Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Čip, ktorý zachránil Slovensko. Technológia prišla z kriketu, vie rozpoznať dotyk s loptou

Openda v kľúčovom súboji s Vavrom.
Openda v kľúčovom súboji s Vavrom.AFP
V úvodných minútach pondelkového zápasu proti Slovensku premárnil dve stopercentné šance. V druhom polčase sa už obávaný belgický kanonier Romelu Lukaku (31) presadil a to hneď dvakrát. Ani jedna z jeho striel však pre zásah VAR-u nebola regulárna a Slováci, prekvapujúco, obrali favorita skupiny E o všetky tri body. Pomohol im zázračný čip, ktorý hľadá sporné kontakty s loptou.

Dvakrát predčasná radosť

Ešte nikdy v histórii Eura sa nestalo, aby rozhodcovia neuznali dva góly jednému hráčovi v priebehu deväťdesiatich minút. Až v pondelok v zápase Slovenska s Belgickom. Lukaku ostal v druhom polčase dvakrát sklamaný a najmä druhý neuznaný zásah vyvolal vlnu emócií.

Belgicko sa v závere duelu hnalo za vyrovnaním a v 86. minúte skórovalo. Lois Openda si spracoval dlhú loptu z vlastnej polovice, pretlačil sa okolo stopéra Denisa Vavra a vyzval Lukakua na skórovanie. Kanonier, ktorý minulú sezónu strávil v AS Rím, sa z ideálnej pozície nemýlil, poslal loptu za Dúbravku.

Ani druhý raz sa však dlho netešil. Opakované zábery ukázali, že Openda si pri spracovaní mierne pomohol rukou a rozhodcom tento okamih neunikol. Pomohol im špeciálny čip, ktorý dokáže odhaliť aj ten najmenší kontakt s loptou.

Zostrih zápasu Belgicko - Slovensko.
TV Markíza

Technológia z kriketu

Mohli ste si ju všimnúť aj v priamom prenose. Pri konzultácii so systémom VAR sa v ľavom dolnom rohu obrazovky objavila krivka zobrazujúca zvukové vlny, ktoré sa zdvihli v momente kontaktu s Opendovou rukou a zachytili stredopoliara Lipska v pozícii, ktorá je mimo rámec pravidiel.

Prevratná inovácia, ktorá pripravila Belgičanov o vyrovnanie, pochádza z kriketu, kde funguje od 90. rokov minulého storočia a pomáha odhaliť tesný kontakt loptičky s pálkou. Ako však môže fungovať vo futbale, kde má lopta na rozdiel od kriketu dušu?

Nová technológia je pripojená špeciálnym drôtom a je zavesená priamo v srdci lopty. Špeciálny čip zaznamenáva zvukové vlny vychádzajúce z kontaktov a svoje výstupy nepretržite posiela do centrály VAR-u. Videorozhodcovia tak majú prehľad o všetkých kontaktoch hráčov s loptou. Dokonca aj o tých neoprávnených, ako v prípade Opendy.

Pre väčšinu fanúšikov bolo prekvapením, že sa celá situácia vôbec preskúmala, keďže sa odohrala niekoľko sekúnd pred streleným gólom. Pravidlá UEFA sú však v tomto smere oveľa prísnejšie ako predpisy európskych klubových súťaží a skúmajú aj priestupky pri výstavbe zásahu.

Slováci vďaka tomu ubránili tesný náskok 1:0 a do turnaja vstúpili prekvapujúcim víťazstvom. Pre Belgičanov sa vo zvyšku šampionátu nič zásadné nemení. V prípade dvoch víťazstiev postúpia do vyraďovacej fázy, kde by radi dosiahli na historický titul.

Belgicko - Slovensko 0:1

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!