Eriksen s rozprávkovým návratom na EURO, Dáni prekvapivo bez hviezdy zo Škótska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Eriksen s rozprávkovým návratom na EURO, Dáni prekvapivo bez hviezdy zo Škótska

Christian Eriksen sa vráti na EURO.
Christian Eriksen sa vráti na EURO.Profimedia
Tvorca hry Christian Eriksen (32), ktorého posledné vystúpenie na majstrovstvách Európy za Dánsko v roku 2021 poznačil srdcový kolaps, pričom na celom svete to sledovali milióny divákov, bol zaradený do nominácie trénera Kaspera Hjulmanda (52) na EURO 2024 v Nemecku.

Eriksen je medzi 26 menami, ktoré boli vo štvrtok oznámené a odcestujú na turnaj. Dánsko sa predstaví v skupine C so Slovinskom, Anglickom a Srbskom. Napriek výbornej sezóne v škótskej Premiership v drese Celticu sa v zozname nenašlo miesto pre v Anglicku narodeného stredopoliara Matta O'Rileyho.

"Je ťažké niekoho sklamať. Sú to chlapčenské sny, ktoré sa nenaplnia, ale inak som veľmi spokojný s tímom, ktorý máme," uviedol Hjulmand novinárom.

Dánsky tréner Kasper Hjulmand počas tlačovej konferencie.
Dánsky tréner Kasper Hjulmand počas tlačovej konferencie.Reuters

Eriksen v roku 2021 spôsobil fanúšikom šok, keď v úvodnom zápase Dánov na šampionáte proti Fínsku z ničoho nič spadol na trávnik na štadióne Parken v Kodani. Zotavil sa s pomocou srdcového defibrilátora a teraz pokračuje v kariére.

V Nemecku sa k nemu pripojí spoluhráč z Manchestru United Rasmus Hojlund. Očakáva sa, že Eriksen bude mať v dánskom strede poľa centrálnejšiu úlohu. Očakáva sa, že pozíciu na pravej strane stredu poľa zaujme krídelník Club Bruggy Andreas Skov Olsen.

Mikkel Damsgaard, ktorý po Eriksenovom kolapse prevzal na plecia kreatívne bremeno a doviedol tím zo skupinovej fázy až k semifinálovej prehre s Anglickom tri roky dozadu, bol tiež zaradený do nominácie napriek rozpačitej sezóne v anglickom Brentforde.

Obranca Simon Kjaer sa do výberu dostal po tom, čo vynechal niekoľko zápasov v závere sezóny za talianske AC Miláno pre zranenie stehna.

"Máme o ňom veľa údajov, navštívili sme ho a máme to plne pod kontrolou. Teraz je už úplne pripravený, je v dobrej fyzickej kondícii," tlmočil Hjulmand.