Chorvátsko prišlo o výhru v závere, Taliansko poslal do osemfinále Zaccagni

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chorvátsko prišlo o výhru v závere, Taliansko poslal do osemfinále Zaccagni

Aktualizované
Taliansko zabralo v hodine dvanástej.
Taliansko zabralo v hodine dvanástej.Profimedia
Futbalisti Chorvátska nezvládli svoj záverečný zápas v skupine B a po remíze s Talianskom im pripadlo tretie miesto v skupine. Úradujúcich šampiónov spasil v nadstavenom čase Mattia Zaccagni (29) a v osemfinále si zmerajú sily so Švajčiarskom.

Chorvátsko - Taliansko 1:1

Pred zápasom sa hovorilo o dvoch štatistikách - oba tímy sa stretli vo vzájomnom dueli po deviatich rokoch. Naposledy v roku 2015 sa zrodila v kvalifikácii ME remíza 1:1 v Splite. Chorváti s Talianmi neprehrali v histórii ani raz, v ôsmich dueloch mali na konte tri víťazstvá a päť remíz. Európski šampióni však ešte nikdy neprehrali dva zápasy na Eure po sebe.

Prvýkrát to v zápase zahučalo pred talianskou bránou, a to v 5. minúte. Luka Modrič, ktorý nastúpil na svoj 35. reprezentačný zápas na veľkom turnaji, šikovne podržal loptu, zmiatol dvoch Talianov a Sučič vystrelil. Donnarumma bol však pripravený. Na druhej strane sa skúšal presadiť Riccardo Calafiori, no jeho prihrávka skončila na kopačkách jedného z chorvátskych hráčov. Squadra pohrozila po centri Dimarca a hlavičke Pellegriniho. Vzápätí musel Darmian odkopávať pred Donnarummom po strieľanej nahrávke Kramariča v hranici päťky.

Vatreni držali loptu a snažili sa niečo vymyslieť, no postupne sa do diania dostali aj úradujúci majstri Európy. Najskôr bol Di Lorenzov center zblokovaný na roh, po faule na Raspadoriho sa Taliani rozhodli zakombinovať namiesto štandardky, no a po 20 minútach ešte pridali. Center Calafioriho zachytil hlavou Retegui a netrafil bránu. Chorvátsko malo šťastie, pretože gólman Livakovič ostal doslova zamrznutý.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Statsperform

Taliansky tlak postupne narastal. V 27. minúte musel gólman Fenerbahce vytiahnuť parádny zákrok po hlavičke Bastoniho a ak by nezasiahol, lopta by s najväčšou pravdepodobnosťou skončila v sieti. Po osi Sučič - Modrič to následne skúšala hviezda Realu Madrid, ale Donnarumma bol pripravený. Zápas sa hral vo vysokom tempe, v druhej časti prvého dejstva strieľal na bližšiu žrď Pellegrini, stroskotal na gólmanovi Chorvátov.

Donnarumma, ktorý v prvom dejstve viackrát podržal svoj tím, sa stal vo veku 25 rokov a 120 dní najmladším brankárom v histórii majstrovstiev Európy, ktorý odohral 10 zápasov. Riccardo Calafiori vytvoril v 1. polčase pre spoluhráčov dve veľké príležitosti, čo bolo viac, než celý chorvátsky tím dokopy.

Po zmene strán sa Chorváti dočkali pokutového kopu. V 52. minúte zahral Frattesi v pokutovom území rukou a rozhodla po konzultácii so systémom VAR ukázal na biely bod. Gigi Donnarumma však vystihol smer Modričovej lopty a zabránil vedeniu Chorvátska. Ten istý hráč však o niekoľko desiatok sekúnd aj tak otvoril skóre po po dorážke. Strelecký pokus vyslal Budimir, taliansky brankár loptu vyrazil pred seba. Vo veku 38 rokov a 289 dní sa stal najstarším hráčom, ktorý rozvlnil sieť na Eure. Prekonal tak rekord Ivicu Vastiča (38 rokov a 257 dní).

Konečné poradie v skupine B.
Konečné poradie v skupine B.Flashscore

Taliansko zrazu muselo vyrovnať, inak by mu ušla druhá postupová pozícia. Bastoni po rohu opäť netrafil priestor svätyne a chytal sa za hlavu. Tlak Squadry sa stupňoval, v 70. minúte kopala už deviaty roh, no vytúžený gól neprichádzal. Desať minút pred koncom sa dostali k slovu Chorváti, Bastoni ale odhlavičkoval hrací predmet pred Budimirom. V 87. minúte mohli Taliani vyrovnať, po prudkej prihrávke od Chiesu však striedajúci Scamacca ani Frattesi netrafili loptu, hoci Livakovič bol prekonaný. 

Pár sekúnd pred koncom zápasu strelil Mattia Zaccagni svoj prvý gól v reprezentácii po prihrávke od Calafioriho. V tábore Talianska tak zavládla obrovská radosť, zahrá si totiž v osemfinále so Švajčiarskom. Chorváti majú po troch zápasoch len dva body a hoci oficiálne nevypadli, ich šance na postup sú mizivé.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!