EURO 2024: Švajčiarsko vyradilo majstrovských Talianov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Obhajca z Talianska končí cestu na Eure už v osemfinále, ďalej ide Švajčiarsko

Aktualizované
Švajčiarsko odohralo výborný zápas a zaslúžene postupuje.
Švajčiarsko odohralo výborný zápas a zaslúžene postupuje.AFP
Švajčiarski futbalisti sa stali prvými štvrťfinalistami prebiehajúcich ME. V sobotnom osemfinále vyradili obhajcov titulu Talianov, ktorých zdolali 2:0. Vo štvrťfinálovom zápase v Düsseldorfe sa Švajčiarsko stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko - Slovensko. Mužstvo trénera Murata Yakina je tak v Nemecku naďalej nezdolané, z A-skupiny postúpilo po výhre nad Maďarmi (3:1) a remízach so Škótmi (1:1) i domácimi Nemcami (1:1).

Švajčiarsko - Taliansko 2:0

Taliansky tréner Spalletti prekvapil, pretože v základnej zostave spravil až šesť zmien, boli v nej aj Mancini a El Shaarawy, ktorí na Eure doteraz neodohrali ani minútu, Fagioli bol na ihrisku dovtedy desať minút. Nízku vyťaženosť mal takisto Cristante. Švajčiarsko začalo aktívnejšie, hralo hlavne po ľavej strane, ale na prvú šancu sa čakalo.

Snahy na oboch koncoch hracej plochy končili zväčša na pozorných defenzívach. V polovici prvého polčasu bola štatistika striel 2:0, ani jedna nešla na bránu. To sa zakrátko zmenilo, lenže Embolo vo veľkej šanci nedal gól, keďže zakončenie zblízka nasmeroval síce nahor, ale do miest, kde sa nachádzal Donnarumma.

Na druhej strane si Chiesa veľmi pekne hodil loptu do šestnástky a dôležitý blok musel predviesť Akanji. Odpoveď chcel poslať Rodriguez, z diaľky pálil nad, no tak prudko, že mu spod štulpne odletel chránič. Aktivita Švajčiarska slávila úspech v 37. minúte, keď Remo Freuler dostal od Vargasa loptu do šestnástky.

V nej si ju spracoval aj keď to nemal jednoduché, keďže prvý dotyk nebol ideálny, tak okolo Manciniho zakončil a hrací predmet sa od Donnarummu odrazil do siete - 1:0. Na európskom šampionáte pridal k dvom asistenciám prvý gól, pričom za celú sezónu v Bologni mal štatistiku 1+1.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Ešte krajšie pre Helvétov to mohlo byť v nadstavenom čase. Každý čakal od Riedera z priameho kopu center, on vystrelil presne k žrdi, Donnarumma v hodine dvanástej vytiahol kľúčový zákrok a hrací predmet vytesnil na tyč. Za úvodných 45 minút mal Xhaka viac prihrávok v poslednej tretine ihriska (22) ako celý tím Talianska (21).

Squadra Azzura už druhý raz na turnaji v prvom polčase ani raz nevystrelila na bránu. Tréner Spalletti spravil prvú zmenu už cez polčas. Hrdina Zaccagni nahradil nevýrazného El Shaarawyho. Ani to však nepomohlo, pretože v 47. minúte vyslal z hranice pokutového územia nádhernú strelu do vinkla Ruben Vargas - 2:0.

Z ničoho nič ale prišiel zmätok pred bránou Sommera. Ten si išiel za jednoduchým centrom, no Schär ho asi nepočul a hlavou zasiahol. Razom sa ako keby zastavil čas, každý čakal, kam dopadne lopta. Zverencov trénera Yakina zachránila žrď. Taliansko však bolo smerom dopredu výrazne bezradné.

Obrazu hry nasvedčovali aj ďalšie striedania, keďže do hry prišiel útočník Retegui, na druhej strane zas stopér Stergiou. V 74. minúte zachránila tyč Švajčiarov aj druhý raz, po pase do pokutového územia do nej zblízka namieril útočník Scamacca. Tím z Apeninského polostrova si nedokázal vytvoriť tlak ani v závere.

Švajčiarsko vyhralo len deviaty raz v histórii proti Taliansku a postupom do štvrťfinále vyrovnalo svoj najlepší zápis. Jeho súperom bude lepší z dvojice Slovensko - Anglicko. Tretí raz po sebe sa stalo, že obhajca prvenstva vypadol na Eure hneď po postupe zo skupiny. Taliani pritom len druhý raz vypadli z Eura v riadnom hracom čase.

Squadra Azzura sa premiérovo od roku 2004 nedostala aspoň do štvrťfinále európskeho šampionátu.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!