EURO 2024: Calzona sa ohradil voči kritike: Schytali to osobnosti či bývalí reprezentanti

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Calzona sa ohradil voči kritike: Schytali to osobnosti či bývalí reprezentanti

Francesco Calzona bol na tlačovej konferencii priamy.
Francesco Calzona bol na tlačovej konferencii priamy.TASR
Slovenská futbalová reprezentácia bola azda 30 sekúnd od historického počinu. Chýbalo veľmi málo, aby dosiahla štvrťfinále európskeho šampionátu v Nemecku. Angličania sa však po zásahoch Judea Bellinghama (21) a v predĺžení Harryho Kanea (30) postarali o obrat. Nie všetko bolo pozitívne, o čom svedčia aj slová trénera Francesca Calzonu (55) z tlačovej konferencie po prílete z Nemecka. Taliansky šéf slovenskej lavičky sa ostro ohradil voči nielen jeho, ale celkovo reprezentačným kritikom.

Anglicko - Slovensko 2:1 pp

Francesco Calzona vedie krajinu spod Tatier od júla 2022. Talian doteraz odkoučoval 22 stretnutí s bilanciou 10 výhier, šesť remíz a šesť prehier. Slovensko dostal na EURO 2024, čo bola pre Slovákov tretia účasť na európskom šampionáte v rade. Vyrovnali svoje maximum z roku 2016, keď rovnako vypadli v osemfinále (0:3 s Nemeckom).

"Nechcel som sa k tomu vyjadrovať, ale urobím tak. V tejto krajine je zhruba desať ľudí, ktorí nechcú dobre slovenskej reprezentácii. Verím tomu, že sa dnes tešia z toho, že sme už doma. Najhoršie bolo, že začali kritizovať od prvého dňa, ako som prišiel. Išlo o osobné útoky a nie na základe práce. Rovnako tak útočili na zväz," začal Calzona odpovedať na otázku, ako vníma prerod kritikov na jeho fanúšikov.

Zostrih zápasu Anglicko - Slovensko.
TV Markíza

"Nepočkali ani jeden deň, aby videli kvalitu práce. Prišiel som s obrovskou pokorou a rešpektom. Tieto osoby mi z toho nič nedali. Na čele všetkého je veľký pán Borbély, ktorý sa tvári či sa považuje za futbalového experta. Podľa môjho názoru rozumie futbalu iba veľmi málo. Z jeho gestikulácie je vidieť, že je to agresívny typ osoby. Pochyboval aj o tom, či vôbec mám trénerskú licenciu," pokračoval 55-ročný lodivod Slovákov a doplnil, že má pocit, ako by chcel Ladislav Borbély pracovať na zväze, no podľa Taliana nemá na to kapacitu. Všetky jeho vyjadrenia číta.

Ostatné výsledky Slovenska.
Ostatné výsledky Slovenska.Flashscore

Jedným z prvých kritikov bol bývalý dlhoročný reprezentant a jeden z najlepších futbalistov Slovenska Martin Škrtel. Po šampionáte však uznal kvalitu práce i herné výkony reprezentácie a ocenil dosiahnutý výsledok.

"Škrtel začal veľmi zle, dal sa na stranu kritikov. Zamrzelo ma to, pretože som to nečakal od hráča jeho kvalít. Mali by ísť príkladom, pretože videli, ako funguje futbal na najvyššej úrovni. A nie, aby išli klesli na úroveň Borbélyho. Teraz mu chcem pogratulovať, že zmenil názor a začal sa na veci pozerať trochu inak," nadviazal Francesco Calzona. 

"Borbély však nie je jediný. Je tam Vittek, Mucha a potom najznámejšia futbalová rodina na Slovensku. Najviac ma zamrzeli vyjadrenia Kozáka. Tréner sa nemôže vyjadrovať na krčmovej úrovni. Pre mňa to nie je problém, na prvom mieste je mužstvo a hráči tomu rozumejú."

Program Slovenska.
Program Slovenska.Flashscore

"Nakoniec nám to dáva ešte viac energie. Takéto problémy však sú aj v Taliansku a na celom svete. Nebudem akceptovať osobné útoky. Môže sa kritizovať práca trénera, to musím prijať," uzavrel Calzona, ktorý má so Slovenskom zmluvu do konca roka 2025 s opciou na finálový turnaj majstrovstiev sveta 2026 a ako prezradil, cíti sa dobre a k práci má všetky potrebné podmienky.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!