EURO 2024: Kto je favoritom na titul a kto získa Zlatú kopačku?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO 2024 v číslach: Kto je favoritom na titul a kto získa Zlatú kopačku?

Musiala dal na turnaji zatiaľ tri góly
Musiala dal na turnaji zatiaľ tri gólyReuters
Na Eure 2024 ostalo už len osem tímov. Čísla okolo turnaja sa tak stávajú jasnejšími, pričom za kandidátov na víťazstvo sa považujú Španielsko, Anglicko a Francúzsko. Preteky o primát najlepšieho strelca sú stále veľmi tesné.

Index predpovedí spoločnosti Opta dáva Španielsku 19,48 % šancu pridať do zbierky štvrtý titul majstra Európy a prvý od roku 2012, pričom Anglicko mu napriek veľmi nepresvedčivým výkonom šliape na päty s 18,98 %.

Francúzsko, ktoré taktiež nežiari, je tretie s 18,18 % šancou na víťazstvo, nasledované Nemeckom - to sa v piatok stretne so Španielskom vo štvrťfinále a má 17,15 % šancu na úspech. Turecko v utorok proti Rakúsku strhlo víťazstvo na svoju stranu pomerom 2:1, no podľa štatistického modelu spoločnosti Opta má len 3,49 % šancu na zisk trofeje Henriho Delaunaya.

Opta sa domnieva, že Španielsko je favoritom na zisk titulu.
Opta sa domnieva, že Španielsko je favoritom na zisk titulu.Reuters

Keďže žiadny útočník nevyčnieva z radu a veľa najlepších hráčov sveta je už doma, súboje o Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca turnaja sú stále veľmi vyrovnané.

Jamal Musiala z Nemecka a holandský útočník Cody Gakpo dali po tri góly, rovnako ako Ivan Schranz zo Slovenska a Georges Mikaudatze, ale pre poslednú dvojicu sa turnaj skončil. Schranz mal tiež jedny z najlepších útočných štatistík na turnaji, keď podľa oficiálnych záznamov UEFA strelil svoje tri góly len z piatich pokusov rozložených do štyroch zápasov.

Keďže Nemcov čaká Španielsko a Holanďanov ťažký duel s Tureckom, čiernym koňom v súboji o najlepšieho strelca by sa mohol stať Angličan Jude Bellingham. Dvadsaťjedenročný hráč sršal sebavedomím po "nožničkách", ktorými poslal osemfinálové meranie síl so Slovenskom do úspešného predĺženia. "Kto iný?," pýtal sa pri oslave.

Odpoveďou na Bellinghamovu otázku môžu byť Nemci a buď Musiala, alebo Kai Havertz, ktorý sa po pomalom začiatku spamätal a dvakrát skóroval. Do súboja by rád prehovoril aj ďalší dvojgólový Niclas Füllkrug.

Bellingham by mohol v neskorých hodinách zabojovať o zisk Zlatej kopačky
Bellingham by mohol v neskorých hodinách zabojovať o zisk Zlatej kopačkyReuters

Nanešťastie pre nemeckých útočníkov ich najbližšie čaká Španielsko, ktoré inkasovalo iba jeden gól a podľa údajov spoločnosti Opta je spolu s Francúzskom, ktoré nedalo gól z otvorenej hry, najúspešnejším tímom v obrane.

Dôležitosť získavania lopty späť vysoko na ihrisku na šampionáte podčiarkuje štatistika vyhraných súbojov v zápasoch, v ktorej je na čele belgický krídelník Jérémy Doku so 61, za ním nasleduje Bellingham s 52. Jedným z hráčov, ktorí by si radi zlepšili čísla na svojom poslednom Eure, je Portugalčan Cristiano Ronaldo, ktorý napriek 20 strelám v štyroch zápasoch ešte nerozvlnil sieť.