EURO ONLINE, 18. deň: Les Bleus prajú vlastné zásahy, UEFA vyšetruje správanie Bellinghama

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 18. deň: Les Bleus prajú vlastné zásahy, UEFA vyšetruje správanie Bellinghama

Aktualizované
Nešťastný teč kolenom za chrbát vlastného brakára.
Nešťastný teč kolenom za chrbát vlastného brakára.Profimedia
Majstrovstvá Európy sú v plnom prúde a pondelkový program 17. ročníka ponúkne fanúšikom značnú porciu zábavy. Francúzsko vyzve v atraktívnom osemfinálovom súboji Belgicko a o postup do štvrťfinále zabojuje aj Portugalsko, ktoré nastúpi proti Slovinsku. Sledujte najdôležitejšie momenty 18. dňa Eura v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na majstrovstvách Európy priamo v dejisku nielen očami dát.

23:50 - Portugalskí futbalisti v osemfinále Eura porazili Slovinsko až po penaltovom rozstrele (3:0). Ich hrdinom sa stal brankár Diogo Costa, ktorý zlikvidoval tri pokutové kopy. Portugalsko sa vo štvrťfinále stretne s Francúzskom.

Zostrih zápasu Portugalsko - Slovinsko.
TV Markíza

22:05 - Pepe sa objavil v základnej zostave osemfinálového stretnutia medzi Portugalskom a Slovinskom, čím prekonal jeden bradatý rekord. Vo veku 41 rokov a 126 dní sa skúsený portugalský obranca stal najstarším hráčom, ktorý kedy nastúpil do vyraďovacej fázy majstrovstiev Európy alebo sveta. Predchádzajúci míľnik držal anglický brankár Peter Shilton. V roku 1990 mal v dueli o tretie miesto na MS proti Taliansku 40 rokov a 292 dní.

21:50 - Po úvodnom polčase osemfinálového zápasu odchádzali Portugalsko a Slovinsko do kabín za nerozhodného stavu. Viac šancí mal tím okolo Cristiana Ronalda. Slovinci hrozili najmä v závere prvej 45-minútovky, ale ani im sa nepodarilo streliť prvý gól.

20:50 - Francúzsko v osemfinále EURO 2024 proti Belgicku skórovalo vďaka vlastnému gólu Jana Vertonghena, ktorý ho posunul medzi osem najlepších. Historicky to bol piaty vlastný zásah pre Les Bleus na európskych šampionátoch. V tomto smere nie je nikto "produktívnejší".

Francie v osmifinálovém utkání Eura 2024 proti Belgii skórovala díky vlastní brance Jana Vertonghena, která ji poslala mezi osmičku nejlepších. Historicky se přitom jednalo už o pátého zapsaného vlastence pro Les Bleus v rámci evropských šampionátů, nikdo není v tomto ohledu "produktivnější".

20:10 - To najlepšie z osemfinále Francúzska proti Belgicku sa môžete pozrieť vo videozostrihu.

Zostrih zápasu Francúzsko - Belgicko.
TV Markíza

19:44 - Dlho sa zdalo, že súboj dvoch veľkých favoritov medzi Francúzskom a Belgickom dospeje do predĺženia. Lenže v samom závere udrel, nešťastne, Vertonghen do vlastnej siete po zakončení Muaniho a vybavil Francúzom prvé štvrťfinále od Eura 2016. 

Najzaujímavejšie štatistiky.
Najzaujímavejšie štatistiky.Opta by StatsPerform

17:20 - Angličanovi Judeovi Bellinghamovi hrozí na majstrovstvách Európy trest za nevhodné správanie počas osemfinále proti Slovensku. UEFA v pondelok uviedla, že sa zaoberá jeho gestikuláciou po strelení vyrovnávajúceho gólu a prešetrí "možné porušenie základných pravidiel slušného správania".

Bellingham v piatej nadstavenej minúte výstavnými nožnicami vyrovnal a zdalo sa, že zásah oslavuje nevhodným gestom rukou v rozkroku. Ak ho UEFA uzná vinným z porušenia pravidiel a začne proti nemu disciplinárne konanie, môže prísť o štart vo štvrťfinále proti Švajčiarsku.

16:00 - Flashscore ponúka fanúšikom ďalšiu platformu v podobe digitálneho štúdia, ktoré sprevádza každý hrací deň EURO 2024 v Nemecku a vždy obsahuje vrchol programu daného dňa. Tentoraz je to osemfinálový zápas Francúzsko - Belgicko, ktorý analyzuje futbalový expert a bývalý brankár Olomouca, Bohemiansu či škótskeho Hearts Zdeněk Zlamál.

Štúdio k zápasu Francúzsko - Belgicko.
Flashscore

15:15 - "Nechcel som sa k tomu vyjadrovať, ale urobím tak. V tejto krajine je zhruba desať ľudí, ktorí nechcú dobre slovenskej reprezentácii. Verím tomu, že sa dnes tešia z toho, že sme už doma. Najhoršie bolo, že začali kritizovať od prvého dňa, ako som prišiel. Išlo o osobné útoky a nie na základe práce. Rovnako tak útočili na zväz," začal Calzona odpovedať na otázku, ako vníma prerod kritikov na jeho fanúšikov. Čítajte viac.

Calzona si nebral servítku pred ústa.
Calzona si nebral servítku pred ústa.TASR

14:30 - Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik na tlačovej konferencii po prílete zo šampionátu v Nemecku médiám prezradil, koľko reprezentácia svojím postupom do osemfinále zarobila peňazí. "Za víťazstvo v skupine bol milión, za remízu polovica. Postup do osemfinále vyniesol 1,5 milióna. O tom, akým spôsobom sa bude všetko prerozdeľovať, sa rozhodne v septembri na výkonnom výbore." Najvyšší muž slovenského futbalu doplnil, že 50 % prináleží z toho hráčom a realizačnému tímu, zvyšných 50 % zväzu. 

14:10 - V počte asistencií vedú Španieli Lamine Yamal, Fabian Ruiz, Rakúšan Alexander Prass, Rumun Dennis Man, Švajčiar Michel Aebischer a Chorvát Ante Budimir, všetci majú po dve presné prihrávky.

13:50 - Po nedeľných osemfinálových súbojoch sa na čele tabuľky držia naďalej gruzínsky útočník Georges Mikautadze, Nemec Jamal Musiala a Slovák Ivan Schranz. Všetci zaznamenali tri góly, Schranz a Mikautadze však už ďalšie nepridajú, keďže ich tímy na šampionáte skončili.

13:20 - "Sme trochu smutní, pretože sme prehrali. Som si však istý, že o pár dní si uvedomíme, čo sa nám podarilo. Som presvedčený, že naša radosť sa veľmi rýchlo vráti," uviedol 47-ročný Willy Sagnol po vypadnutí so Španielskom. Čítajte viac.

12:00 - Mnohonásobná rivalita. Pre obe krajiny ide o najčastejšieho súpra v histórii. Veď futbalisti Francúzska a Belgicka na seba narazia už po 76. raz. Pred osemfinále majstrovstiev Európy v Nemecku môžu byť z tohto pohľadu spokojnejší so svojím súperom Belgičania, ktorí južného suseda zdolali 30-krát (Francúzi majú na konte 26 víťazstiev). Na veľkých turnajoch však neexistuje tím, proti ktorému by mali Les Bleus lepšiu bilanciu, keďže vyhrali všetky štyri predchádzajúce stretnutia proti červeným diablom

Romelu Lukaku a jeho strely na Eure v Nemecku.
Romelu Lukaku a jeho strely na Eure v Nemecku.Opta by StatsPerform

11:35 - "Máme veľké sebavedomie a tím plný talentu, kvality a odhodlania. Byť presvedčený o svojich schopnostiach je veľmi dôležité. Nechcem nikoho uraziť, ale máme najlepší tím na turnaji," uviedol v hodnotení španielsky tréner Luis de la Fuente. Čítajte viac.

10:50 - Tréner Gareth Southgate si uvedomuje, že napriek postupu do štvrťfinále majstrovstiev Európy v Nemecku sa anglickí futbalisti nevyhnú kritike. Na tlačovej konferencii po nedeľňajšom semifinálovom víťazstve nad Slovenskom 2:1 po predĺžení pochválil Juda Bellinghama a tiež vplyv striedajúcich hráčov. "Viem si predstaviť, ako budú všetci reagovať, aj keď sme vyhrali. Stále sme však na turnaji. Chceme sa zlepšovať, to nebudem zastierať. Ale prístup a charakter bol jasne viditeľný," povedal Southgate.

Bellingham a jeho čísla proti Slovensku.
Bellingham a jeho čísla proti Slovensku.Opta by StatsPerform / Profimedia

09:40 - Gruzínsko sa v osemfinále majstrovstiev Európy proti Španielsku ujalo vedenia, ale neudržalo ho a napokon prehralo s favoritom 1:4. "V prvom polčase sme mali aj trochu smoly, potom by duel mohol vyzerať trochu inak. Musíme však uznať, že Španieli boli lepší," povedala gruzínska opora Chviča Kvaracchelija.

09:20 - Súboj dvoch veľkých rivalov ponúkne pondelkové osemfinále Eura. V Düsseldorfe sa od 18:00 stretnú Francúzsko a Belgicko, ktoré si na kontinentálnom šampionáte zmerajú sily prvýkrát po 40 rokoch. Oba tímy nečakane postúpili iba z druhého miesta v skupine, pričom Les Bleus na turnaji ešte nestrelili gól z hry. Napriek tomu sú papierovými favoritmi.

Preview zápasu Francúzsko - Belgicko.
Flashscore

09:00 - Lamine Yamal sa vo veku 16 rokov a 353 dní stal najmladším hráčom, ktorý nastúpil vo vyraďovacom stretnutí Eura. Prekonal tak rekord Angličana Juda Bellinghama (18 rokov a 4 dni na posledných majstrovstvách Európy). Mladík z Barcelony sa tak stal po 17-ročnom Pelém na majstrovstvách sveta 1958 vo Švédsku len druhým hráčom do 18 rokov v play-off veľkého turnaja.

08:30- Gruzínsko sa v nedeľňajšom druhom osemfinálo postaralo o senzačný štart, keď sa v 18. minúte ujalo vedenia proti Španielsku, ktoré inkasovalo vôbec prvý gól na turnaji. K portugalskému skalpu však Gruzínci ďalší nepridali, keďže La Roja sa nenechala vykoľajiť, skóre otočila a záver premenila na exhibíciu. Po víťazstve 4:1 sa môžu Španieli tešiť na štvrťfinále, ktoré bude pre mnohých fanúšikov predčasným finále. V piatok 5. júla vyzvú domáce Nemecko.

Zostrih zápasu Španielsko - Gruzínsko.
TV Markíza

08:05 - Už to vyzeralo, že trápenie Anglicka na Eure sa skončí v osemfinále proti Slovákom. Zverenci talianskeho trénera Francesca Calzonu ešte v 94. minúte proti nevýrazným favoritom viedli, lenže Jude Bellingham skvelými nožničkami vyrovnal a Harry Kane v predĺžení rozhodol o víťazstve Albionu a postupe po výsledku 2:1. Tretí gól Ivana Schranza na turnaji, ktorým sa útočník Slavie Praha dostal na čelo tabuľky strelcov, nestačil Slovensku na prienik medzi osem najlepších tímov ME.

Zostrih zápasu Anglicko - Slovensko.
TV Markíza

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!