Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ak si nedokážem vychutnať tento moment, je to celé strata času, odkazuje kritikom Southgate

Southgate oslavuje po víťazstve Anglicka.
Southgate oslavuje po víťazstve Anglicka.AFP
Tréner Anglicka Gareth Southgate (53) uviedol, že si zaslúžil právo oslavovať postup tímu do semifinále Eura 2024 po tom, čo počas celého turnaja prijímal príval kritiky za údajne zlú taktiku.

Anglicko - Švajčiarsko 2:1 po pen.

Albion potrebovali na víťazstvo nad Švajčiarskom v Düsseldorfe až pokutové kopy po tom, ako bol stav po 120 minútach vyrovnaný 1:1. Po druhýkrát v priebehu dvoch zápasov malo Anglicko nakročené k vypadnutiu, keď v 75. minúte inkasovalo po góle Breela Embola.

Bukayo Saka však rýchlo vyrovnal vôbec prvou anglickou strelou na bránu. Favorit potom pokračoval v obrate, ktorý aj so šťastím dokonal na penalty.

"Z času na čas uvažujete nad tým, že v tejto práci určite musí byť radosť. Ak si nedokážem vychutnať tento moment, je to celé strata času," povedal Southgate o pozápasovom tanci pred anglickými fanúšikmi.

Zostrih zápasu Anglicko - Švajčiarsko.
TV Markíza

"Vzal som túto prácu, aby som sa pokúsil posunúť anglický futbal. Chcel som, aby sme opäť získali dôveryhodnosť na svetovej scéne. Nemôžem poprieť, že je to (kritika) také osobné, ako to bolo v posledných týždňoch, na ľudskej úrovni to bolo nesmierne ťažké. Neprestaneme bojovať, sme v ďalšom semifinále a uvidíme, kam sa dostaneme."

Anglicko postúpilo do semifinále, kde sa stretne s Holandskom, napriek sérii podpriemerných výkonov krajiny, ktorá bola pred turnajom pasovaná za jedného z favoritov.

Southgateovi zverenci triumfovali len raz z piatich stretnutí v riadnom hracom čase, ale podľa jeho slov v snahe prvýkrát vyhrať EURO preukazujú iné atribúty šampiónov.

"Na víťazstvo na turnajoch musíte ukázať aj iné vlastnosti. Títo hráči ukazujú neuveriteľný charakter a odolnosť. Nie je to len o tom, že hrajú dobre," pokračoval Southgate.

"Nie sú to vždy čisto iba futbalové, sú to aj iné vlastnosti. Ukazujeme viac skúseností. Nikdy sme nehrali finále mimo Anglicka, nikdy sme nevyhrali EURO. Sú to dva kúsky histórie, ktoré by sme radi napísali."

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by Stats Perform

Zo šiestich semifinálových účastí Anglicka na veľkých turnajoch sa polovica z nich uskutočnila počas Southgateovho pôsobenia.

Podarilo sa mu tiež zvrátiť trápenie v oblasti penaltových rozstrelov. Hoci vo finále Eura 2020 prehrali s Talianskom srdcervúcim spôsobom na pokutové kopy, Anglicko inak zvíťazilo v troch zo štyroch rozstrelov, keď ich ako tréner viedol. Albion premenil všetkých päť penált a postúpil vďaka zákroku Jordana Pickforda, ktorý vychytal Manuela Akanjiho.

"V penaltovom rozstrele bol ich pokoj bezchybný. Nič z toho nie je ľahké, ale sme v treťom semifinále zo štyroch turnajov. To je celkom dobrý úspech, ale nie je to miesto, kde by sme chceli skončiť," uzavrel Southgate.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!