EURO 2024: Anglicko sme urobili zábavným. Videl som pokrok, góly prídu, upokojuje Southgate

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko sme urobili zábavným. Videl som pokrok, góly prídu, upokojuje Southgate

Southgate a jeho hráči sú kritizovaní.
Southgate a jeho hráči sú kritizovaní.Reuters
Hŕstka anglických fanúšikov dala manažérovi Garethovi Southgateovi (53) po neúspešnej utorňajšej remíze 0:0 so Slovinskom na Eure najavo, ako sa cíti, keď jeho smerom hodila prázdne poháre od piva.

Anglicko - Slovinsko 0:0

Southgate, ktorého tím skončil na čele skupiny C s piatimi bodmi, ale v troch zápasoch strelil len dva góly, poznamenal, že ponesie hlavnú ťarchu kritiky, ale vyzval fanúšikov, aby podporili jeho hráčov.

"Chápem to. Nebudem pred kritikou ustupovať. Najdôležitejšie je, aby priaznivci zostali s tímom. Chápem narážky voči mne a pre tím je to lepšie, ako keby to bolo voči nemu. Vytvára to však nezvyčajné prostredie na fungovanie. Nevidel som však, že by po postupe do osemfinále dostával podobné ohlasy iný tím," povedal Southgate novinárom.

Zostrih zápasu Anglicko - Slovinsko.
TV Markíza

Anglicko bolo síce v skupine C favoritom, ale tromi vlažnými výkonmi zanechalo fanúšikov frustrovaných a nesplnilo cieľ urobiť v utorok vyhlásenie jasným víťazstvom, ktoré by ho svižne nasmerovalo do vyraďovacích bojov.

"Hráči si zachovali pokoj v zápase, v ktorom ich čakalo naozaj náročné prostredie. Samozrejme, radi by sme dali pár gólov, ktoré by poslali domov všetkých šťastných. Rozhodne sme však boli lepší v porovnaní s tým, čo sme predviedli v poslednom zápase."

Anglicko, ktoré vo štvrtok remizovalo s Dánskom 1:1, malo držanie lopty na úrovni 72 % a zrealizovalo 694 prihrávok v porovnaní s 208 prihrávkami Slovinska, ale len málo z nich spôsobilo súperovi skutočné starosti.

V zápase, ktorý Southgate a kapitán Harry Kane označili za najlepší z troch skupinových, sa objavili pozitívne záblesky, pričom náhradníci Kobbie Mainoo, Cole Palmer a Anthony Gordon vniesli do hry potrebnú energiu.

Konečná tabuľka skupiny C. Do osemfinále ide aj tretie Slovinsko.
Konečná tabuľka skupiny C. Do osemfinále ide aj tretie Slovinsko.Flashscore

"Myslím si, že zmeny, ktoré sme urobili, mali pozitívny vplyv na hru. Neboli sme schopní nájsť správnu prihrávku a zakončenie. Zlepšujeme sa však. Nemyslím si, že budeme zrazu oslobodení od tlaku a dáme štyri alebo päť gólov. Futbal takto nefunguje. Videl som pokrok. Góly prídu," pokračoval Southgate.

Jeho zverenci sa môžu do istej miery utešiť nedávnou históriou. Pred tromi rokmi v skupinovej fáze so Škótskom remizovali 0:0 a potom sa dostali až do finále, kde podľahli Taliansku.

"Nikdy sa nechcete obzerať späť, keď ste neobsadili prvé miesto v skupine a špirálovite sa dostali do ťažkých zápasov. Po nich vás ľudia môžu obviňovať, nakoľko ste nevyhrali skupinu, tak ste skončili s ťažším žrebom," zamyslel sa tréner favorita.

Pozitívom pre Anglicko, ktoré je neporazené v posledných 14 zápasoch skupinovej fázy majstrovstiev Európy, počnúc prehrou 2:1 s Francúzskom v roku 2004, je, že sa ocitlo na opačnej strane pavúka vyraďovacej časti ako Francúzsko, Nemecko, Španielsko či Portugalsko.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Opta by Stats Perform

Southgate uviedol, že kľúčovým faktorom bude udržať pozitívnu náladu v tábore uprostred kritiky pred nedeľňajším osemfinále.

"Za posledné tri alebo štyri roky sme Anglicko urobili opäť zábavným. Myslím si, že pre hráčov je to príjemné, ale musíme si dať veľký, veľký pozor, aby to tak aj zostalo," doplnil.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!