EURO ONLINE, 5. deň: Portugalské rekordy a Mikautadze s historickým zásahom Gruzínska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 5. deň: Portugalské rekordy a Mikautadze s historickým zásahom Gruzínska

Aktualizované
Pepe a Ronaldo sa postarali o nové rekordy európskeho šampionátu.
Pepe a Ronaldo sa postarali o nové rekordy európskeho šampionátu.Profimedia
Majstrovstvá Európy sú v plnom prúde a aj utorkový program jeho 17. edície ponúkne zaujímavé predstavenie - konečne aj pre českých fanúšikov. Zverencov trénera Ivana Haška (60) čaká prvý zápas na turnaji, keď sa stretnú s favorizovaným Portugalskom. Podarí sa tímu okolo Tomáša Součka prekvapiť tak, ako v pondelok Slovensko šokovalo Belgicko? Sledujte hlavné udalosti piateho dňa Eura v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na majstrovstvách Európy priamo v dejisku nielen očami dát.

23:05 - Českí futbalisti, napriek jednogólovému vedeniu, prvé body nezískalo. V nadstavenom čase ich zarmútil žolík z lavičky Conceicao. 

Zostrih zápasu Portugalsko - Česko.
TV Markíza

22:21 - O prvý zásah Česka sa na európskom šampionáte v Nemecku postaral Lukáš Provod. Prítomní fanúšikovia si ho užili priamo na tribúnach. 

Radosť po góle Provoda.
Flashscore

21:50 - Pri rekordoch na strane Portugalska pokračujeme. Jedným sa môže pýšiť tiež šéf lavičky Roberto Martínez. Stal sa šiestym manažérom, ktorý na Eure vedie druhú krajinu.

21:00 - Rekord má aj Cristiano Ronaldo. Stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý nastúpil na šiestich majstrovstvách Európy. Rekord vytvoril štartom v utorňajšom zápase F-skupiny proti Česku, v ktorom naskočil v základnej zostave. 

20:52 - Rekordný zápis zaznamená Pepe. Obranca Porta sa v 41 rokoch a 113 dňoch stane najstarším hráčom v histórii Eura. Prekoná tak bývalého maďarského brankára Gábora Királyho.

19:40 - Arda Guler vo veku 19 rokov a 114 dní strelil pri svojom debute na Eure gól, ktorým prekonal doterajší rekord Cristiana Ronalda z roku 2004 (19 rokov a 128 dní). 

18:50 - Georges Mikautadze sa nezmazateľne zapísal do histórie gruzínskeho futbalu. V zápase proti Turecku strelil vyrovnávajúci gól na 1:1, čo bol zároveň vôbec prvý zásah Gruzínska na veľkom turnaji (EURO alebo majstrovstvá sveta).

18:10 - Potýčka fanúšikov predchádzala zápasu futbalových ME medzi Tureckom a Gruzínskom. Priaznivci oboch tímov sa bili na štadióne v Dortmunde približne hodinu pred duelom F-skupiny. Oba tábory po sebe hádzali poháre aj iné predmety a na mieste zasiahla polícia, ktorá situáciu upokojila.

17:45 - Majstrovstvá Európy sa pre srbského futbalistu Filipa Kostiča skončili po úvodnom zápase pre zranenie. Stredopoliar Juventusu si v dueli s Anglickom poranil väzy v kolene a podľa utorkového vyšetrenia si liečba vyžiada minimálne dva týždne. Oznámili to predstavitelia srbského tímu.

17:00 - Francúzom v piatkovom vystúpení proti Holandsku nepomôže Kylian Mbappé, ktorý laboruje so zlomeným nosom. Kapitán Les Bleus čaká na výrobu špeciálnej masky, v ktorej by mal odohrať zvyšok turnaja.

16:37 - Trénerovi gruzínskej futbalovej reprezentácie Willymu Sagnolovi sa nepáči, že krídelník Chviča Kvaracchelija začal pred Eurom riešiť odchod z Neapola. Podľa agentúry SID sa lodivod jedného zo súperov českého tímu v skupinovej fáze obáva, že to najväčšiu hviezdu tímu rozruší. Čítajte viac.

15:05 - Pre varovanie meteorológov pred nepriaznivým počasím nemôžu dnes priaznivci futbalového Eura v berlínskych fanúšikovských zónach sledovať okrem iného večerné stretnutie českého národného tímu s Portugalskom. Naopak, sektor pre priaznivcov v Lipsku, kde sa Česi predstavia, zostáva zatiaľ otvorený.

14:39 - Hráči Nemecka a Holandska sa vo svojich úvodných zápasoch prezentovali častou streľbou a s 20 streleckými pokusmi figurovali na prvom mieste v tejto štatistike. Slováci sú s desiatimi pokusmi na 13. priečke. Nemci boli po presvedčivom víťazstve nad Škótskom 5:1 aj lídri v percentuálnom držaní lopty (68 percent) a v presnosti prihrávok (94 percent). Slováci mali v stretnutí s Belgickom 44 % držanie a 79 % úspešnosť prihrávok.

14:05 - Pozrite si krátke štúdio pred zápasom medzi Portugalskom a Českom.

Krátké štúdio k zápasu Česko - Portugalsko.
Flashscore

13:41 - Poradie strelcov nemalo po desiatich odohratých dueloch lídra. Padlo v nich celkovo 27 gólov, o ktoré sa postaralo 25 rôznych strelcov. Medzi nich sa zapísal aj Ivan Schranz, ktorý rozhodol o úvodnom triumfe Slovákov nad Belgickom 1:0. Nemec Kai Havertz, Španiel Fabian Ruiz a Švajčiar Michel Aebischer majú na konte gól i asistenciu.

13:40 - Vlastné góly si pripísali nemecký obranca Antonio Rüdiger a Rakúšan Maximilian Wöber. Podobne vyrovnané je aj poradie v počte striel na bránku i žltých kariet. V oboch štatistikách figuruje s jedným zápisom Schranz, do streleckej sa dostali aj jeho spoluhráči Róbert Boženík, Lukáš Haraslín a Juraj Kucka.

13:03 - Holandský obranca Nathan Ake a rumunský krídelník Dennis Man boli po štvrtom hracom dni ME v Nemecku lídri v počte asistencií. V prvom stretnutí svojich tímov obaja prihrali na dva góly. Holanďania vyhrali nad Poľskom 2:1 a Rumuni zdolali Ukrajinu prekvapujúco 3:0. V štatistikách ešte nefigurovali hráči poslednej F-skupiny, ktorej zápasy sa odohrali v utorok večer.

12:28 - Nič som nevymýšľal. Futbalista Ivan Schranz uviedol, že jeho gól v úvodnom zápase na majstrovstvách Európy v Nemecku bol najmä dielom okamihu a intuície. Vďaka jeho zásahu Slováci zdolali Belgicko 1:0 a prežívajú ideálny štart do šampionátu. Útočník pražskej Slavie si zaspomínal aj na góly v drese zošívaných a, samozrejme, zásah na Eure považuje za jeden z najdôležitejších. Čítajte viac

Schranz a jeho čísla s Belgickom.
Schranz a jeho čísla s Belgickom.Opta by StatsPerform

11:45 - Bez jediného odohratého zápasu opúšťa turnaj chorvátska opora Nikola Vlašič. Hráča talianskeho celku Turín vyradili svalové problémy.

11:15 - Bol to Denis Vavro, kto vyzval kapitána slovenských futbalistov Milana Škriniara, aby inicioval preskúmanie situácie ohľadom ruky Loïsa Opendu. Belgicko šokujúco prehralo v prvom zápase ME 0:1 so Slovenskom, za ktoré skóroval Ivan Schranz. Vavro a Openda zviedli na krídle súboj - útočník si pomohol rukou, tú odhalil VAR a neuznal tak následný gól Romelua Lukakua. Čítajte viac.

11:00 - Nebojte sa snívať. Napríklad ako Dávid Hancko, ktorý v podcaste českej mutácie Flashscore Livesport Daily prezradil, čo sa mu pred výkopom s Belgickom odohráva v hlave. Všetko sa nakoniec premenilo v realitu...

10:35 - Európska futbalová únia (UEFA) začala disciplinárne konanie so srbským zväzom. Dôvodom bol urážlivý a provokatívny transparent, ktorý srbskí fanúšikovia vyvesili počas nedeľňajšieho zápasu majstrovstiev Európy proti Anglicku (0:1) v Gelsenkirchene. UEFA to uviedla na svojej webovej stránke.

10:00 - O prvú veľkú senzáciu na majstrovstvách Európy v Nemecku sa postaral zápas slovenskej reprezentácie s belgickou, pre ktorú bola prehra 0:1 podľa médií skutočnou psychickou ranou. Belgické médiá poukazujú na to, že červených diablov vyšla hrubá chyba Jérémyho Dokua v úvodných minútach duelu naozaj draho. Favorit mal dostatok času na reakciu, no priebeh premenil na "frustrujúci festival nevyužitých šancí". Čítajte viac.

09:40 - Kurióznym spôsobom prišiel jeden z nemeckých fanúšikov o otváracie stretnutie majstrovstiev Európy vo futbale, v ktorom domáci tím v piatok v Mníchove deklasoval Škótsko 5:1. Počas rozcvičky trafil útočník Niclas Füllkrug 33-ročného muža sediaceho v prvom rade za bránou takou tvrdou strelou do ľavej ruky, až mu ju zlomil. Divák namiesto sledovania zápasu odišiel do nemocnice. Informoval o tom denník Bild.

"Hymnu som spieval na nosidlách. Nevedel som, či sa mám smiať, alebo plakať. Bohužiaľ, musel som sa vzdať svojho sna o otváracom zápase. Ale kedy sa ti stane, že ti 'Fülle' zlomí ruku," uviedol Kai Flathmann z Bremerhavenu.

09:15 - Futbalová horúčka okolo prebiehajúcich majstrovstiev Európy v Nemecku bola inšpiráciou pre vznik Futbalovej opery uvádzanej v Hamburgu, jednom z miest turnaja. Informovala o tom agentúra Reuters. Futbalová opera v réžii Inkena Rahardta sa odohráva na pozadí umelého futbalového ihriska a chaotických interakcií medzi hráčmi, rozhodcami a loptou. Inak ide o zmes povzbudzovania fanúšikov, tradičných operných árií i populárnych piesní. Trvá 90 minút, rovnako ako futbalový zápas.

08:45- Pri príležitosti prvého stretnutia českej reprezentácie nahrala česká mutácia Flashscore Správ priamo v tímovom hoteli v Lipsku rozhovor o Eure s Petrom Fouskom, predsedom Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR). Aký vstup do turnaja očakáva, ako vníma podporu fanúšikov a rozrastajúcu sa skupinu aktívnych priaznivcov národného tímu a za čo je vlastne počas turnaja v Nemecku zodpovedný ako predseda FAČR a člen výkonného výboru UEFA? O tom všetkom je utorkový podcast Livesport Daily.

Livesport Daily #282: Máme mladý tím, je to vklad do budúcnosti českého futbalu, hovorí Fousek
Livesport

08:15 - Zverenci trénera Ivana Haška sa vo svojom prvom zápase F-skupiny pokúsia potvrdiť dobrú formu z prípravy a prekvapiť kontinentálnych šampiónov z roku 2016 a spolufavoritov turnaja z Portugalska. Futbalisti z Pyrenejského polostrova sa budú usilovať o piate víťazstvo nad Čechmi v rade. V prípade, že hviezdny kapitán Cristiano Ronaldo naskočí do duelu, sa ako prvý hráč histórie predstaví na šiestom Eure.

Preview zápasu Portugalsko - Česko.
Flashscore

07:30 - Futbalisti Francúzska síce vstúpili do európskeho šampionátu víťazstvom 1:0 nad Rakúskom, ale v Düsseldorfe takmer prišli o svoju najväčšiu hviezdu. Kylian Mbappé nedohral úvodný súboj a podľa správ z francúzskeho tábora má zlomený nos. Ak bude vôbec schopný pokračovať v turnaji, bude to so špeciálnou maskou. Čítajte viac.

07:00 - Hlavnou postavou zápasu medzi Belgickom a Slovenskom a nakoniec najväčším smoliarom sa stal skúsený útočník Romelu Lukaku, ktorý zahodil veľké šance. Dva góly mu neuznal VAR a nakoniec musel prehrýzť prekvapivú prehru favorizovanej krajiny. Čítajte viac.

06:30 - Ako posledná sa v utorok na Eure rozohrá "česká" skupina F. V Dortmunde sa o 18:00 začne duel Turecka s Gruzínskom. Papierovým favoritom sú Turci, ktorí na posledných dvoch Eurach vypadli v hlavnej fáze. Naopak, kaukazská krajina sa prvýkrát predstaví na záverečnom turnaji.

Preview zápasu Turecko - Gruzínsko.
Flashscore

06:00 - Nemecký youtuber prenikol na ihrisko v kostýme maskota počas otváracieho ceremoniálu majstrovstiev Európy vo futbale pred zápasom domáceho Nemecka so Škótskom. Marvin Wildhage zverejnil na YouTube video, v ktorom opisuje a dokumentuje dianie na štadióne v Mníchove. Podľa agentúry AP narušenie bezpečnosti potvrdili predstavitelia UEFA a prípadom sa zaoberá polícia.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!