Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ako Španielsko získalo titul: Yamalov rekord, výnimočná produktivita i skalpy favoritov

Španielsko priviedol k titulu okrem iného skvelý výkon tandemu Nico Williams, Lamine Yamal.
Španielsko priviedol k titulu okrem iného skvelý výkon tandemu Nico Williams, Lamine Yamal.Profimedia
Futbalové majstrovstvá Európy v Nemecku majú svojho šampióna. Po skalpoch Talianska, Nemecka a Francúzska pridalo Španielsko triumf nad Anglickom a zaslúžene ovládlo EURO. Čo ukázal nedeľný večer v Berlíne? Do análov sa zapísali napríklad španielski krídelníci Lamine Yamal (17) a Nico Williams (22), ktorí ťahali tím Luisa de la Fuenteho (63) počas celého turnaja.
Zostrih zápasu Španielsko - Anglicko.
TV Markíza

Williams druhým najmladším strelcom finále

Španieli nastúpili do druhého polčasu bez Rodriho, ktorý šéfoval celej ich hre. Paradoxne však prvý gól padol hneď na začiatku druhého dejstva. Nico Williams skóroval po spolupráci s Laminom Yamalom. Vo veku 22 rokov a 2 dní sa útočník Athleticu Bilbao stal druhým najmladším strelcom v histórii finále Eura. Ako mladší to stihol len Pietro Anastasi vo veku 20 rokov a 64 dní v roku 1968.

Yamalov rekord v počte asistencií

Vo veku 17 rokov neprestáva udivovať. Rýchlou prihrávkou pripravil Williamsovi úvodnú trefu finále. Bola to jeho štvrtá asistencia na turnaji v Nemecku, čo je mimochodom najviac v histórii Eura. Nikomu sa nepodarilo vykúzliť viac gólových prihrávok. Barcelonský klenot však nemal dosť. Mohol sa zapísať medzi strelcov, ale v 66. a 82. minúte v obrovských príležitostiach neprekonal brankára Jordana Pickforda.

Kane dole ako prvý

Pred zápasom bolo veľkou témou, či bude Harry Kane platný proti rozbehnutým Španielom, alebo by mal Albion uvažovať o zmenách. A finále strelcovi Bayernu Mníchov naozaj nesadlo. Z ihriska odišiel v 60. minúte, zatiaľ čo v iných dueloch ho tréner Gareth Southgate nechával na ihrisku relatívne dlhšie. Žeby sa nedotknuteľnosť anglického kapitána zlomila?

Southgate so striedaniami zase neomylný

Podobne ako v semifinále proti Španielsku trénerovi Anglicka vyšli striedania. Proti Holandsku prihrával Cole Palmer na víťazný gól a Ollie Watkins zakončoval. Boli to dvaja hráči, o ktorých sa počas celého šampionátu hovorilo, či by nemali dostať viac priestoru. Tentoraz to bol Palmer, kto poslal loptu do siete, keď mu Jude Bellingham šikovne sklepol loptu. Anglicku to však na šťastný koniec nestačilo.

Ďalšia veľmoc na kolenách

Chorvátsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko a teraz Anglicko. Španielsko má za sebou možno jednu z najťažších ciest v histórii európskych šampionátov, keď muselo vyradiť štyri silné futbalové veľmoci, ktoré si robili zálusk na celkové víťazstvo. Zverenci Luisa de la Fuenteho však vždy dokázali nájsť recept na úspech. Svojím futbalovým prejavom navyše bavili a v Berlíne vytvorili nový rekord v počte strelených gólov - ten posledný v podaní Mikela Oyarzabala bol 15. gólom na turnaji, čo sa ešte nikdy predtým nepodarilo. Rekord predtým držalo Francúzsko so 14 zásahmi.

Španielsko - Anglicko 2:1

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!