EURO ONLINE, 8. deň: Prvá bezgólová remíza na šampionáte, Poliaci sú prví vyradení

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO ONLINE, 8. deň: Prvá bezgólová remíza na šampionáte, Poliaci sú prví vyradení

Aktualizované
Poľskí futbalisti po remíze v šlágri v skupine D medzi Francúzskom a Holandskom už nemajú šancu postúpiť.
Poľskí futbalisti po remíze v šlágri v skupine D medzi Francúzskom a Holandskom už nemajú šancu postúpiť.AFP
Majstrovstvá Európy sú v plnom prúde a piatkový program 17. ročníka turnaja poskytne fanúšikom poriadnu dávku zábavy, ktorá vyvrcholí večerným šlágrom medzi Holandskom a Francúzskom. Pre slovenských fanúšikov však bude najpodstatnejší stret výberu trénera Francesca Calzonu (55) s Ukrajinou. Sledujte najdôležitejšie momenty ôsmeho dňa Eura v špeciáli Flashscore Správ, ktorý mapuje dianie na majstrovstvách Európy priamo na mieste, a to nielen očami dát.

23:15 - Prví hráči, ktorí sú na Eure 2024 smutní, sú z Poľska. Tí majú po dvoch kolách na konte 0 bodov a pred záverečným skupinovým už vedia, že do osemfinále sa nepozrú. 

Situácia v skupine D.
Situácia v skupine D.Flashscore

23:05 - Nadštandardný výkon v poli, korunovaný bezchybnými brankármi na jednej i druhej strane. Aj tak by sa dala zhrnúť bezgólová remíza v šlágri skupiny D medzi Francúzskom a Holandskom. Vôbec prvá na turnaji. Zároveň ich deľba bodov znamená, že so štyrmi bodmi sú na prvých dvoch priečkach, Rakúsko stráca z tretej bod. Posledné je Poľsko bez bodu a už nemá šancu postúpiť do osemfinále.

Zostrih zápasu Holandsko - Francúzsko.
TV Markíza

21:35 - Ak Kylian Mbappé nastúpi za Francúzsko proti Holandsku, nebude to v maske s francúzskou trikolórou. Vzhľadom na pravidlá UEFA musia byť ochranné masky na tvár vždy jednofarebné. Francúzska hviezda si teda už počas rozcvičky nasadila čiernu masku.

Pravidlá sú pravidlá. UEFA povoľuje masky v jednej farbe.
Pravidlá sú pravidlá. UEFA povoľuje masky v jednej farbe.AFP

21:05 - Kým Poliaci s bez bodu strácajú po dvoch kolách nádej na postup, Rakúšania si ju vďaka trojbodovému zápisu prinavrátili. "Začali sme dobre, vytvorili sme si veľký tlak, ale potom sme poľavili. V druhom polčase sme vedeli, že musíme podať lepší výkon. Všetci sú nesmierne šťastní. Bol na nás vyvíjaný veľký tlak a včera sme si nemohli dať popoludňajší spánok, pretože sme boli vo veľkom strese. Veľmi sa nám uľavilo, ale vieme, že je to len začiatok a čakajú nás ďalšie výzvy," uviedol po stretnutí Christoph Baumgartner, autor víťazného zásahu. 

Zápasové štatistiky.
Zápasové štatistiky.Opta by StatsPerform

20:25 - Na úvod Hamburg, teraz Lipsko. Kde hrá národný výber Holandska, tam vládne oranžová. Oranje vyzvú vo východonemeckej metropole od 21:00 Francúzsko.

20:05 - Poľsko prehralo v druhom kole skupiny D s Rakúskom 1:3. Dôležitý zápas o tretie miesto začali lepšie Rakúšania, ktorí sa presadili zásluhou Gernota Traunera. Strelil najrýchlejší gól v histórii svojej reprezentácie na Eure. Krzysztof Piatek, debutant na majstrovstvách Európy, po polhodine hry pohotovým zakončením vyrovnal. Po hodine však rozhodol o triumfe Christoph Baumgartner, ktorý sa v posledných siedmich stretoch za národný tím priamo podieľal na ôsmich góloch. Skóre uzavrel z pokutového kopu Marko Arnautovič.

Zostrih zápasu Poľsko - Rakúsko.
TV Markíza

19:35 -  Albánsky útočník Mirlind Daku sa ospravedlnil za to, že v Hamburgu po remíze 2:2 s Chorvátskom použil megafón, ktorým hecoval fanúšikov k urážlivým poznámkam o Severnom Macedónsku. Dvadsaťšesťročný futbalista to vysvetlil emóciami z hry na majstrovstvách Európy.

18:55 - Pravidlo, o ktorom sa pred Eurom veľa hovorilo, mohli diváci konečne vidieť v praxi. V dueli Taliansko - Španielsko však museli byť veľmi zmätení. Prvú žltú kartu za diskusiu s rozhodcom totiž dostal kapitán úradujúcich majstrov Európy Gianluigi Donnarumma. Čítajte viac.

18:35 - Majstrovstvá Európy sa pre škótskeho obrancu Kierana Tierneya predčasne skončili. Pre zranenie stehenného svalu nedohral stredajší zápas proti Švajčiarsku a v ďalšej fáze turnaja sa už neobjaví.

18:00 - "Hráči ukázali na ihrisku ukrajinský tímový duch. Ten rozhodol o našom víťazstve, ktoré považujem za zaslúžené. Sú to veľmi dôležité tri body, udržali nás v hre o postup do osemfinále. Myslím, že všetci Ukrajinci môžu byť na nás hrdí," hodnotil tréner Rebrov víťazný obrat proti Slovensku

Štatistiky duelu.
Štatistiky duelu.Opta by StatsPerform

17:32 - Prinášame vám zostrih z druhého vystúpenia Slovenska na európskom šampionáte proti Ukrajine.

Zostrih zápasu Slovensko - Ukrajina.
TV Markíza

16:54 - Slovenskí futbalisti nezvládli druhý polčas, v ktorom dovolili Ukrajine otočiť nepriaznivý vývoj a v druhom vystúpení na Eure tak po triumfe s Belgickom prehrali 1:2. V záverečnom boji o osemfinále ich čaká Rumunsko. 

16:25 - Tvrdú ranu musí riešiť slovenský výber. Dávid Hancko pri jednom zo spracovaní lopty pocítil, pravdepodobne, pichnutie v slabinách. V súboji s Ukrajinou nemôže pokračovať. Nahradil ho Adam Obert

16:13 - Zverencom Francesca Calzonu úvod druhého polčasu príliš nevychádza. Po jednej z chýb v ofenzíve dokázala Ukrajina v 54. minúte, vďaka Šaparenkovi, vyrovnať na 1:1. 

15:40 - Ivan Schranz je zároveň prvým Slovákom, ktorý na európskom šampionáte dokázal streliť minimálne dva góly. V drese Slavie strelil v celej sezóne dva zásahy v 21 zápasoch. Za slovenský reprezentáciu sa pred Eurom nepresadil tri roky (11. októbra 2021 proti Chorvátsku 2:2). 

15:19 - Skvelý úvod slovenských futbalistov proti Ukrajine potvrdil otváracím zásahom stretnutia Ivan Schranz. V 17. minúte sa presadil po druhý raz na šampionáte v Nemecku. Na čele tabuľky strelcov sa pridal k Jamalovi Musialovi.

14:00 - Hovorí sa, že víťazná zostava sa nemení. Taliansky šéf slovenskej lavičky zostal tomu verný a oproti súboju s Belgickom neurobil žiadnu zmenu. 

Zostava Slovenska.
Zostava Slovenska.Flashscore

13:16 - Strelecky najaktívnejší boli po 7. dni ME v Nemecku domáci Kai Havertz, Španiel Alvaro Morata a Dán Pierre-Emile Höjbjerg. Všeci zaznamenali štyri strely. Kucka, Schranz, Lukáš Haraslín a Róbert Boženík mali na konte jeden strelecký pokus. Nemci boli na čele streleckých pokusov tímu (39) i strelených gólov (7). Slováci sa v zápase s Belgickom dostali k 10 strelám a patrilo im priebežné 21. miesto. Prezentovali sa 44-percentným držaním lopty (17. miesto) a proti Belgicku mali 79-percentnú úspešnosť prihrávok (21.).

13:05 - Jamal Musiala bol aj po 7. hracom dni najlepší strelec šampionátu. Skóroval v oboch zápasoch svojho tímu, ktorému dvomi gólmi pomohol zabezpečiť si postup do osemfinále. Na druhom mieste v poradí strelcov figurovalo 40 hráčov vrátane slovenského útočníka Ivana Schranza, ktorý skóroval vo víťaznom zápase proti Belgicku (1:0). Prihral mu naň Juraj Kucka a figuroval tak na 3. mieste medzi najlepšími nahrávačmi spoločne s ďalšími 28 hráčmi. O prvú priečku sa priebežne delili Holanďan Nathan Ake a Rumun Dennis Man. Obaja prihrali na dva zásahy.

12:57 - "Cítim, že Haraslín určite vyšle strelu na bránu - pravou nohou. Zasekávačku pred pokutovým územím má fenomenálnu. Ukrajina hrá za svoju vojnou zmietanú krajinu a je to pre ňu motivácia navyše. Slováci mali v zápase s Belgickom výborne prečítané taktické rozostavenie a najmä krídelné priestory boli veľmi nebezpečné - rovnako aktívny výkon očakávam aj od stretu s Ukrajinou," vraví v štúdiu Flashscore Miloslav Brožek.

Štúdio pred zápasom Slovensko - Ukrajina.
Flashscore

12:05 - Českí futbalisti pred sobotňajším druhým zápasom skupiny F na majstrovstvách Európy proti Gruzínsku netrénovali na štadióne v Hamburgu, ale v Norderstedte, blízko ktorého sú počas turnaja ubytovaní. Vzhľadom na horší stav ihriska UEFA požiadala oba celky, aby tradičný predzápasový tréning netradične absolvovali vo svojej základni. Na tom českom chýbal kapitán Tomáš Souček, ktorý mal v posledných dňoch menšie problémy s kolenom.

Tréning českej reprezentácie.
Tréning českej reprezentácie.Flashscore

11:28 - Robert Lewandowski môže nastúpiť dnes proti Rakúsku. Skúsený poľský útočník je k dispozícii po doliečení svalového zranenia. 

09:35 - Francúzski futbalisti v piatok nastúpia proti Holandsku v jednom z najatraktívnejších zápasov základnych skupín majstrovstiev Európy. Otáznik stále visí nad tým, či sa v zostave "Les Bleus" objaví aj hviezdny Kylian Mbappé, ktorý už vo štvrtok trénoval s maskou na tvári vo farbách trikolóry po zlomenine nosa. Duel dvoch neporazených tímov sa v Lipsku začne o 21:00.

Preview zápasu Holandsko - Francúzsko.
Flashscore

09:00 - Taliansko prehralo so Španielskom a na záver skupiny bude bojovať s Chorvátskom o druhé miesto. "Každý by chcel hrať tak ako dnes Španieli. Boli oveľa lepší, my sme boli príliš pomalí. To bol dôvod, prečo sa nám nedarilo," priznal tréner Talianska Luciano Spalletti.

08:30 - Nacho Fernández nebol Španielsku proti Taliansku k dispozícii, pribrzdilo ho svalové zranenie. Obrancu Realu Madrid nahradil v zostave Aymeric Laporte.

08:15 - Ladislav Krejčí sa pripravuje s českou reprezentáciou na druhý zápas Eura proti Gruzínsku, pričom si zvyká na to, že už nie je hráčom Sparty, ale katalánskej Girony. Trpí nervozitou z toho, čo ho čaká v nasledujúcej sezóne? Vôbec nie, aspoň v novej epizóde podcastu Livesport Daily rázne odmietol akékoľvek úzkostné myšlienky. Rozprávali sme sa s ním, samozrejme, aj o prvom zápase Česka na majstrovstvách Európy a vyhliadkach na duel s Gruzínskom.

08:00 - Slovenskí futbalisti sú na majstrovstvách Európy v Nemecku blízko postupu do osemfinále. Po prekvapujúcom víťazstve nad favorizovaným Belgickom sa vo svojom druhom vystúpení v skupine E stretnú s Ukrajinou, ktorá, naopak, na úvod utrpela vysokú prehru s Rumunskom. Zápas sa bude hrať od 15:00 v Düsseldorfe. Belgicko bude hrať s Rumunskom v sobotu od 21:00.

Preview zápasu Slovensko - Ukrajina.
Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!