

"Návrh zákona o správe futbalu zriadi nového nezávislého futbalového regulátora, ktorý vráti fanúšikov do centra diania a bude riešiť zásadné problémy správy a riadenia, aby zaistil udržateľnosť anglického futbalu v prospech komunít klubov aj v budúcnosti," uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva pre digitalizáciu, kultúru, médiá a šport Spojeného kráľovstva.

Prídu Severní Íri o zápasy ME 2028? Vláda nechce prispieť na rekonštrukciu štadióna

Anglicko, Severné Írsko, Írsko, Škótsko a Wales sa majú podieľať na organizovaní majstrovstiev Európy v roku 2028. Problémy okrem Angličanov riešia aj Severní Íri, ktorých vláda odmietla spolufinancovať potrebnú rekonštrukciu možného dejiska turnaja.