Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

ANALÝZA: Španielov dotiahli k triumfu presne zoradené mladé pušky, Albionu zlyhal kapitán

Kane podčiarkol svoj nevýrazný výkon vo finále žltou kartou.
Kane podčiarkol svoj nevýrazný výkon vo finále žltou kartou.Profimedia
Španielski futbalisti sa na ceste za rekordným štvrtým európskym titulom nemuseli ani vo finále príliš strachovať o výsledok. Ich súboj s Angličanmi nepriniesol žiadne prekvapenie a oba tímy predvádzali rovnakú hru, na akú boli fanúšikovia zvyknutí počas celého turnaja. Úspech ostrovnému tímu mohla zabezpečiť len poriadna dávka šťastia - a tá neprišla.

Od prvých minút sa finále vyvíjalo podľa očakávaní. La Furia Roja od začiatku kontrolovala hru, čo sa najviac prejavilo v úvodnej štvrťhodine. V nej dosiahli zverenci trénera Luisa de le Fuenteho 82 % držanie lopty. A keď sa už Angličania dostali do hry, snažili sa riešiť prechod dopredu dlhými loptami (každá piata ich prihrávka).

Navyše dovolili súperovi z Pyrenejského polostrova 19 prihrávok, kým sa im podarilo narušiť jeho útočné snahy, čo je veľmi vysoké číslo. To Albion si vymenil sotva päť prihrávok a bolo po akcii. Futbal je hra, v ktorej padá málo gólov, a tak má každý zásah výrazný vplyv na priebeh zápasu. Nie je prekvapením, že až po otvorení skóre Nicom Williamsom sa spomínaná štatistika prvýkrát otočila v prospech Anglicka.

Vyrovnávajúci gól Colea Palmera mal však opačný efekt a v záverečných 15 minútach stretu mal preto celok Garetha Southgatea najnižší PPDA, teda počet prihrávok, ktoré dovolí súperovi urobiť, kým jeho akciu nepreruší obranný zákrok. Každá štvrtá anglická prihrávka bola nakopnutá lopta...

Zostrih zápasu Španielsko - Anglicko.
TV Markíza

Skvelým výkonom sa vo finále blysli hráči, ktorí počas celého šampionátu patrili medzi kľúčových mužov v španielskom drese. Fabián Ruiz bol opäť veľmi presný zo stredu ihriska, z deviatich progresívnych prihrávok pokazil iba jednu a neomylne posúval loptu do útočnej tretiny. Počas celého pobytu v Nemecku sa pokúsil o 58 prihrávok do záverečnej tretiny a len päťkrát nenašiel kopačku spoluhráča.

Ťažisko momentu nezamávalo ani s mladíkmi v ofenzívnej jazde rekordného európskeho šampióna. Lamine Yamal a Williams sa priamo podieľali na otvorení skóre, keď prvý menovaný našiel svojho spoluhráča v pokutovom území a ten strelou k vzdialenejšej žrdi nedal Pickfordovi šancu zasiahnuť.

Obaja patrili k najaktívnejším v ofenzívnych súbojoch. Mali najviac dotykov s loptou v pokutovom území súpera a zhodne v troch momentoch pripravili strelecké pozície pre spoluhráčov, čo sa nikomu inému nepodarilo. V Yamalovom príprade bola jedna prihrávka gólová a celkovo to bola jeho štvrtá asistencia na turnaji. Tým nielenže ovládol rebríček najlepších nahrávačov, ale zároveň vyrovnal historický rekord Eura.

Denník Livesport #301: Španielsko vyhralo zaslúžene, Anglicko s nimi vôbec nestíhalo, myslí si tréner Brožek
Livesport

Na strane porazených vyniká v negatívnom svetle smoliar Harry Kane, ktorý musel prehltnúť neúspech v šiestom veľkom finále v kariére. Navyše ako kapitán nedokázal potiahnuť výkon tímu, keďže proti Španielom sa nezmohol takmer na nič. Vystrelil raz, vyhral len tri zo 16 súbojov a po hodine hry bol vystriedaný...

Španielsko - Anglicko 2:1

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!