EURO 2024: Päť najzaujímavejších míľnikov, ktoré priniesla skupinová fáza

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO 2024: Päť najzaujímavejších míľnikov, ktoré priniesla skupinová fáza

Španiel Lamine Yamal patril k najvýraznejším postavám skupinovej fázy Eura 2024.
Španiel Lamine Yamal patril k najvýraznejším postavám skupinovej fázy Eura 2024.AFP
Po trinástich dňoch napínavých bojov na EURO 2024 sa skupinová fáza skončila. Šestnásť krajín postúpilo do play-off, ktoré sa osemfinálovými duelmi začne v sobotu podvečer. Slovenských fanúšikov teší, že medzi najlepšími európskymi celkami nechýba krajina spod Tatier. O historické štvrťfinále nastúpi v nedeľu od 18:00 v Gelsenkirchene proti Anglicku.

V Nemecku sa na ihrisku prekonalo množstvo rekordov. Nie jeden z nich zanechá nezmazateľnú stopu v histórii majstrovstiev Európy. Na základe štatistík z oficiálnej webovej stránky UEFA vybrali Flashscore Správy tie najvýznamnejšie.

Oslnivý najmladší Yamal s debutom na veľkom turnaji

Španiel Lamine Yamal sa v úvodnom vystúpení svojej krajiny proti Chorvátsku zapísal do histórie. Stal sa totiž najmladším hráčom, ktorý sa kedy predstavil na majstrovstvách Európy a to vo veku len 16 rokov a 338 dní. Napriek veku predviedol talentovaný mladík proti vicemajstrom sveta z roku 2018 vynikajúci individuálny výkon a pripravil tretí gól Španielska. Spečatil tým nezabudnuteľný debut. 

Yamal a jeho čísla proti Chorvátsku.
Yamal a jeho čísla proti Chorvátsku.Opta by StatsPerform/Profimedia

Talent Barcelony na tento výkon nadviazal ďalším skvelým predstavením s Talianskom v druhom kole a následne v záverečnom skupinovom, proti Albánsku, keď už mala La Roja istý postup, dostal od trénera voľno. Yamal sa takmer určite vráti do základnej zostavy ako jeden z kľúčových hráčov v nedeľu večer. Španieli nastúpia proti prekvapeniu turnaja, Gruzínsku. Na druhej strane, rekord padol tiež na opačnom póle - v úvodnom dueli s Čechmi nechýbal na trávniku 41-ročný Portugalčan Pepe.

Bajrami a jeho raketový štart pre Albánsko

Albánsko, ktoré sa len druhýkrát vo svojej histórii zúčastnilo majstrovstiev Európy, začalo proti Taliansku v úvodnom súboji skupiny rozprávkovo. Už po 23 sekúndách viedlo. Vášniví albánski fanúšikovia si sotva stihli nájsť miesta na dortmundskom štadióne, keď Nedim Bajrami poslal outsidera do ohromujúceho vedenia.

Bol to najrýchlejší gól v histórii turnaja a hoci Taliani otočili priebeh stretnutia na svoju stranu, Bajramiho rekordný zásah si budú priaznivci jeho krajiny (i štatistici) navždy pamätať. 

Šeškovi rýchlostne nestíha nik

Pre Benjamina Šeška bola skupinová fáza z hľadiska strelených gólov možno frustrujúca (0), ale ofenzívny futbalista RB Lipsko aj tak zohral dôležitú úlohu svojho tímu, keďže Slovinsko sa prvýkrát v histórii prebojovalo do play-off majstrovstiev Európy.

Dvadsaťjedenročný Šeško rýchlosťou a priamočiarosťou poskytol spoluhráčom neustály priestor či nábehy v priebehu troch remízových zápasoch proti Dánsku, SrbskuAnglicku. Zaznamenal tiež najvyššiu rýchlosť spomedzi všetkých hráčov v skupinovej fáze, keď dosiahol úctyhodných 35,9 km/h.

Najvyššia rýchlosť patrí po skupinových bojov Šeškovi.
Najvyššia rýchlosť patrí po skupinových bojov Šeškovi.AFP

Najbližšie čaká Slovinsko náročný stret s Portugalskom, takže Šeško a jeho spoluhráči budú musieť byť v najlepšej forme, aby hviezdami nabitý tím Roberta Martíneza potrápili.

Čierny kôň z Rakúska sa vyrovnal najlepším

Pre Rakúsko Ralfa Rangnicka to bola nezabudnuteľná cesta. So šiestimi bodmi ovládlo skupinu D a skončilo pred krajinami ako Francúzsko, Holandsko a Poľsko.

Rakúšania dosiahli nemalý úspech, pričom hrali jeden z najaktívnejších futbalov na turnaji. Využívali Rangnickov vysokointenzívny "gegenpressing", vďaka čomu porazili Poľsko 3:1 či Holandsko 3:2. 

Penzum práce odviedol proti Holanďanom Seiwald.
Penzum práce odviedol proti Holanďanom Seiwald.Opta by StatsPerform/Profimedia

Z pohľadu tímu nabehalo Rakúsko 344,13 km, čím sa zaradilo na štvrté miesto spomedzi krajín, ktoré sa kvalifikovali do vyraďovacej fázy. Viac mali na konte len Nemeci (344,43 km), Španieli (353,15 km) a Taliani (357,74 km).

Kľúčom k úspechu bol neúnavný pohyb stredopoliarov Nicolasa Seiwalda a Marcela Sabitzera. Obaja boli počas skupinových bojov neustále v hre, pričom Seiwald v priebehu troch zápasov prekonal vzdialenosť 33,7 km a Sabitzer 32,6 km.

Modričov bolestivý zápis do histórie

V treťom dueli, ktorý Chorvátsko muselo vyhrať, sa kapitán Luka Modrič predviedol ako dôležitý muž. Z bezprostrednej blízkosti poslal svoj národ do vedenia len chvíľu po tom, čo nepremenil pokutový kop. Pri zásahu dorážal strelu Budimira.

Bol to nielen dôležitý gól vzhľadom na situáciu, ale Modrič sa ním zapísal aj do histórie, keďže sa stal najstarším strelcom majstrovstiev Európy vo veku 38 rokov a 289 dní.

Lenže nakoniec zostali nielen Modričovi, ale celému Chorvátsku oči pre plač. V nadstavenom čase sa presadil Mattia Zaccagni, ktorý vyradil Chorvátov z turnaja. Legendárny stredopoliar môže byť hrdý na ďalší hviezdny výkon na medzinárodnej scéne. Bolo to nakoniec jeho 178. a zároveň posledné vystúpenie za národné farby? Ak áno, tak pre svoju krajinu bol v uplynulých rokoch talizmanom.

Existujú však dvaja hráči, ktorí by mohli Modričov nový rekord prekonať vo vyraďovacej fáze. Sú nimi už spomínaný Pepe a jeho spoluhráč Cristiano Ronaldo (39 rokov).

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!