Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ako derniéra Modriča v národnom drese? Tím ho stále potrebuje, znie z Chorvátska

Modrič patrí medzi najlepších hráčov v dejinách Chorvátska.
Modrič patrí medzi najlepších hráčov v dejinách Chorvátska.Profimedia
Luka Modrič (38), hviezdny stredopoliar a jeden z hlavných pilierov nedávnych futbalových úspechov národného tímu Chorvátska, povedie reprezentačné mužstvo aj na blížiacich sa ME 2024. Šampionát v Nemecku bude pravdepodobne jeho posledným vystúpením na veľkej medzinárodnej scéne.

Všeobecne sa očakáva, že Modrič po zisku šiesteho titulu z Ligy majstrov čoskoro oficiálne oznámi predĺženie zmluvy s Realom Madrid. Okrem španielskeho veľkoklubu je ikonou aj vo svojej krajine.

"Luka si už dávno zabezpečil status najlepšieho chorvátskeho futbalistu v histórii. Ziskom šiestej európskej trofeje vstúpil do futbalovej histórie ako jeden z najlepších hráčov tejto éry," uviedol vo vyhlásení šéf Chorvátskeho futbalového zväzu (HNS) Marijan Kustič.

Modrič doviedol Chorvátsko do finále majstrovstiev sveta 2018 v Rusku a k tretiemu miestu na svetovom šampionáte v Katare 2022. Podieľal sa aj na tom, že Chorvátsko vlani postúpilo do finále Ligy národov, v ktorom prehralo so Španielskom.

Na EURO 2024 sa rodák zo Zadaru vráti do Nemecka, kde hral na prvom veľkom turnaji s národným tímom na MS 2006, len niekoľko mesiacov po debute v reprezentácii, za ktorú už odohral celkovo 174 zápasov a strelil 24 gólov.

V roku 2018 získal Modrič za podiel na úspechu Chorvátska na MS a trofeji Realu v Lige majstrov Zlatú loptu, najprestížnejšie futbalové individuálne ocenenie. Odborníci ho už dlhodobo chvália za jeho fyzickú zdatnosť spolu s nekonečnou energiou, ktorú napriek veku prináša na ihrisko.

"Už sa nevie dočkať, keď bude hrať za Chorvátsko a bude naším lídrom," povedal tréner reprezentácie Zlatko Dalič novinárom koncom mája. "Modrič hrá za národný tím, pretože mužstvo ho stále potrebuje, je v ňom nenahraditeľný a záleží mu na ňom," napísal chorvátsky denník Vecernji List.

"Fanúšikovia Chorvátska budú s najväčšou pravdepodobnosťou svedkami pádu opony nad jednou z najpôsobivejších kariér futbalistu v národnom drese," dodalo tamojšie periodikum.

Chorváti sa v úvodnom zápase skupiny B stretnú 15. júna so Španielmi, potom ich čakajú duely s balkánskym rivalom z Albánska a súboj s aktuálnym majstrom Európy Talianskom. Modrič sa zatiaľ oficiálne nevyjadril k budúcnosti v národnom tíme.