Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO spoznalo prvého finalistu, po vyradení Francúzska si o trofej zahrá Španielsko

Aktualizované
Španielsko postúpilo do finále.
Španielsko postúpilo do finále.AFP
Futbalisti Španielska postúpili do finále európskeho šampionátu. V semifinálovom stretnutí zdolali Francúzsko. Ich súper vzíde z dvojice Anglicko - Holandsko.

Španielsko - Francúzsko 2:1

Španielsky obranca Jesús Navas sa vo veku 38 rokov a 231 dní stal najstarším hráčom z poľa, ktorý nastúpil do semifinále alebo finále MS/ME. Mladík Lamine Yamal je vo veku 16 rokov a 362 dní najmladším hráčom, ktorý nastúpil v semifinále Eura alebo MS. Prekonal rekord, ktorý držal Pelé od roku 1958 (17 rokov a 244 dní).

Práve on centroval do pokutového územia, kde vyskočil Ruíz a zblízka hlavičkoval nad. Na druhej strane sa stala podobná situácia, avšak po presnom pase Mbappého sa Randal Kolo Muani zavesil do vzduchu a už sa tešil z úvodného gólu - 0:1. V semifinále MS aj ME okrem neho skórovali už len Platini a Zidane.

Bol to prvý presný zásah Francúzska z hry na tohtoročnom šampionáte, potrebovalo na to 87 striel. Mbappé chcel pridať druhý, nebezpečné zakončenie bolo zablokované a Kolo Muani potreboval málo, aby sa dostal k dorážke. Veľký moment prišiel v 21. minúte, keď Lamine Yamal napriahol z diaľky a fantasticky trafil do rohu - 1:1.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Krídelník Barcelony sa stal najmladším strelcom gólu na európskych šampionátoch. Španielsko otočilo skóre v rozmedzí štyroch minút. Dani Olmo si krásne obhodil v šestnástke Tchouameniho, prudko vypálil na zadnú tyč a Koundé už najhoršiemu nezabránil - 2:1.

Opora Lipska sa stala prvým španielskym hráčom s gólmi v troch po sebe idúcich zápasoch na veľkých turnajoch. Maignana vystrašili aj dve strely z diaľky, ale obe snahy Ruíza a Yamala boli tečované vedľa. Do kabín tak išla La Furia Roja ako spokojnejšie mužstvo.

Na začiatku druhého polčasu mohol ísť Williams sám na kasu, lenže skvele vyštartoval vysoko zo šestnástky Maignan a presným sklzom všetko vyriešil. Poranil si však nohu, a tak sa začal rozcvičovať Samba, ale striedanie nakoniec nebolo potrebné. Vyrovnať chcel Tchouameni, jeho hlavičku na čiare chytil Simón.

V 58. minúte pre zdravotné problémy striedal skúsený Navas a keďže pre červenú kartu nemohol nastúpiť Carvajal, tak do hry prišiel Vivian a doprava sa presunul Nacho. Dembélé potom z uhlu namiesto centru zvolil strelu, ktorou takmer nachytal Simóna. Ten vytiahol výborný reflexívny zákrok.

Zostrih zápasu Španielsko - Francúzsko.
TV Markíza

Neuspel ani Upamecano po rohovom kope, tesne minul bránu. V záverečnej štvrťhodine urobila španielska obrana chybu, no Hernández mieril z hranice pokutového územia nad. Yamal bol blízko druhého zásahu, obdobná situácia skončila niekoľko čísel vedľa. Rovnako dopadol vo výbornej pozícii voľný Mbappé.

Španielsko sa stalo prvým tímom, ktorý na jednom Eure vyhral šesť stretnutí a vo finále si zahrá o rekordný štvrtý titul.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!