Diamant Güler presvedčil Európu o svojej extratriede, prekonal aj rekord Ronalda

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Diamant Güler presvedčil Európu o svojej extratriede, prekonal aj rekord Ronalda

Güler sa stal hrdinom Turecka v úvodnom stretnutí.
Güler sa stal hrdinom Turecka v úvodnom stretnutí.Profimedia
Pred rokom nečakane prestúpil do Realu Madrid, hneď zaujal, ale zranil sa a vynechal prakticky polroka. Mladý diamant Arda Güler (19) si však počkal na svoju šancu a postupne ukazuje celej Európe, že je drahokamom, ktorý si podmaňuje futbalový svet.

V La Lige stihol odohrať 10 zápasov a strelil až šesť gólov, pričom len štyrikrát nastúpil v základnej zostave. Na ihrisku strávil iba 311 minút, takže presný zásah dal v priemere každých 52 minút, čo sú skvelé čísla. Nakoniec s Realom oslavoval tri veľké trofeje vrátane tých z Ligy majstrov a ligovej súťaže.

Turecko - Gruzínsko 3:1

Výbornú formu zo záveru ročníka si Arda Güler preniesol aj na EURO, to otvoril vo veľkom štýle. Úvodný duel proti nováčikovi z Gruzínska začal s číslom osem v základnej zostave na krídle. Odohral kompletnú minutáž, počas ktorej vypracoval päť šancí pre svojich spoluhráčov, čo je najvyššie číslo tohtoročného šampionátu.

Z tínedžerov to na tejto scéne dokázali iba Pedri a Rooney. V utorok mal pritom iba 19 rokov a 114 dní, o niečo mladší bol ešte Kenan Yildiz (19 rokov a 45 dní). Vôbec prvýkrát sa stalo, aby v základe Turecka na vrcholnom podujatí boli dvaja tínedžeri. Historicky sa to udialo iba Maďarsku na Eure 1964.

Güler svoj výborný výkon podčiarkol nádherným víťazným gólom. Do lopty sa oprel 27,8 metra od brány a trafil to nechytateľne do vzdialenejšieho rohu. Mamardašvili bol v tom momente úplne bezmocný. Okrem tohto, že tento mladík strelil svoj druhý reprezentačný gól, tak prekonal ďalšie historické zápisy.

Stal sa najmladším Turkom, ktorý skóroval na veľkom turnaji (19 rokov a 114 dní), zároveň aj najmladším hráčom, ktorý na sa Eure presadil pri svojom debute, preskočil Cristiana Ronalda (19 rokov a 128 dní) a piatym najmladším strelcom celkovo.

Güler odohral výborný zápas.
Güler odohral výborný zápas.Statsperform

Bývalý hráč Fenerbahce je tiež prvým tínedžerom s gólom na ME od roku 2004 (Ronaldo). V prvom dejstve nepokazil ani jednu prihrávku (29/29). Až 12 zo 16 tureckých zásahov strelených na kontinentálnych šampionátoch padlo v druhom polčase. Turci prvý raz vyhrali úvodný duel Eura, predtým v piatich prípadoch vždy prehrali.

"Nezáleží mi na osobných úspechoch, chcem dať všetko pre tím. Som šťastný, že som mohol svojou časťou prispieť k víťazstvu. Bol to ťažký zápas. Ďakujem aj fanúšikom. Nestačí povedať, že boli neuveriteľní, pretože boli ešte lepší," povedal Güler po utorkovom súboji, v ktorom získal cenu pre najlepšieho hráča.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!