EURO ONLINE, 14. deň: Foden je späť v Nemecku, Slovenská zostava je v priemere najstaršia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 14. deň: Foden je späť v Nemecku, Slovenská zostava je v priemere najstaršia

Aktualizované
Foden je naspäť a pripravený pomôcť Anglicku proti Slovensku.
Foden je naspäť a pripravený pomôcť Anglicku proti Slovensku.Profimedia
Po skončení posledných zápasov v skupinách na majstrovstvách Európy je teraz na programe dvojdňová prestávka pred vyraďovacou fázou 17. ročníka. Súboje o postup do štvrťfinále odštartujú v sobotu, takže o oddychu nemôže byť ani reči. Sledujte hlavné udalosti 14. dňa Eura v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na ME priamo v dejisku, nielen očami dát.

22:30 - Stredopoliar Phil Foden sa po necelých dvoch dňoch vrátil do zostavy Anglicka na majstrovstvách Európy v Nemecku a podľa BBC by mal v piatok trénovať už s tímom. Dvadsaťštyriročný futbalista sa po utorňajšej remíze 0:0 so Slovinskom odpojil od mužstva a odcestoval domov, aby bol pri narodení svojho tretieho dieťaťa. Jeden z najlepších hráčov Albionu by tak nemal chýbať v nedeľnom osemfinále proti Slovensku (18:00).

19:05 - Skupinová fáza európskeho šampionátu 2024 sa oficiálne skončila, takže je čas pozrieť sa na najlepšie výkony jednotlivcov. Ktorí hráči v uplynulých dňoch najviac zažiarili? Zostava je založená výlučne na systéme hodnotenia hráčov Flashscore, ktorý vychádza z viacerých štatistík. Nominovaní boli len tí, ktorí odohrali aspoň 100 minút. Čítajte viac.

Ideálna zostava základných skupín Eura.
Ideálna zostava základných skupín Eura.Flashscore

18:10 - Najstaršia základná zostava na tohtoročnom Eure? Jednoznačne slovenská. Taliansky tréner Francesco Calzona postavil na duely proti Belgicku a Ukrajine zostavu s priemerným vekom 30,7 roka. Uvodná jedenástka proti Rumunsku bola v priemere len o 0,2 roka mladšia. Za Slovákmi sú Chorváti, ktorých štartové pole proti Albánsku malo priemerný vek 30 rokov a Švajčiari. Proti Nemecku nastúpili s priemerným vekom 29,6 roka.

17:23 - Anglický útočník či krídelník Anthony Gordon sa podľa BBC zranil v tábore národného tímu počas voľnočasovej aktivity - pri jazde so spoluhráčmi spadol z bicykla. Na rozdiel od českého stredopoliara Michala Sadílka, ktorý musel pre pád z trojkolky vynechať EURO, má hráč Newcastlu s najväčšou pravdepodobnosťou len niekoľko škrabancov na rukách a tvári. Mal by byť k dispozícii na ďalšie zápasy Anglicka.

16:30 - Po trinástich dňoch napínavých bojov na EURO 2024 sa skupinová fáza skončila. Šestnásť krajín postúpilo do play-off, ktoré sa osemfinálovými duelmi začne v sobotu podvečer. Slovenských fanúšikov teší, že medzi najlepšími európskymi celkami nechýba krajina spod Tatier. O historické štvrťfinále nastúpi v nedeľu od 18:00 v Gelsenkirchene proti Anglicku. Čítajte viac.

Jedným z dôležitých mužov Rakúska je stredopoliar Seiwald.
Jedným z dôležitých mužov Rakúska je stredopoliar Seiwald.Opta by StatsPerform / Profimedia

15:45 - Gruzínsky miliardár Bidzina Ivanišvili daroval 30 miliónov lari (približne 10 miliónov eur) národnému futbalovému tímu za prekvapivý triumf 2:0 nad Portugalskom a postup do vyraďovacej fázy majstrovstiev Európy. Bývalý premiér, zakladateľ vládnucej strany Gruzínsky sen a jej čestný predseda, prisľúbil mužstvu rovnakú sumu za prípadný úspech v osemfinále so Španielskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

14:15 - V počte asistencií vedú Holanďan Nathan Ake, Rumun Dennis Man, Remo Freuler zo Švajčiarska, Chorvát Ante Budimir, Rakúšan Alexander Prass a Juraj Kucka, ktorí prihrali na dva góly. Strelecky najaktívnejší bol po 13. dni kontinentálneho šampionátu Cristiano Ronaldo s 12 pokusmi, no gólu sa zatiaľ nedočkal.

13:40 - Nemci boli sú čele streleckých pokusov tímu (57) i strelených gólov (8). Slováci sa v troch zápasoch dostali k 37 strelám a patrilo im priebežné 12. miesto. Prezentovali sa 51-percentným držaním lopty (15. priečka) a spolu s Holandskom boli najslušnejší, keď rovnako ako "Oranjes" videli iba dve žlté karty.

13:15 - Po skončení skupinovej fázy sa na čele tabuľky kanonierov osamostatnil Georges Mikautadze. Gruzínsky útočník zaznamenal v stredajšom zápase F-skupiny z jedenástky proti Portugalsku tretí gól na turnaji. Dva góly majú na konte ďalší piati hráči - dvojica Nemcov Jamal Musiala a Niclas Füllkrug, Holanďan Cody Gakpo, Rumun Razvan Marin a Slovák Ivan Schranz, ktorých tímy taktiež postúpili do vyraďovačky a budú môcť zveľadiť svoje gólové konto.

12:50 - V rámci skupinových zápasov sa iba trom hráčom podarilo vytvoriť 10 alebo viac šancí. Na čele je s trinástimi Dán Eriksen, nasleduje Belgičan De Bruyne (11) a, prekvapivo, Turek Kadıoğlu (10). V prvej desiatke je aj slovenský futbalista Lukáš Haraslín (7).

12:05 - Christian Eriksen je novým dánskym rekordérom v počte štartov za seniorskú reprezentáciu. Tridsaťdvaročný stredopoliar nazbieral už 133 štartov. Na druhom mieste je obranca Simon Kjaer so 132 zápasmi.

11:30 - Stredajší zápas medzi Českom a Tureckom bol veľmi emotívny. Rozhodca István Kovács nakoniec rozdal 20 kariet, čím stanovil nový rekord majstrovstiev Európy.

Arbiter Kovács kartami nešetril.
Arbiter Kovács kartami nešetril.Profimedia

10:40 - Tréner Francúzska Didier Deschamps sa zúčastní štafety s olympijským ohňom. Päťdesiatpäťročný tréner ponesie pochodeň zo slávneho tréningového centra v Clairfontaine tri dni pred začiatkom hier v Paríži. Informoval národný zväz. Spolu s Deschampsom sa k štafete 23. júla pridajú aj majster sveta z roku 2018 Blaise Matuidi, rozhodca Clément Turpin a Sandrine Soubeyrandová, rekordérka v počte štartov za francúzsku ženskú reprezentáciu.

09:30 - "S tureckým kapitánom sme sa rozprávali asi päť minút pred koncom o tom, že rozhodca povedal, že sa chce rozprávať s kapitánmi, ale keď to poviem podľa seba, bol taký namyslený, že sa rozprávať nechcel. Správni rozhodcovia majú byť tí, ktorých nie je vidieť. Tu chcel byť rozhodca mužom zápasu, " hneval sa po vylúčení český kapitán Tomáš Souček. Celý rozhovor so záložníkom národného tímu si môžete prečítať v článku.

09:00 - V tento deň presne pred 40 rokmi sa hralo finále siedmeho Eura. O titul si to rozdali Francúzsko a Španielsko, pričom futbalisti z krajiny galského kohúta po víťazstve 2:0 premiérovo získali trofej. Pamätný bol okrem iného gól Michela Platiniho. Proti jeho voľnému kopu inak zakročil istý Luis Arconada, lopta mu však prekĺzla popod telo a francúzsky útočník strelil rekordný deviaty gól na turnaji.

08:30 - Vo štvrtok a piatok sa na šampionáte v Nemecku nehrá, na pláne je však ešte 15 zápasov. Doterajšie výsledky, ale aj program vyraďovacej časti Eura, ktorá sa začína v sobotu, si môžete pozrieť v tomto článku.

08:00 - Na úvod dňa si poďme zopakovať, ako sa zrodila remíza s Rumunskom, ktorá poslala Slovensko druhý raz v histórii Eura do vyraďovacej časti.

Zostrih zápasu Slovensko - Rumunsko.
TV Markíza

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!