Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Berlínske finále prepísalo históriu, La Furia Roja oslavuje rekordný triumf

Yamal prežil vynikajúci turnaj.
Yamal prežil vynikajúci turnaj.Reuters
Španielsko vyhralo EURO 2024 po tom, ako v Berlíne porazilo Anglicko 2:1 a získalo svoj štvrtý titul. Stalo sa tak najúspešnejšou krajinou na európskych šampionátoch.

Počas celého mesiaca v Nemecku boli Španieli tímom, ktorý na ceste za úspechom hral najlepší futbal. Vo finále predviedli ďalší zo svojich vysokých štandardov. V krajine tak v týchto chvíľach vypukli masívne oslavy.

Zostrih zápasu Španielsko - Anglicko.
TV Markíza

Cesta do finále

Od prvého víťazstva proti Chorvátsku v základnej skupine ich viedli hráči ako tínedžerská senzácia Lamine Yamal a Nico Williams z Athleticu Bilbao, ktorí hrali útočný a priamočiary futbal a zároveň kontrolovali stred poľa prostredníctvom schopností Rodriho. Bol to štýl hry, ktorý sa líšil od ich "tiki-taka" triumfov v rokoch 2008 a 2012.

Vďaka tomuto štýlu získali v skupine B plný počet deviatich bodov a dostali sa na čelo skupiny po víťazstvách nad Chorvátskom, Albánskom a Talianskom. Duel s majstrami Európy síce zvládli len vďaka vlastnému gólu súpera, no na trávniku dominovali a jasne prevýšili hráčov Squadry. Presne v tom čase sa o nich začalo hovoriť ako o vážnych kandidátoch na titul.

Prvé miesto v skupine im zabezpečilo osemfinálové meranie síl s Gruzínskom - jedným z prekvapení skupinovej fázy. Outsider síce Španielov na začiatku vystrašil, ale favorit následne prebral opraty zápasu do svojich rúk a po výsledku 4:1 išiel ďalej.

Španielsko radosť.
Španielsko radosť.Profimedia

V porovnaní s ďalšími finalistami, Anglickom, absolvovali hráči z Pyrenejského polostrova ťažšiu stranu žrebu a štvrťfinálový zápas s hostiteľským Nemeckom bol označený za predčasné finále. V tomto zápase sa ujali vedenia zásluhou Daniho Olma, potom im Florian Wirtz tesne pred koncom zápasu spôsobil prvé skutočné problémy. Ako však Španielsko naďalej dokazovalo, je to tím založený na odolnosti a po tom, čo Mikel Merino prišiel z lavičky a počas predĺženia rozhodol, jeho spoluhráči dali jasne najavo, že sú pripravení na akýkoľvek boj.

Ďalším súperom v semifinále bolo Francúzsko. Napriek inkasovanému gólu už v 9. minúte sa futbalisti výberu La Roja okamžite zmobilizovali a Yamalova strela spolu s oslnivými dotykmi Olma, ktorý pripravil svoje zakončenie, ich po 25 minútach poslali do vedenia. Tejto pozície sa už nevzdali, v nedeľu proti Anglicku splnili svoje predsavzatie a získali trofej Henriho Delaunaya.

Mladí vpred

Pred turnajom sa pred De La Fuentem vynárali otázniky, ako využije svoje dve mladé pušky Yamala a Williamsa. Na turnajovej úrovni boli nevyskúšaní, pričom prvý z nich sa do tímu prebojoval až tesne pred júnom. Jeho viera v mladosť sa však vyplatila, Yamal strelil pravdepodobne gól turnaja, zatiaľ čo sa nestratil ani Williams.

Oslavy v Španielsku budú určite prebiehať počas celej noci, veď krajina má byť na čo hrdá. Mužstvo stojí na pevných základoch, mladí hráči navyše signalizujú mimoriadne žiarivú budúcnosť výberu.

Radosť fanúšikov.
Flashscore

Anglicko opäť neuspelo

Tri roky po penaltovej prehre s Talianskom vo finále EURO 2020 vo Wembley sa v nedeľu po ďalšom neúspechu bude v Anglicku šíriť podobný pocit sklamania. Albion pod vedením Garetha Southgatea má vo zvyku postupovať turnajovými pavúkmi ďaleko, ale zatiaľ sa mu nedarí uskutočniť posledný, najdôležitejší krok.

Na tomto turnaji bol však ich futbal z veľkej časti nevýrazný a niekedy z neho boleli oči. V ďalšom priebehu sa však hráči zlepšili, získali viac plynulosti a taktického umu z lavičky, vďaka čomu prešli cez náročných súperov Švajčiarsko a Holandsko a dostali sa do svojho druhého finále Eura.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!