EURO ONLINE, 13. deň: Osemfinálový program je známy, Duda písal históriu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 13. deň: Osemfinálový program je známy, Duda písal históriu

Aktualizované
Ondrej Duda sa zapísal do historických tabuliek.
Ondrej Duda sa zapísal do historických tabuliek.Profimedia
Majstrovstvá Európy sú v plnom prúde a stredajší program 17. ročníka sľubuje fanúšikom zaujímavú porciu zábavy - posledné zápasy pred vyraďovacou fázou. O postup sa pobijú tímy vo vyrovnanej skupine E, v ktorej je aj Slovensko, a krajiny v "efku", kde je aj Česko. Sledujte hlavné udalosti 13. dňa Eura v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na majstrovstvách Európy priamo na mieste, a to nielen očami dát.

23:25 - Skupiny európskeho šampionátu 2024 sú za nami. Poznáme vypadávajúcich, ale poznáme aj kompletné osemfinálové zloženie. Slovensko sa v nedeľu od 18:00 stretne v Gelsenkirchene s Anglickom. Čítajte viac.

23:05 - Českým futbalistom sa nepodarilo získať potrebné tri body na postup do osemfinále a po prehre 1:2 s Tureckom v treťom kole skupiny F vypadli z európskeho šampionátu. V emóciami nabitom dueli s historicky neobľúbeným súperom bol v 20. minúte po dvoch fauloch vylúčený Antonín Barák.

Zostrih zápasu Česko - Turecko.
TV Markíza

22:55 - Futbalisti Gruzínska šokovali Portugalsko v poslednom zápase skupiny F a víťazstvom 2:0 si zabezpečili historicky prvý postup do osemfinále majstrovstiev Európy. Napriek prehre portugalský tím, ktorý výrazne rotoval zostavou, postúpil z prvého miesta. Cristiano Ronaldo bol určite sklamaný, pretože svoj 50. štart na veľkom medzinárodnom turnaji neoslávil triumfom. 

Zostrih zápasu Gruzínsko - Portugalsko.
TV Markíza

21:40 - EURO 2024 je prvým veľkým turnajom, na ktorom Slovensko strelilo gól v každom zápase skupiny. Schranz s Dudom sú ešte len štvrtý, resp. piaty muž spod Tatier v histórii, ktorí dali na šampionátoch viac než jeden zásah (pred nimi to dokázali Adolf Scherer 1962, Ladislav Petráš 1970 a Róbert Vittek 2010).

20:25 - Český národný tím hral od 20. minúty zápasu s Tureckom v desiatich, keďže Antonín Barák dostal po faule na Özcana druhú žltú kartu a musel ísť predčasne pod sprchy. Navyše to bola najrýchlejšia červená karta v histórii majstrovstiev Európy.

20:45 - Vychutnajte si zostrih zápasu Slovenska s Rumunskom, po ktorom sa sokoli radujú z postupu do vyraďovacej fázy Eura.

Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko.
TV Markíza

20:10 - Belgickí futbalisti dosiahli v záverečnom kole skupiny na majstrovstvách Európy želaný výsledok, keď remizovali s Ukrajinou 0:0. Všetci štyria účastníci vstupovali do posledných vystúpení s rovnakým počtom bodov, ale po vysokej prehre s Rumunmi boli zverenci Serhija Rebrova v najhoršej pozícii. Napriek viacerým zaujímavým príležitostiam sa im nepodarilo prelomiť obranu červených diablov a s Eurom sa rozlúčili.

Zostrih zápasu Ukrajina - Belgicko.
TV Markíza

19:55 - Obrovská eufória vypukla na lavičke Slovenska. Po záverečnom hvizde a remíze 1:1 oslavujú zverenci Francesca Calzonu postup do osemfinále. Na súpera si musia počkať, keďže sa stretú buď s Anglickom, alebo Španielskom. Všetko záleží od toho, či Česi alebo Gruzínci vyhrajú svoje zápasy. Ak sa to nepodarí ani jednému z nich, slovenskí hráči si zahrajú proti La Furii Roja.

19:20 - Ondrej Duda je prvým slovenským hráčom v histórii, ktorý skóroval na dvoch veľkých šampionátoch. Bol jedným z najlepších strelcov na Eure 2016 aj na tohtoročnom šampionáte, keď otvoril skóre proti Rumunsku.

19:03 - Do druhého dejstva nastupovali Slováci s vedomím, že remízový rezultát s Rumunskom im na postup do play-off stačí. Čierny Peter by zostal v rukách Ukrajiny. 

18:50 - Slovenskí futbalisti po tretí raz na prebiehajúcom šampionáte v Nemecku viedli, ale rovnako ako s Ukrajinou, ani proti Rumunsku stav neudržali. Po prvom polčase je súboj o postup do osemfinále nerozhodný 1:1.

Vývoj očakávaných gólov z prvého dejstva.
Vývoj očakávaných gólov z prvého dejstva.Flashscore

18:38 - Rumunskí futbalisti dlho neprehrávali. V 37. minúte premenil pokutový kop Marin. Faul si vypýtal od Hancka prenikajúci Hagi. Stav je opäť nerozhodný 1:1. 

18:25 - Slovensko má po dvojgólovom Ivanovi Schranzovi na šampionáte druhého strelca. Po Kuckovom centri sa hlavou presadil a skóre v 25. minúte proti Rumunom otvoril Ondrej Duda. 

17:15 - Tréner Francesco Calzona urobil v základnej zostave na posledný duel o postup do osemfinále ME proti Rumunsku jednu zmenu. V útočnej formácii dostáva premiérovo na šampionáte od úvodu priestor Dávid Strelec

Zostavy oboch tímov.
Zostavy oboch tímov.Flashscore

16:50 - Ofenzívny univerzál Phil Foden, ktorý na klubovej úrovni háji farby Manchestru City, dočasne opustil anglické mužstvo a vrátil sa domov. Podľa miestnej futbalovej asociácie je na vine naliehavá rodinná záležitosť. BBC informovala, že odletel k pôrodu tretieho dieťaťa. 

16:15 - Českí futbalisti odohrajú svoj záverečný tretí zápas skupiny na ME proti Turecku, ktorý rozhodne o tom, či postúpia do vyraďovacej fázy. Zverenci trénera Ivana Haška potrebujú vyhrať, keďže po utorňajšej remíze Anglicka so Slovinskom je jasné, že remíza by im nestačila. Tímu bude, pravdepodobne, chýbať zranený najlepší strelec Patrik Schick. Viac v štúdiu Flashscore s expertom Miloslavom Brožkom. 

Štúdio k zápasu Česko - Turecko.
Flashscore

15:40 - Veselo je aj rumunským fanúšikom, ktorí už taktiež netrpezlivo čakajú na výkop duelu so Slovenskom (18:00). Čas si krátia spievaním. 

Rumunskí fanúšikovia vo Frankfurte.
Antonio Moschella

15:25 - Maďarského futbalového útočníka Barnabáša Vargu prepustili v stredu po hrozivom zranení v súboji so Škótskom na ME z nemocnice v Stuttgarte do domácej liečby. Informovala o tom AFP. Varga po kolízii s brankárom súpera Angusom Gunnom utrpel otras mozgu i viacero zlomenín v oblasti tváre. V nemocnici podstúpil operáciu a v prípade postupu svojho tímu do osemfinále sa už na turnaji nepredstaví.

15:05 - Všetko sa zdá byť úplne jasné. Česká reprezentácia postúpi do osemfinále EURO 2024 len v prípade, že zdolá Turecko. Ďalšie súvislosti tohto zápasu a zostávajúcich skupinových bojov však ponúkajú myšlienky k špekuláciám. Napríklad Slovensko a Rumunsko môžu pokojne remizovať vo vzájomnom strete o postup a oba tímy by mohli byť spokojné. Čítajte viac.

14:50 - Voľno mal dnes dopoludnia Antonio Rüdiger. Nemecký obranca laboruje so stehenným svalom. Zranenie si privodil v závere zápasu proti Švajčiarsku.

14:35 - MY SME TU DOMA! Ozýva sa Frankfurtom po tom, čo sa schádzajú slovenskí priaznivci pred výkopom stretnutia s Rumunskom (18:00) a mieria zo staníc do fanzóny či na štadión. 

Slovenskí fanúšikovia vo Frankfurte.
Antonio Moschella

14:20 - O jednu z najväčších kuriozít majstrovstiev Európy v Nemecku sa postarali futbalisti Dánska a Slovinska. Škandinávci obsadili konečné druhé miesto v skupine C na základe zriedka vídanej zhody a až vďaka lepšiemu disciplinárnemu skóre, ktoré je pri rovnosti bodov siedmym rozhodujúcim kritériom z ôsmich. Večer po záverečných zápasoch sa zdalo, že rozhodne koeficient z kvalifikácie, ktorý je posledným ôsmym kritériom. UEFA však následne objasnila, že kľúčová bola žltá karta udelená asistentovi trénera Slovincov Milivojovi Novakovičovi (45), ktorú dostal na turnaji tak trochu v utajení. Čítajte viac.

13:50 - Krídelník Phil Foden nastúpil na všetky zápasy Anglicka na Eure - rovnako ako kanonier Harry Kane. Napriek tomu len raz smerovala prihrávka od hráča Manchestru City kapitánovi tímu. Viac ich od neho dostal dokonca aj brankár Jordan Pickford (3).

13:20 - Slovákov a Rumunov čaká súboj o postup do osemfinále ME 2024. Obom súperom vyhovuje aj remíza, práve tá sa zrodila v troch z posledných štyroch vzájomných stretov. V ére samostatnosti sa slovenská reprezentácia z víťazstva nad týmto oponentom netešila z ôsmich prípadov ani raz - zaknihovala štyri nerozhodné výsledky i prehry. Ako dopadli ostatné tri zápasy? Čítajte viac.

13:00 - Nemci sú na čele streleckých pokusov tímu (57) i strelených gólov (8). Slováci sa v úvodných dvoch zápasoch dostali k 24 strelám a patrilo im priebežné 18. miesto. Prezentovali sa 49-percentným držaním lopty (14. priečka).

12:25 - Osemfinálový pavúk sa postupne zapĺňa. Po 13. hracom dni - poslednom v rámci skupinových bojov - budú známe všetky dvojice, ktoré si to rozdajú v play-off. 

11:50 - V počte asistencií viedli Holanďan Nathan Ake, Rumun Dennis Man, Remo Freuler zo Švajčiarska a Chorvát Ante Budimir, ktorí prihrali na dva góly. Strelecky najaktívnejší boli po 12. dni kontinentálneho šampionátu domáci Kai Havertz a Francúz Kylian Mbappe s 10 pokusmi.

11:35 - Slovenský futbalista Ivan Schranz bol s dvoma gólmi po 12. hracom dni ME najlepší strelec šampionátu spoločne s Nemcami Jamalom Musialom a Niclasom Füllkrugom, Gruzíncom Georgesom Mikautadzem i Holanďanom Codym Gakpom. Aspoň raz sa strelecky presadilo ďalších 62 hráčov.

10:55 - Súboj Slovenska s Rumunkom o postup do osemfinále Eura 2024 v Nemecku analyzoval vo Flashscore štúdiu tréner Česka do 18 rokov Aleš Křeček. 

Štúdio k zápasu Slovensko - Rumunsko.
Flashscore

09:45 - V stredu o 21:00 čaká aj na Čechov posledný zápas v skupine. Ak chcú zverenci Ivana Haška pokračovať vo vyraďovacej časti turnaja, musia bezpodmienečne zdolať Turecko. Gruzínsko vyzve v paralelne hranom dueli Portugalsko

Preview zápasu Česko - Turecko.
Flashscore

09:35 - Gareth Southgate naordinoval Anglicku opatrný štýl hry, napriek tomu ostrovná krajina postúpila z prvého miesta v skupine C - so skóre 2:1. Obdobne si viedli aj ostatné tímy, s výnimkou Srbska, ktoré strelilo len jeden gól. V skupine padlo len sedem gólov, čo je historicky najnižší počet v základných skupinách majstrovstiev Európy. Rovnaký počet gólov padol aj v roku 2016, keď v skupine C figurovali Nemecko, Poľsko, Ukrajina a Severné Írsko.

09:15 - V záverečný deň skupinovej fázy sa okrem iného rozhodne, kto postúpi z najvyrovnanejšej skupiny E, kde majú všetky tímy po dvoch kolách tri body. V stredu o 18:00 sa Ukrajina stretne v Stuttgarte s Belgickom a Slovensko vo Frankfurte s Rumunskom. Remíza dá Belgicku, Rumunsku i Slovensku istotu postupu do vyraďovacej fázy.

Preview zápasu Slovensko - Rumunsko.
Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!