EURO 2024: Iličič prekonal depresie a zažil slovinský úspech

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dojemný comeback s penaltovou škvrnou. Iličič prekonal depresie a zažil slovinský úspech

Iličič hral na majstrovstvách Európy po prvýkrát.
Iličič hral na majstrovstvách Európy po prvýkrát.Profimedia
Horkosladkú kapitolu svojho príbehu napísal na Eure slovinský futbalista Josip Iličič (36). Bývalý hráč Atalanty prekonal psychické problémy a za rodné Slovinsko si na sklonku kariéry prvýkrát zahral na veľkom turnaji. V kľúčovom momente počas penaltového rozstrelu v osemfinále s Portugalskom však zlyhal...

Iličič začal svoju profesionálnu futbalovú kariéru v slovinskom tíme NK Maribor. Svojimi výkonmi si vyslúžil prestup a v 21 rokoch sa presunul do talianskeho Palerma. V troch ročníkoch si pripísal 98 štartov a strelil 20 gólov. O jeho služby sa začala zaujímať Fiorentina a v roku 2013 sa presunul do Toskánska. Jeho najžiarivejšie obdobie bolo v Atalante, kam prestúpil v roku 2017.

Hneď v úvodnej sezóne prispel 12 gólmi k historickému tretiemu miestu a zaistil tak postup do Ligy majstrov. Vďaka tomu sa dostal do Tímu roku Serie A 2018/19. Počas piatich rokov strávených v klube nazbieral 173 štartov a zapísal si 60 gólov. Stal sa tak piatym najlepším strelcom histórie klubu z Bergama.

Na jar 2020 prišiel zlom. Celý svet ochromila koronavírusová pandémia a všetko sa zastavilo. Liga majstrov sa vrátila až v auguste, ale to už Iličič v zostave nefiguroval. "Mal koronavírus a upadol do depresií. V takej chvíli vám hlava exploduje," opisoval Iličičov spoluhráč Papu Gómez.

K futbalu sa vrátil aj napriek pretrvávajúcim psychickým ťažkostiam a nadváhe až v sezóne 2021/22. Veľa zápasov však neodohral a na jeseň 2022 sa s talianskym klubom rozlúčil. Vypadol aj z reprezentácie.

Iličič sa rozhodol vrátiť do Mariboru. Postupne začal ukazovať svoju bývalú formu a vďaka kvalitným výkonom dostal pozvánku na prípravné zápasy s Arménskom a Bulharskom pred Eurom. "Pre každého hráča je to sen. Som vďačný trénerovi a každému v reprezentácii, že mi pomohli ho naplniť," hlásil šťastný futbalista.

Na Eure získali Slovinci tri body za remízy s Dánskom, Srbskom a Anglickom. Práve proti výberu Albionu šiel Iličič v 75. minúte na ihrisko. "Teraz je späť, nepovedal by som, že na úrovni ako v Atalante, ale už len to, že som ho videl hrať za národný tím, skórovať v priateľskom zápase proti Arménsku a zvládnuť duel proti Anglicku, mi osobne prinieslo veľkú hrdosť a uspokojenie," povedal jeho agent Amir Ružnič.

Pomohol tak svojej reprezentácii prvýkrát v jej histórii postúpiť zo skupiny, ale v osemfinále narazili na ťažkého súpera. S Portugalcami držali krok a dostali sa až do penaltového rozstrelu. Ako prvý sa k pokutovému bodu vydal práve Iličič. Bohužiaľ pre neho Diogo Costa vystihol smer a strelu vyrazil. Slovinci potom nepremenili ani ďalšie dve rany a do štvrťfinále postúpilo Portugalsko.

Zahodený pokus v rozstrele bude síce škvrnou na Iličičovom pôsobení na Eure, aj tak je obdivuhodné, na akú úroveň sa dokázal po veľkých problémoch vrátiť a pomôcť svojej krajine k historickému úspechu.

Zostrih zápasu Portugalsko - Slovinsko.
TV Markíza

Portugalsko - Slovinsko 1:0 (po pen.)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!