EURO ONLINE, 1. deň: Mníchov v duchu osláv, Nagelsmann s rekordom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 1. deň: Mníchov v duchu osláv, Nagelsmann s rekordom

Aktualizované
Ulice Mníchova boli plné futbalových priaznivcov.
Ulice Mníchova boli plné futbalových priaznivcov.Profimedia
Na tento deň čakalá celá futbalová Európa. Po troch rokoch je späť európsky šampionát, ktorého 17. edíciu hostí Nemecko. Práve Die Mannschaft na úvod ostro sledovaného turnaja vyzve Škótsko. Hlavné udalosti prvého dňa Eura sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie ME priamo v jeho dejisku nielen očami dát.

23:20 - Pozrite si štatistiky otváracieho duelu Eura.

Nemecko - Škótsko v číslach.
Nemecko - Škótsko v číslach.Statsperform

22:58 - Nemecko pokorilo Škótsko vysoko 5:1. Posledný gól zaznamenal Emre Can. Viac v článku.

22:53 - Nemci pridali v druhom polčase zásluhou Niclasa Füllkruga štvrtý gól, Škótom sa podarilo znížiť po vlastnom zásahu Antonia Rüdigera.

21:48 - Škótsko dohrá zápas v oslabení po červenej karte Ryana Porteousa, ktorý úmyselne fauloval Ilkaya Gündoğana. Na 3:0 z pohľadu Nemecka zvýšil z bieleho bodu Kai Havertz.

21:21 - Hostiteľ vedie už o dva góly, na zásah Wirtza nadviazal Jamal Musiala po prihrávke od Kaia Havertza.

21:12 - Autorom prvého gólu na Eure sa stal Florian Wirtz, ktorý v 10. minúte duelu so Škótskom otvoril skóre a poslal svoj tím do vedenia.

21:07 - Nemecký tréner Julian Nagelsmann sa vo veku 36 rokov a 327 dní stal najmladším trénerom na Eure. Rekord predtým držal Srečko Katanec, ktorý viedol Slovinsko na ME 2000 vo veku 36 rokov a 333 dní.

21:00 - Majstrovstvá Európy vo futbale odštartovali v piatok krátkym otváracím ceremoniálom, počas ktorého si uctili legendárneho Franza Beckenbauera. Vdova po Beckenbauerovi Heidi na konci ceremoniálu priniesla trofej, ktorú udelia po finále 14. júla. Legendárny "Kaiser Franz", ktorý zomrel v januári vo veku 78 rokov, vyhral EURO v roku 1972 a majstrovstvá sveta o dva roky neskôr. V roku 1990 priviedol Nemecko k titulu na MS ako tréner.

20:23 - Talianskych futbalových reprezentantov v úvodnom zápase na ME v Nemecku zrejme posilní aj Nicolo Barella. Stredopoliar Interu Miláno je fit po svalových zraneniach, pre ktoré vynechal prípravné duely s Tureckom i Bosnou a Hercegovinou.

18:52 - Mníchov sa už teší na úvodný zápas majstrovstiev Európy medzi Nemeckom a Škótskom a mesto absorbuje prílev ďalších a ďalších fanúšikov. Vo fanzóne v Olympiaparku je približne 25 000 ľudí, ďalších 14 000 na Marienplatze. Polícia už zablokovala vstupy na námestie, pretože je preplnené.

17:59 - Presne pred tromi rokmi sa Patrik Schick presadil v úvodnom zápase národného tímu na európskom šampionáte z polovice ihriska. Česi vtedy porazili Škótsko vďaka dvom gólom neskoršieho najlepšieho strelca turnaja 2:0 a položili základ na úspešné ťaženie do štvrťfinále.

16:45 - Flashscore Správy vám budú prinášať aj preview jednotlivých stretnutí Eura zo štúdia, obohatené o exkluzívny obsah v podobe informácií priamo z Nemecka. Prvým hosťom je bývalý futbalista Sigmy Olomouc Roman Polom.

Preview pred zápasom Nemecko - Škótsko.
Flashscore

16:20 - Šesť škótskych fanúšikov, z toho dvaja vážne, sa zranilo pri nehode v Nemecku, kam cestovali na EURO. Z letiska Weeze cestovali prenajatým autom do Mníchova na otvárací zápas proti domácemu tímu, ale čelne sa zrazili s iným vozidlom. Podľa polície zrejme zabudli, že v Nemecku sa na rozdiel od ich vlasti nejazdí vľavo.

15:12 - Aymeric Laporte vynechá štart majstrovstiev Európy. Španielsky obranca utrpel svalové zranenie, v piatok netrénoval a nebude k dispozícii na sobotňajší zápas proti Chorvátsku.

14:35 - Klasické štartovacie otázniky v očakávaní prvého zápasu futbalových majstrovstiev Európy v Nemecku premieňajú na bodky "papierové" východiská. Domáci výber si v pozícii veľkého favorita ani nemohol pripustiť iný než trojbodový cieľ, teda verejnosťou prevažne očakávané víťazstvo nad Škótskom. Zápas A-skupiny v Mníchove je na programe v piatok od 21:00. Viac v článku.

13:57 - Niekoľko hodín pred úvodným hvizdom prvého zápasu 17. európskeho šampionátu sa už začína plniť mníchovská fanzóna.

12:56 - Otvorený prvý tréning českej futbalovej reprezentácie v dejisku ME sledoval v nemeckom Norderstedte vypredaný štadión, dorazilo 1 200 ľudí, poväčšinou šlo o deti. Tréner Ivan Hašek má k dispozícii už aj Ladislava Krejčího, ktorý mal vo štvrtok riešiť svoj transfer do Girony priamo v Katalánsku. 

11:53 - Každé majstrovstvá Európy vo futbale sú niečím špecifické. Spoločne s výsledkami, samotnými výkonmi alebo parádnymi gólmi fanúšikom utkvejú v pamäti aj štadióny alebo celková atmosféra, ktorá v danej usporiadateľskej krajine počas turnaja panovala. To isté platí o oficiálnych loptách turnaja. Ohliadnutie za ich históriou vyvoláva nostalgické spomienky. Viac v článku.

10:49 - Hoci sa na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy predstavia najväčšie futbalové hviezdy starého kontinentu, aj tak budú mnohé chýbať. A nie pre zranenia. Na Eure sa neukáže viacero hráčov, ktorých národné tímy sa do Nemecka vôbec nekvalifikovali. Viac v článku.

09:52 - Nepríjemnosť rieši pred štartom európskeho šampionátu reprezentácia Belgicka, skúsený Axel Witsel si totiž poranil slabiny a jeho štart v dueli proti Slovensku je ohrozený.

08:57 – Oficiálny účet európskeho šampionátu na sociálnej sieti X uverejnil príspevok s veľkými hviezdami turnaja a dodal: "Čakanie sa skončilo".

07:59 - Francúzsky majster sveta z roku 1998 Emmanuel Petit v exkluzívnom rozhovore pre anglickú redakciu Flashscore Správ uviedol, že národný tím Les Bleus sa musí na Eure 2024 poriadne predviesť a dať zabudnúť na šokujúce vyradenie Švajčiarskom z posledného európskeho šampionátu. Podporuje aj megahviezdu Kyliana Mbappého, aby po konečne vyriešenom odchode z PSG bol kľúčovou tvárou celého mužstva.

07:03 - Zatiaľ je prázdna, ale vyzerá skvele. "Veľmi príjemná," zhodnotil fanzónu v Mníchove Lukáš Pečeně, jeden zo zástupcov českej redakcie Flashscore Správ priamo v bavorskej metropole.

06:47 - Škótsko zvládlo jediné vzájomné stretnutie s Nemeckom z posledných 13 (1-4-8) – zvíťazilo v apríli 1999 v priateľskom zápase v Brémach. Ako dopadne piatkový súboj, ktorý otvorí 17. ME?

06:16 - Do dejiska úvodného zápasu ME dorazili aj škótski fanúšikovia, je ich skutočne veľa. Ulice Mníchova sú na nepoznanie, namiesto bavorských krojov sú totiž k videniu škótskej kilty.

06:00 - Otváracím zápasom medzi domácim Nemeckom a Škótskom sa dnes začnú 17. majstrovstvá Európy. Hostiteľská krajina túži po napravení reputácie po neúspechoch z posledných rokov, Škóti na štvrtom Eure zabojujú o premiérový postup do vyraďovacej fázy. Stretnutie má v Mníchove výkop o 21:00

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!