Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Anglicko - Švajčiarsko pohľadom dát. Bezzubá kolíska futbalu a dômyselné riešenie spod Álp

Bukayo Saka a Phil Foden v zápase proti Slovákovi Jurajovi Kuckovi.
Bukayo Saka a Phil Foden v zápase proti Slovákovi Jurajovi Kuckovi.Profimedia
Pred turnajom boli Angličania považovaní za jedného z hlavných ašpirantov na titul futbalových majstrov Európy, zatiaľ čo Švajčiari za outsiderov. Od začiatku šampionátu sa však pohľad na oba tímy zmenil a nožnice rozdielov sa pred ich štvrťfinálovým zvierajú k sebe. V čom sa môžu títo súperi navzájom zaskočiť?

Najprv tvrdé fakty: Anglicko zostáva papierovým favoritom aj preto, že Švajčiarsko je ich veľmi obľúbeným súperom. V posledných 24 zápasoch proti nemu prehralo iba raz (17 víťazstiev, 6 remíz). Veľké turnaje však často rozhodujú nečakané udalosti. Aj nadchádzajúci duel môže priniesť prekvapenie a vzhľadom na doterajšie výkony oboch tímov má Švajčiarsko veľkú šancu potrápiť Albion.

Pri osemfinálovom triumfe 2:0 nad obhajcom titulu z Talianska išlo podľa švajčiarskych médií o jednoznačne najlepší výkon tímu pod vedením trénera Murata Yakina, ktorý je pri kormidle od roku 2021. Víťazi vyšli zo zápasu s bilanciou 16:11 na strely (4:1 na bránu), pomerom 1,25:0,73 očakávaných gólov (xG) a 22:12 na akcie s loptou v pokutovom území súpera.

Preview zápasu Anglicko - Švajčiarsko.
Flashscore

Vedenie v prvom polčase, v ktorom mali loptu v držaní 58 % času, bolo zaslúžené. Zásahu Rema Freulera v 37. minúte predchádzala sekvencia 31 prihrávok, čo je najviac pred gólom na majstrovstvách Európy od začiatku podrobného zaznamenávania údajov v roku 1980. Švajčiari boli pri výmene lopty mimoriadne presní - 92 % úspešnosť prihrávok bola najvyššia v ich histórii veľkých turnajových zápasov.

Anglicku zatiaľ vôbec nefunguje krídelná hra, Foden aj Saka viditeľne zaostávajú za klubovými výkonmi. Čiastočne aj preto, že prvý menovaný nastupuje z rozhodnutia trénera na ľavej strane, hoci v Manchestri City je zvyknutý hrať na pravej. Na vine je aj podpora krajných obrancov. Napríklad Kyle Walker v zápase proti Slovákom poslal takmer dve tretiny prihrávok dozadu alebo do strany, pričom len 65 % z tých do útoku bolo úspešných.

Veľkým víťazom vo švajčiarskom tábore je zatiaľ tréner Murat Yakin, ktorý sa pred turnajom nezaobišiel bez nedôvery. Tú spôsobili najmä kolísavé výkony počas kvalifikácie na turnaj. Zatiaľ sa však ukázal ako taktik, ktorého rozhodnutia fungujú.

V prvom zápase proti Maďarsku prekvapujúco vybral do základnej zostavy Kwadwa Duaha a Michela Aebischera. Duah skóroval na 1:0 po prihrávke Aebischera, ten krátko pred prestávkou potom sám strelil druhý gól. Proti Škótsku netradične nastúpil Xherdan Shaqiri a vyrovnával na 1:1. A proti Taliansku Yakin zaradil do základnej jedenástky Rubena Vargasa namiesto suspendovaného Silvana Widmera. Útočník Augsburgu pripravil prvý zásah a druhý sám strelil.

O úspešných rozhodnutiach môže tréner nasledujúceho súpera len snívať, keďže Gareth Southgate naďalej čelí veľkej kritike anglickej tlače. Albion síce postúpil ako víťaz skupiny (s piatimi bodmi, rovnako ako Švajčiarsko), ale výkon nebol ani zďaleka presvedčivý.

Hviezdami nabitý útok v zložení Jude Bellingham, Harry Kane, Phil Foden a Bukayo Saka sa v osemfinále so Slovenskom len márne snažil nájsť medzery v defenzíve odhodlaného súpera, pričom sa zdalo, že Southgate nemá plán B, ku ktorému by sa mohol obrátiť počas väčšiny druhého polčasu. Vydýchnuť si mohol len vďaka brilantnému zakončeniu Bellinghama. Jeho akrobatický kop v 95. minúte bol vôbec prvou strelou Anglicka na bránu...

Zaujímavé je, že slabina tímu sa prekrýva so silnou stránkou Švajčiarska. V poslednom čase Yakin s flexibilným systémom 3-4-2-1 vždy našiel dynamické a efektívne riešenia na krídlach. Proti Maďarsku využil Aebischera ako ľavého krajného obrancu, ktorý sa posúval do stredu, zatiaľ čo proti Taliansku nasadil k pravej postrannej čiare rýchleho a ofenzívne naladeného Dana Ndoyeho.

To všetko v kombinácii so silným stredom poľa Xhaka, Freuler a stabilnou obranou (Rodriguez, Akanji, Schär) predstavuje pre Southgateov tím veľkú taktickú výzvu. Na druhej strane má Anglicko navrch v útoku, kde má hviezdy svetového formátu ako Bellingham a Kane (obaja majú na Eure po dva góly). Naopak, sedem gólov Švajčiarska strelilo sedem rôznych hráčov.

Dôjde k senzácii? Alpská krajina sa s nádejou pozerá na historicky prvú semifinálovú účasť na veľkom turnaji...

Anglicko - Švajčiarsko (18:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!