Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bellingham, Saka alebo Yamal s Olmom? TOP 6 hráčov, ktorí môžu rozhodnúť finále

Saka v poslednom finále Eura zlyhal, teraz môže byť hrdinom.
Saka v poslednom finále Eura zlyhal, teraz môže byť hrdinom.Profimedia
EURO 2024 vstupuje do finále, ktoré počas nedeľného večera obstarajú Anglicko a Španielsko. Albion hrá o premiérovú európsku trofej, zatiaľ čo La Furia Roja by rada pridala historický štvrtý triumf. Flashscore Správy sa pozreli na to, ktorí hráči by mohli v Berlíne rozhodnúť na jednej či druhej strane.

Jude Bellingham

Na papieri je Bellingham najzaujímavejším anglickým hráčom, ale na tohtoročnom Eure ukázal len záblesky toho, čoho je schopný. Jedným z najlepších momentov je nádherný gól nožničkami v 95. minúte stretnutia so Slovenskom. Týmto zásahom vyrovnal a zachránil Anglicko pred vypadnutím v osemfinále. 

Následne Harry Kane v predĺžení rozhodol o výhre. Mladý stredopoliar pritom v premiérovej sezóne za Real Madrid strelil 19 ligových gólov v 28 zápasoch a pripísal si aj šesť asistencií. S dvomi zásahmi na Eure by 21-ročný stredopoliar zo Stourbridge mohol byť kľúčovým mužom finále.

Bukayo Saka

Kapitán Kane je nepochybne najproduktívnejším anglickým strelcom, ale Bukayo Saka je určite najprogresívnejším útočníkom svojho tímu. Aj keď sa trom levom na tohtoročnom Eure nedarilo, hviezda Arsenalu bola v záverečnej tretine ihriska ofenzívnou iskrou. Saka má na svojom konte len jeden gól.

Keďže Foden podáva slabšie výkony, práve krajný hráč je pre tím veľmi dôležitý. Ak sa na chvíľu zahĺbime do čísel, má na konte najviac driblingov (28) aj najviac prihrávok dopredu (74). To znamená, že keď sa Anglicko posúva dopredu, Saka je kľúčovým.

Saka je pre Anglicko kľúčový.
Saka je pre Anglicko kľúčový.Profimedia

Jordan Pickford

Na tohtoročnom Eure nestrieľa Anglicko veľa gólov. Podobne ako Francúzsko sa často spoliehalo na chyby súpera alebo na momenty individuálnej kvality svojich hráčov. Holandsko predstavovalo pre Albion v semifinále výraznú hrozbu, ale Southgateovi zverenci zvýšili úsilie a vyhrali.

Španielsko teraz bude pre Anglicko ešte väčšou výzvou. La Furia Ruja bude zrejme diktovať tempo hry vo väčšine stretnutia, čo by sa malo prejaviť do vyššieho počtu striel na Pickforda. Ten má za sebou slušný turnaj, čo je pre neho na medzinárodnej scéne typické. Kľúčové bude, aby mal formu aj vo finále.

Lamine Yamal

Krídelník Barcelony prežíva fantastický šampionát a reálne môže ašpirovať na ocenenie pre najlepšieho hráča. Iba šestnásťročný mladík sa stal najmladším strelcom na Eure, jeho rana do siete Francúzska bola milimetrovo presná. Okrem toho má na konte tri asistencie a neustále ide z jeho kopačiek nebezpečenstvo.

Spolu s Nicom Williamsom (1+1) je Yamal závanom čerstvého vzduchu pre španielske mužstvo. Ak majú Španieli získať titul, tak jeden z týchto dvoch si takmer určite opäť vyslúži miesto na titulkách.

Bude Yamal hviezdou aj vo finále?
Bude Yamal hviezdou aj vo finále?AFP

Dani Olmo

Pred štartom turnaja v Nemecku sa od neho neočakávalo, že bude kľúčovým hráčom Španielska, ale Dani Olmo je momentálne najlepším strelcom svojej krajiny. Ďalší pohľad na čísla hovorí, že ofenzívny stredopoliar je tak trochu priekopníkom. Napriek trom presným zásahom má xG iba na úrovni 1,1.

Jeho dve asistencie pritom boli ohodnotené iba na xAG 1,2. Olmo je veľmi inteligentný hráč, ktorý sa vie dostať do príležitostí a premieňať ich, alebo pripravovať šance pre spoluhráčov. V tejto forme vie byť pre Anglicko minimálne rovnako nebezpečný ako Yamal či Williams.

Fabian Ruíz

Ruíz je pre Španielsko spolu s Rodrim z Manchestru City asi najdôležitejším hráčom. Obaja držia pevnú taktovku nad hrou a ako sú zodpovední dozadu, výborne pomáhajú aj ofenzíve. Ak La Furia Roja hľadá prihrávku do finálnej tretiny ihriska, často to je práve cez tohto stredopoliara.

Na turnaji strelil už dva góly a pridal dve asistencie, čo sú na hráča jeho postu skvelé čísla. Na ihrisku vie byť naozaj všade. Keď má dobrý zápas on, tak aj celý tím. Doposiaľ to platilo vo všetkých šiestich dueloch, keďže toľko ich Španieli vyhrali. Opora PSG hrá naozaj na najvyššej úrovni.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal