EURO ONLINE, 6. deň: Svet sleduje situáciu Mbappého, turnaj pozná prvého osemfinalistu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 6. deň: Svet sleduje situáciu Mbappého, turnaj pozná prvého osemfinalistu

Aktualizované
Mbappé v stredu trénoval s tímom.
Mbappé v stredu trénoval s tímom.TASR
Európsky šampionát je v plnom prúde, takisto aj stredajší program jeho 17. edície naservíroval fanúšikom zaujímavú porciu zábavy. Hlavné udalosti šiesteho dňa Eura sledujte v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie ME priamo v jeho dejisku nielen očami dát.

23:24 - 6. hrací deň futbalových majstrovstiev Európy je za nami. Pozrite sa s nami na jeho najzaujímavejšie momenty formou zostrihov z jednotlivých stretnutí. Viac v článku.

22:57 - V druhom polčase stretnutia Škótska so Švajčiarskom gól nepadol a tak sa obe mužstvá musia po remíze 1:1 uspokojiť s bodom. Viac v článku.

22:32 - Európska futbalová únia (UEFA) udelila albánskej a srbskej federácii pokuty 10 000 eur za nacionalistické bannery, ktoré ich fanúšikovia vystavili počas zápasov na ME v Nemecku. Oba zväzy potrestala za "vysielanie provokatívnych odkazov, ktoré nie sú vhodné pre športové podujatia". Federácie sú podľa UEFA zodpovedné za správanie svojich fanúšikov na štadiónoch.

21:55 - Kmeňový hráč Chicaga je prvým, ktorý skóroval na Eure, pričom nastupuje za klub zo Severnej alebo Južnej Ameriky. Zároveň je iba siedmym futbalistom s aspoň piatimi zásahmi na MS aj ME. Pred ním to dokázali Michel Platini, Jürgen Klinsmann, Zinedine Zidane, Thierry Henry, Cristiano Ronaldo a Romelu Lukaku.

21:52 - Po polčase je stav medzi Škótskom a Švajčiarskom nerozhodný. Skóre otvoril v 13. minúte vlastným gólom Fabian Schar po tečovanej strele Scotta McTominaya, následne vyrovnal Xherdan Shaqiri. Je jediným Európanom, ktorý skóroval na posledných šiestich veľkých turnajov (EURO + MS).

21:22 - Toni Kroos opäť dokázal, aký je pre Nemecko dôležitý. Skúsený stredopoliar si v dueli s Maďarskom pripísal na konto 124 úspešných prihrávok, čo je druhý najvyšší počet od roku 1980, keď sa začali zbierať podrobné údaje z európskych šampionátov. Lepší bol len Xavi, ktorý v roku 2012 proti Írsku vyprodukoval v drese Španielska 127 pasov.

21:00 - Albánci majú okrem najrýchlejšieho gólu na Eure, ktorý strelili pred pár dňami Taliansku, aj ďalší rekord - zásah, ktorý padol najneskôr v riadnom hracom čase. Keď Klaus Gjasula vyrovnával proti Chorvátsku na 2:2, na tabuli svietil čas 94:23.

20:50 - Nemci dosiahli prvé čisté konto po 11 súťažných zápasoch. Naposledy sa im podarilo uspieť s nulou v kvalifikácii na majstrovstvá sveta v Katare v novembri 2021, keď rozdrvili Lichtenštajnsko 9:0.

20:42 - Pozrite si zostrih zápasu Nemecko - Maďarsko.

Zostrih stretnutia.
TV Markíza

20:00 - Gólman Manuel Neuer nastúpil na 17. zápas v rámci Eura, čím vyrovnal brankársky rekord legendárneho Gianluigiho Buffona.

19:54 - Nemecko je prvým postupujúcim do osemfinále ME. V druhom polčase zápasu s Maďarskom sa presadil İlkay Gündoğan a spečatil účasť svojho tímu v ďalšej fáze šampionátu.

19:30 - Mbappé vynechal úvod stredajšieho tréningu, no neskôr sa pripojil k svojim spoluhráčom pred zápasom proti Holandsku na prebiehajúcich ME v Nemecku. Dvadsaťpäťročný útočník utrpel zlomeninu nosa v úvodnom víťaznom stretnutí v D-skupine s Rakúskom (1:0). Kapitán Les Bleus je podľa agentúry AP pripravený podstúpiť riziko a pokračovať na kontinentálnom šampionáte.

18:50 - Nemecko po polčase vedie nad Maďarskom 1:0. Skóroval Jamal Musiala, zaznamenal svoj druhý gól na turnaji a momentálne vedie tabuľku kráľa strelcov.

18:40 - Vychutnajte si zostrih zo zápasu Chorvátsko - Albánsko.

Zostrih stretnutia.
TV Markíza

18:05 - Spoluhráči Kyliana Mbappého dúfajú, že po zlomenine nosa, ktorú utrpel v pondelok, by mohol byť k dispozícii na piatkový zápas majstrovstiev Európy proti Holandsku. Viac v článku.

17:54 - Albánec Klaus Gjasula sa stal prvým náhradníkom v histórii veľkých turnajov, ktorý v jednom zápase strelil gól do vlastnej i súperovej brány.

16:57 - Do 74. minúty mali Albánci v rukách tri body, o pár chvíľ neskôr po dvoch zásahoch Chorvátov už nemali žiadny a v 95. minúte im napokon aspoň jeden bod vystretlil Gjasula, ktorý si predtým dal vlastný gól na 1:2. Oba tímy sú tak po dvoch dueloch jednobodové. Viac v článku.

16:34 - Oslavný pokrik slovenských futbalistov "palmolive" má vyčlenenú osobitnú bedňu, na ktorú sa bubnuje. Text i názov pokriku známeho ako "O Belino" prerobil ešte Ján Ďurica počas kvalifikácie ME 2016. Na tento účel je vyčlenená už druhá bedňa, predošlá bola ešte na MS 2010 v Juhoafrickej republike.

Pokrik spočíva v tom, že jeden hráč predspievava text, ktorý po ňom opakuje celý tím. Postupne sa stupňuje hlasitosť i intenzita a prichádza rytmické búchanie. Práve súčasťou toho býva vždy bedňa na výbavu. "Bola jedna bedňa určená čisto iba na to, tá bola už v Afrike. Teraz sme dali novú. Ničí sa, prehlbuje sa a zmestí sa tam menej vecí. Chalani tak začali s novou," povedal kustód Marek Košáň. Po senzačnom pondelkovom víťazstve nad Belgickom (1:0) predspievaval tímu Lukáš Haraslín, spolu s ním bubnovali o bedňu Juraj Kucka a asistent trénera Marek Hamšík.

15:47 - Futbalisti Albánska po polčase duelu s Chorvátskom prekvapivo vedú 1:0. Presadil sa stredopoliar pražskej Sparty Qazim Laçi. V 11. minúte si naskočil na center Jasira Asaniho a hlavou prekonal Dominika Livakoviča.

15:29 - Futbalový šampionát UEFA EURO 2024, ktorý na slovenské obrazovky exkluzívne prináša skupina Markíza, spôsobil doslova divácky ošiaľ. V utorok 18. júna 2024 skupina Markíza so stanicami Markíza, Doma, Dajto a Markíza KRIMI obsadila s fantastickým podielom až 49,7 % takmer polovicu trhu v najdôležitejšom prime-time 19:00-23:00 a konkurenciu tak doslova prevalcovala.

15:05 - Kustódi slovenských futbalistov prichádzajú na zápas ideálne päť hodín pred jeho výkopom. Ich prácu na prebiehajúcich majstrovstvách Európy v Nemecku priblížil kustód Marek Košáň. Ten je s tímom na druhom veľkom turnaji, predtým absolvoval ME 2020. Pravidlá sú prísne nastavené hlavne v rámci reklamy.

Deň pred zápasom a ani v čase jeho konania nesmú mať na sebe členovia tímu logo sponzora, ktorý nie je oficiálny partner turnaja. Toto pravidlo sa vzťahuje napríklad aj na minerálky na lavičke a v prípade jeho porušenia hrozí zväzu pokuta. "Nechcem povedať, že na majstrovstvách Európy je to náročnejšie. Deň pred zápasom a v jeho deň však musíme mať veci bez reklám a na to musíme dávať veľký pozor," vysvetlil Košáň pre TASR. "Zatiaľ sa to nestalo, ale ak by k tomu prišlo, bola by z toho vysoká pokuta. Na ihrisko nesmieme priniesť napríklad ani minerálky, ktoré nie sú sponzor turnaja," doplnil kustód.

14:12 - Prvýkrát v histórii sa stalo, že prvých 31 gólov (bez vlastných) na veľkom medzinárodnom turnaji (EURO + MS) strelilo 31 rôznych strelcov. 

13:54 - Luke Shaw stále bojuje so zranením. Anglický obranca trénuje len individuálne a pravdepodobne nebude k dispozícii ani na zápas proti Dánsku.

12:47 - Pozrite si krátke štúdio pred zápasom medzi Nemeckom a Maďarskom.

Zápasové štúdio.
Flashscore

12:08 - "Ukázali sme srdce, ale aj veľkú disciplínu. Kontrolovali sme hru a nedovolili sme Česku využiť gól, ktorý dalo, to je najdôležitejšie," povedal Roberto Martínez po súboji s Čechmi. Viac v článku.

11:27 - Cristiano Ronaldo sa zúčastňuje svojho šiesteho európskeho šampionátu a nie je prekvapením, že na ME odohral dohromady najviac stretnutí. Včera nastúpil na svoj 26. duel, na druhom mieste sa v tomto smere osamostatnil obranca Pepe (20 zápasov), tretí je ďalší Portugalčan João Moutinho (19). Až potom nasledujú hráči z iných krajín a o štvrtú priečku sa delí Bastian Schweinsteiger s Leonardom Bonuccim (obaja 18), ktorých z aktívnych futbalistov tento rok môžu predskočiť Manuel Neuer a Thomas Müller (obaja 16).

10:44 - "Keď to poviem slušne, po tom druhom góle som bol naštvaný. Veľmi. Ak je v 90. minúte s jedným z najlepších tímov sveta 1:1 a nedotiahnete to, je to veľká škoda," povedal český tréner Hašek. Viac v článku.

10:25 - Kylian Mbappé nakoniec absolvuje operáciu zlomeného nosa. Francúzsky útočník si zranenie odniesol zo zápasu s Rakúskom, chirurgickému zákroku sa podrobí po majstrovstvách Európy.

09:52 - Rovnakú východiskovú pozíciu ako výber usporiadateľskej krajiny má aj ďalší trojbodový celok Švajčiarsko. Helvéti si takisto môžu zabezpečiť postup medzi najlepších 16 tímov Európy, od 21:00 si zmerajú sily so Škótskom v Kolíne nad Rýnom.

Preview zápasu Škótsko - Švajčiarsko.
Flashscore

09:14 - Už dnes môže byť jasno aj o prvých osemfinalistoch. V druhom kole skupiny A bude chcieť domáce Nemecko potvrdiť postup do vyraďovacej fázy výhrou proti Maďarsku, s ktorým sa mu však v posledných rokoch nedarí. Zápas v Stuttgarte sa začne o 18:00.

Preview zápasu Nemecko - Maďarsko.
Flashscore

08:39 - Francisco Conceição skóroval do českej siete iba 111 sekúnd po príchode z lavičky a stal sa prvým portugalským futbalistom, ktorý sa presadil ako striedajúci hráč na majstrovstvách Európy od Édera, ktorý rozhodol vo finále v roku 2016 o zlate.

08:05 - Mladý diamant Arda Güler presvedčil Európu o svojej extratriede, prekonal aj rekord Cristiana Ronalda. "Nezáleží mi na osobných úspechoch, chcem dať všetko pre tím. Som šťastný, že som mohol svojou časťou prispieť k víťazstvu. Bol to ťažký zápas. Ďakujem aj fanúšikom. Nestačí povedať, že boli neuveriteľní, pretože boli ešte lepší," uviedol po strete Turkov s Gruzíncami. Viac v článku.

07:37 - Úvodný stredajší zápas na futbalových majstrovstvách Európy obstarajú Chorvátsko s Albánskom. Oba tímy zahájili turnaj v Nemecku prehrou a v druhom kole skupiny B sa pokúsia oživiť svoje postupové šance. Zápas v Hamburgu má výkop o 15:00.

Preview zápasu Chorvátsko - Albánsko.
Flashscore

06:54 - Cristiano Ronaldo si v utorok proti českej reprezentácii vytvoril niekoľko šancí, ale Jindřicha Staňka v zápase neprekonal. "Je to legenda. Nesmie vás však pohltiť, že hráte proti nemu. Musíte chytať tak ako normálne. Je to najlepší hráč na svete, jeden z najlepších, čo kedy hrali. Pekné, ale výsledok to neprinieslo. Chlácholiť sa tým nebudem," povedal brankár národného tímu Česka.

06:17 - Portugalsko rozohralo podľa periodika Diário de Notícias zložité a komplexné predstavenie, pri ktorom si hráči neustále menili pozície a loptu si odovzdávali z nohy na nohu. "Na strane Česka sa rýchlo ukázalo, že veci sú jednoduchšie: Hašek postavil pred svojím pokutovým územím bielu hradbu," uviedol denník.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!