Demiral odohral životný zápas a dvomi gólmi poslal Turecko do štvrťfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Demiral odohral životný zápas a dvomi gólmi poslal Turecko do štvrťfinále

Aktualizované
Demiral sa stal hrdinom Turecka.
Demiral sa stal hrdinom Turecka.AFP
Tureckí futbalisti skompletizovali zoznam štvrťfinalistov na ME v Nemecku. V osemfinálovom dueli v Lipsku zdolali Rakúsko 2:1. Turci sa v boji o semifinále stretnú v sobotu 6. júla o 21:00 v Berlíne s Holandskom.

Rakúsko - Turecko 1:2

Turecko malo v zostave problém, pretože pre žlté karty nemohol nastúpiť kapitán Calhanoglu a rovnako tak chýbal aj Akaydin. Rakúšanom pre rovnaký problém vypadol Wimmer, zranený je stopér Trauner. Turci mali skvelý vstup do zápasu, už v prvej minúte sa dostali do vedenia.

Güler poslal center z rohového kopu priamo na bránu, kde ešte zasiahol Baumgartner a po biliarde lopty aj Pentz, ale na hranici päťky sa najlepšie zorientoval obranca Merih Demiral a poslal svoj tím do vedenia - 0:1. Ide o najrýchlejší gól vyraďovacej fáze Eura. Rovnaký zápis držia Turci aj na MS.

Zostrih zápasu Rakúsko - Turecko.
TV Markíza

Spomínaný Baumgartner mohol hneď vyrovnať, tiahlej strele chýbali len centimetre. Aktívny úvod pokračoval ďalej, po rohu lopta prepadla na zadnú tyč, tam sa zas Baumgartner tlačil do zakončenia, na čiare skvelý blok predviedol Demiral. Táto dvojica bola počas prvých minút pri všetkom podstatnom.

Následne sa hra viac utiahla do stredu poľa. Práve odtiaľ to skúsil Güler, nemieril presne. Turecko hralo vzadu zodpovedne napriek tomu, že nemali loptu častejšie na kopačkách. Naďalej ich ale stíhala ich nedisciplinovanosť, pretože žlté karty videli Kokcu aj Yuksek a bolo im jasné, že ak postúpia, vo štvrťfinále nebudú môcť nastúpiť.

Prvý polčas ukončil Baumgartner, cez Demirala netrafil loptu dobre. Tréner Rangnick cez prestávku reagoval, do hry prišli Gregoritsch a Prass. Rakúšania zvýšili aktivitu, vyrovnať mohol Arnautovič, pretože bol sám pred gólmanom, no Günok vytiahol dôležitý zákrok.

V 59. minúte udrel Demiral znova a opäť po rohovom kope, tento stopér hral životný zápas. Tentoraz si už Güler pripísal asistenciu, pretože presný center posadil presne na jeho hlavu - 0:2. Kmeňový hráč Al-Ahli sa stal prvým obrancom s dvomi zásahmi vo vyraďovačke na veľkom turnaji od MS 1998.

Vtedy sa Lilian Thuram rovnako dvakrát presadil do siete Chorvátska. Dvakrát v jednom stretnutí na Eure v drese Turecka naposledy udrel Nihat Kahveci v roku 2008 proti Česku. Rakúsko však okamžite odpovedalo, striedajúci Michael Gregoritsch skóroval tiež po rohu, na zadnej žrdi ostal úplne osamotený - 1:2.

Rakúšania cítili šancu na vyrovnanie a dostali sa do tlaku, lenže chýbali tomu šance. Zmeniť to chcel Baumgartner, tiesnený hlavičkoval nad.  V 89. minúte mohol definitívne rozhodnúť o postupe Turecka krídelník Yilmaz, z mierneho uhlu minul priestor troch žrdí. Ten istý hráč si už v nadstavení vylámal zuby na Pentzovi.

Na konci štvrtej minúty nadstavenia vyskočil najvyššie na päťke Baumgartner, skvelú hlavičku ešte lepšie skvostným zákrokom vytiahol na čiare Gunok. Turecko si ale postup nenechalo ujsť a bude sa snažiť nadviazať na rok 2008, kedy sa postaralo o svoj najlepší výsledok a to konečné tretie miesto.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!