Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

EURO v rytme mladosti: Žiaril šampión Yamal, Güler ako budúci líder a neskorý nástup Angličana

Simons patril medzi najlepších mladíkov na Eure.
Simons patril medzi najlepších mladíkov na Eure.Profimedia
Európsky šampionát v Nemecku sa niesol v rytme mladých talentov. Lamine Yamal (17) žiaril pri zlatej ceste Španielska, Jamal Musiala (21) v domácich farbách a pridali sa k nim aj ostatní. Flashscore Správy vybrali päť hráčov narodených v roku 2003 a neskôr, ktorí patrili na turnaji k najlepším.

Lamine Yamal (Španielsko)

17 rokov, krídelník, Barcelona

(7 zápasov - 1 gól, 4 asistencie)

Fenomenálne predstavenie od chlapca, ktorý deň pred finále šampionátu v Nemecku oslávil iba 17. narodeniny. Na turnaji patril do základnej zostavy a predovšetkým bol veľkou oporou španielskeho tímu.

Najviac na seba upozornil, keď sa krásne presadil proti Francúzsku. "Všetci budú hovoriť o jeho góle, ale málokto si už všimne, ako pracoval pre tím a obetoval sa," chválil ho spoluhráč Rodri. Yamal v siedmich zápasoch strelil jeden gól a na štyri prihral, ​​vrátane Williamsovej trefy vo finále.

Yamal Musiala (Nemecko)

21 rokov, krídelník, Bayern Mníchov

(5 zápasov - 3 góly)

Vstup do turnaja mal impozantný, keď sa podareným výkonom podieľal na demolácii Škótska. Následne sa presadil proti Maďarsku a gól strelil aj v osemfinále proti Dánsku.

Jeho dôležitosť podčiarkuje aj fakt, že naskočil do všetkých nemeckých zápasov na Eure v základnej zostave. V počte driblingov a súbojov jeden na jedného bol druhý za Yamalom, ale úspešnosť mu presiahla 70%, čím bol medzi mladými hráčmi jednoznačným kráľom.

Arda Güler (Turecko)

19 rokov, stredopoliar, Real Madrid

(5 zápasov - 1 gól, 2 asistencie)

Vydržte pár rokov a Turecko mu bude ležať pri nohách. V devätnástich rokoch nakukuje do zostavy Realu Madrid a dirigoval turecký výber na Eure. Pritom išiel na turnaj ako talentovaný náhradník, ale rastúca forma v závere sezóny ho vyniesla do základnej zostavy.

Upozornil na seba delovkou do siete Gruzínska. Navyše si pripísal dve asistencie. Na ihrisku režíruje hru. Zahráva štandardné situácie. Diktuje tempo a vymýšľa, čo sa bude diať. Na turnaji vymyslel päť prienikových prihrávok - viac (6) mali len Jude Bellingham a Xavi Simons. Zle si nepočínal ani v hre jeden na jedného a driblingoch.

Xavi Simons (Holandsko)

21 rokov, Lipsko / PSG

(5 zápasov - 1 gól, 1 asistencia)

V Paríži akoby sa nemohol nájsť. Má 21 rokov, ale už si prešiel Barcelonou, PSG, Eindhovenom a teraz hosťoval v Lipsku, kde mal veľmi dobrú sezónu. Pred pár dňami mal vedeniu Parížanov oznámiť, že aj keď má platnú zmluvu, chce odísť preč. Odhadovaná cenovka sa pohybuje medzi 80 až 100 miliónmi eur.

Páči sa Bayernu, ale takú sumu bavorský celok ťažko investuje. Na Eure bol hnacím motorom Oranjes, keď energicky rozbiehal ofenzívne akcie. Jedenásťkrát vystrelil, z toho osemkrát spoza pokutového územia. Vytvoril šesť prienikových prihrávok a v siedmich prípadoch múdro uvoľnil spoluhráča do sľubnej šance. Rastie z neho veľký hráč.

Kobbie Mainoo (Anglicko)

19, stredopoliar, Manchester United

(6 zápasov - 392 minút)

Päť minút, nevyužitý a druhý polčas. Zhruba tak vyzerala záťaž v podaní mladého Angličana v skupinovej fáze. Tréner Gareth Southgate ho implementoval do základnej zostavy až od play-off duelov.

V drese Albionu sa zázračný mladík podieľal priamo na výstavbe hry. Do finálnej útočnej tretiny poslal v priemere štyri prihrávky na zápas. Takmer vôbec nekazil. Celkom mal 192 prihrávok a jeho úspešnosť presiahla 92 %. Lepšie na tom boli už len portugalský stredopoliar João Neves a holandský brankár Bart Verbruggen.

Ďalší zaujímaví hráči narodení v roku 2003 a neskôr na Eure:

Jude Bellingham (21), Kenan Yildiz (19), Florian Wirtz (21), Benjamin Šeško (21).

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!