EURO 2024: Anglicko - Slovensko pohľadom dát

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko - Slovensko pohľadom dát. Dúbravka na Eure žiari, súper má tretí najslabší útok

Kvalitu Dúbravku v bráne pocítil aj Romelu Lukaku.
Kvalitu Dúbravku v bráne pocítil aj Romelu Lukaku.Profimedia
Slovenských futbalistov čaká druhé osemfinále majstrovstiev Európy v histórii. A opäť budú čeliť vysoko favorizovanému tímu. Po roku 2016 a jasnej prehre 0:3 s Nemeckom sa teraz stretnú s úradujúcimi kontinentálnymi vicemajstrami z Anglicka. Tí však zatiaľ nepresvedčili a ich výkony sa stali terčom ostrej kritiky. Najmä pred turnajom toľko ospevovaná ofenzíva.

Za 270 minút sa jej podarilo streliť zatiaľ len dva góly, zatiaľ čo všetci piati víťazi ostatných skupín zaznamenali minimálne štyri. Tím hrá príliš opatrne a na istotu (inkasoval iba raz). Pritom v skupine C, v ktorej sa päť zo šiestich zápasov skončilo deľbou bodov, bolo Anglicko jediným tímom, ktorý vyhral zápas (1:0 nad Srbskom hneď na začiatku turnaja). Nasledovali dve chudobné remízy proti Dánsku (1:1) a Slovinsku (0:0).

Osud však Anglicku praje a po vyradení Talianska sa otvára možná cesta do finále. Najskôr však musí poraziť Slovákov, ktorí na turnaji ešte neprehrali. Sokoli skončili na treťom mieste v mimoriadne vyrovnanej skupine E, v ktorej všetky štyri tímy získali štyri body (prvýkrát v histórii majstrovstiev Európy). Na spomínanom Eure 2016 hralo v skupine aj s Anglickom a pri bezgólovej remíze boli traja hráči (Peter Pekarík, Juraj Kucka a Ondrej Duda), ktorí aj teraz patria do základnej zostavy.

Preview zápasu Anglicko - Slovensko.
Flashscore

Aj to naznačuje, že taliansky tréner Francesco Calzona má k dispozícii jeden z najstarších tímov na turnaji. Do zápasu totiž vždy poslal jedenástku, ktorá podľa vekového priemeru tvorí trojicu najstarších na šampionáte. Proti Ukrajine mala 30 rokov a 233 dní, proti Belgicku 30 rokov a 229 dní a naposledy proti Rumunsku 30 rokov a 192 dní. Trojica Martin Dúbravka, Pekarík, Kucka, ktorí majú všetci viac ako 35 rokov, odohrala dokonca celých 270 minút.

Ak v niečom Slováci na šampionáte vynikajú, sú to začiatky zápasov. Vo všetkých troch v skupine viedli a všetky svoje góly strelili pred tretinou odohraného času - v 7., 17. a 24. minúte. Vedenie si však udržali len proti Belgicku (1:0), nasledovala prehra 1:2 s Ukrajinou a remíza 1:1 s Rumunskom.

Albion ešte nemusel doháňať manko a aj im sa darilo rýchlo skórovať - proti Srbsku v 13. minúte, proti Dánsku v 18. (konečný výsledok 1:1). Čo znamená, že títo dvaja súperi sú spolu s Dánmi jediní, ktorí na tohtoročnom Eure ešte neskórovali v druhom polčase. Kane a spol. však po prestávke ani neinkasovali (rovnako ako Španielsko a Belgicko).

Napriek tomu, že Anglicko má v útoku okolo Harryho Kanea, Phila Fodena a Bukaya Saku hráčov svetovej triedy, v útoku sa stále hľadá. Ich očakávaná hodnota gólov v skupine bola len 2,19, horšie na tom boli len vyradené tímy Srbska (2,11) a Škótska (0,95).

Na druhej strane - sedem krajín zatiaľ dosiahlo na turnaji hodnotu xG vyššiu ako 5,0 vrátane všetkých ostatných favoritov, ako sú Nemecko, Španielsko, Francúzsko a Portugalsko. Anglicko vo svojich troch skupinových zápasoch uskutočnilo 53 akcií s loptou v pokutovom území súpera - priemer turnaja je však 64. Hoci má tretiu najlepšiu úspešnosť prihrávok (89,4 %), lopta príliš často obieha v zadnom priestore.

Navyše, proti anglickým strelcom bude stáť gólman, ktorý ich dôverne pozná. Dúbravka pôsobí v Premier League od začiatku roka 2018, s výnimkou krátkeho hosťovania v Manchestri United chytá za Newcastle. Na tohtoročnom Eure má 79% úspešnosť zákrokov a len traja brankári zneškodnili viac striel ako on (12). Bude to na Albion stačiť?

Anglicko - Slovensko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!