EURO 2024: Taliansko čaká proti Švajčiarsku ťažká skúška, tvrdí expert Bernardeschi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Expert Bernardeschi: Taliansko čaká proti Švajčiarsku ťažká skúška, teším sa na Španielov

Taliani sa v sobotňajšom osemfinále stretnú so Švajčiarskom.
Taliani sa v sobotňajšom osemfinále stretnú so Švajčiarskom.AFP
Bol to práve on, kto v penaltovom rozstrele finále v roku 2021 rozhodol o tom, že pohár pre víťazov Eura pripadne Taliansku. Útočník Federico Bernardeschi (30), bývalý hráč Fiorentiny a Juventusu, teraz pôsobí v MLS v Toronte a počas ME 2024 sa s Flashscore Správami delí o svoje postrehy z turnaja. Tento týždeň sa pozrel na výkony tímov v skupinovej fáze a pridal svoj pohľad na osemfinále, v ktorom sa obhajcovia titulu stretnú so Švajčiarskom.

Švajčiarsko - Taliansko (sobota, 18:00)

Skupinová fáza majstrovstiev Európy je minulosťou a nebola v nej núdza o prekvapenia. Ktoré tímy na vás zapôsobili najviac?

"Vzhľadom na výsledok v stredu určite Gruzínsko. Myslím, že všetkých trochu zaskočili, pretože na Eure boli tak trochu Popoluškou. Majú výnimočného hráča v osobe Chviču Kvaraccheliju, ktorý ich v podstate dotiahol do osemfinále. Potom by som vybral Rakúsko, je to prekvapenie, že postúpili z prvého miesta. Skupina s Belgickom bola zaujímavá, všetky tímy skončili so štyrmi bodmi. Veľmi vyrovnané."

Ktorý tím sa vám najviac páčil a ktorý vás naopak sklamal?

"Určite ma zaujalo Španielsko, ktoré ako jediné skončilo v skupine s deviatimi bodmi a hralo naozaj skvelý futbal. Ostatní favoriti sa trochu trápili, ale myslím si, že je to tým, že v súčasnosti hráme futbal každé tri dni počas celého roka. Hráči prichádzajú na vrchol sezóny veľmi unavení, zápasov je veľa."

Preview zápasu Švajčiarsko - Taliansko.
Flashscore

Ktorí hráči na vás urobili najväčší dojem?

"Určite Nico Williams a Lamine Yamal, sú to nesmierne dôležití futbalisti pre svoje tímy. Potom Jamal Musiala z Nemecka, ale aj náš Riccardo Calafiori, okrem neho boli Supermanmi aj Nicolo Barella a Gigio Donnarumma. Kevin De Bruyne ako zvyčajne opäť pôsobí na ihrisku takmer umelecky, aj keď tu nemá takú podporu svojich spoluhráčov."

Keď už hovoríme o Nicovi Williamsovi, ktorý je rovnako ako vy krídelníkom, Taliansko sa proti Španielsku trápilo na pravom krídle. Je to dôvod na obavy?

"Giovanni Di Lorenzo je kvalitný hráč, ale keď máte pred sebou Nica Williamsa, ktorý je neuveriteľne silný v súbojoch jeden na jedného, je normálne mať problémy. Je to trochu ako hrať proti Rafaelovi Leãovi. Keď sú takíto hráči vo forme, dokážu úplne zvrátiť priebeh zápasu. Majú rýchlosť, techniku a keď na vás vybehnú a idú sprava, zľava... Každý obranca na svete by sa takýchto hráčov obával."

Ako zatiaľ hodnotíte Taliansko? Po pomerne presvedčivej výhre nad Albánskom prišlo trápenie so Španielskom a napokon duel s Chorvátskom, proti ktorému si Taliani počínali slušne, ale vyrovnali až v 98. minúte.

"Myslím si, že prvý zápas bol veľmi dobrý. Začali sme studenou sprchou s inkasovaným gólom, ale prekonali sme krízový moment. Bola tam skvelá mentálna a herná reakcia. Proti Španielsku sme sa trápili, ale úprimne povedané, očakával som to. Bolo tomu tak aj v 2021, pretože Španieli majú stále loptu a nútia vás behať, znervózňujú vás, nútia vás robiť veci, na ktoré nie ste zvyknutí. Je to tím, proti ktorému sa hrá naozaj ťažko. A Chorvátsko má kvalitných hráčov, nikdy to proti nim nie je hračka. Osemfinále sme si zabezpečili až sedem sekúnd pred koncom, ale niekedy sa zápasy končia až v 98. minúte."

Zostrih zápasu Španielsko - Taliansko.
TV Markíza

Tréner Spalletti použil s tímom odlišné rozostavenia, z 4-2-3-1 prešiel na 3-5-2. Pravdepodobne preto, aby zahustil stred poľa, kde sú Chorváti silní. Ktorá formácia sa vám páčila viac a ktorá je podľa vás pre Taliansko najlepšia?

"Myslím si, že veľa závisí od kvalít hráčov, ktorých chce tréner použiť. Nazdávam sa, že Spalletti od začiatku vedel, že s trojčlennou obranou je vzadu dostatočne zabezpečený a v posledných mesiacoch skúšal iný prístup, inú mentalitu, inú hru. Vie však, že sa nakoniec môže k tejto formácii vrátiť."

Pre rozostavenie 3-5-2 bol obetovaný Federico Chiesa. Nie je škoda prísť o potenciálne kľúčového hráča základnej zostavy?

"Nehovoril by som o tom ako o hriechu. Už v Juventuse sme videli, že v systéme 3-5-2 sa Federico na pozíciu za útočníkmi príliš nehodí, preto tréner vybral hráča, ktorý sa tam cíti lepšie. Ak bude hrať veľa cez krídla, myslím si, že Chiesa patrí na ihrisko, ale ak nie, je v poriadku, aby túto úlohu prevzali iní. Všetko závisí aj od súpera a od toho, ako tréner číta hru."

Taliansko sa v sobotu v osemfinále stretne so Švajčiarskom. Čo očakávate od tohto zápasu?

"Podľa môjho názoru to bude ťažký zápas. Švajčiari majú kompaktný tím, veľa behajú, majú veľmi dobrých hráčov na protiútoky. Budeme si musieť dávať veľký pozor na kontry, pretože väčšinu zápasu budeme mať loptu my, ale oni budú chodiť do nebezpečných protiútokov."

Na záver klasická otázka: Ako ďaleko môže Taliansko zájsť?

"Môže sa stať čokoľvek, je to otvorené. Chlapci si však musia užívať cestu, na ktorej sú. Každý moment, každý zápas, každú emóciu. Pretože práve na takýchto turnajoch zažívate mimoriadne chvíle."

Bernardeschi je expertom Flashscore.
Bernardeschi je expertom Flashscore.Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal