Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favoriti Eura: Nemci môžu pod Nagelsmannom na domácej pôde buď ohromiť, alebo zlyhať

Florian Wirtz oslavuje svoj gól proti Francúzsku.
Florian Wirtz oslavuje svoj gól proti Francúzsku.Profimedia
Na posledných majstrovstvách Európy nemeckí futbalisti vypadli už v osemfinále, čo bolo prvýkrát od roku 2004 (po 17 rokoch), keď sa nedostali medzi štyri najlepšie tímy na starom kontinente. Teraz to má výber pod taktovkou progresívneho trénera Juliana Nagelsmanna (36) napraviť. Čokoľvek iné by na šampionáte pred vlastnými fanúšikmi prijali ako výrazný neúspech.

Vývoj

Po predchádzajúcom Eure a spomínanom predčasnom krachu sa po dlhých 15 rokoch skončila éra Joachima Löwa. Jeho nástupca Hansi Flick vydržal na lavičke len dva roky, vlani v októbri ho nahradil Nagelsmann. A po neúspešnom jesennom dvojzápase (2:3 s Tureckom a 0:2 s Rakúskom) okamžite zmenil prístup.

Ostatné výsledky Nemecka.
Ostatné výsledky Nemecka.Flashscore

Iba 37-ročný manažér urobil niekoľko ťažkých rozhodnutí. To najzásadnejšie? Zo zostavy vynechal tvorivého Leona Goretzku, ako aj dlhoročnú defenzívnu oporu Matsa Hummelsa. Takisto presunul Joshuu Kimmicha zo stredu poľa na pravú stranu defenzívnej štvorice. Manuel Neuer mal napriek dlhodobému zraneniu isté miesto v základnej zostave, a tak barcelonský Marc-André ter Stegen bol po jeho návrate odsunutý na lavičku náhradníkov.

Na jar sa Nagelsmann usiloval presvedčiť Toniho Kroosa, aby sa vrátil do národného tímu. Tridsaťštyriročný hráč prekvapujúco súhlasil a na turnaji bude spolu s Neuerom a Thomasom Müllerom tvoriť kostru tímu. Skúsený káder osvieži niekoľko nováčikov s malými medzinárodnými skúsenosťami (napríklad Maximilian Mittelstädt a Pascal Gross), ako aj dva veľké talenty Florian Wirtz či Jamal Musiala.

Prednosti

Nemci majú mimoriadne vysokú individuálnu kvalitu. Dôkazom toho je pohľad na nedávne finále Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Borussiou Dortmund. Štyria členovia Nagelsmannovho výberu boli na ihrisku od začiatku: Schlotterbeck, Füllkrug, Kroos a Rüdiger). Tím má rád loptu vo svojej moci, dokáže ho posúvať na špičkovej úrovni a zdobia ho rýchle, priame prihrávky a odvaha riskovať.

Ďalšou silnou stránkou je vnútorný duch. Nagelsmann svojim hráčom na jar povedal, koho považuje za kandidátov na základnú zostavu a kto by mal byť len náhradníkom. Vedenie týchto rozhovorov určite nebolo jednoduché, ale nezvyčajný prístup má jednu veľkú výhodu - každý presne vie, na čom je.

V národnom tíme je zvyčajne veľmi málo času na vytvorenie homogénneho celku z veľkého počtu jednotlivých hráčov. Vďaka jasnej komunikácii tréner hneď na začiatku vyriešil niekoľko problémov. Nálada v krajine sa teraz výrazne zlepšila. V priebehu niekoľkých mesiacov sa Nagelsmannovi a marketingovému oddeleniu zväzu podarilo vytvoriť nový pocit jednoty.

To má ešte jeden plusový bod - divákov. Pred niekoľkými dňami sa na verejnom tréningu v Jene zúčastnilo 15 000 fanúšikov. V súvislosti s majstrovstvami Európy vládla skutočná eufória. Zdá sa, že v lete už nič nestojí v ceste novej úspešnej kapitole nemeckého futbalu.

Slabiny

Slabiny sú najmä taktické. Ako už bolo spomenuté, Nagelsmann uprednostňuje dominantný a odvážny štýl hry. Len čo Nemci nemajú loptu, zapnú intenzívny pressing na hráčov v držaní lopty. Cieľom tohto tlaku je často obranca súpera.

Krídelný hráč napáda súpera v držaní lopty, zatiaľ čo obranca v jeho blízkosti vyvíja frontálny tlak. Jeden z dvoch obrancov sa v týchto situáciách stavia k postrannej čiare. Ak pressing funguje a tímu sa podarí získať loptu späť, s najväčšou pravdepodobnosťou to povedie k nebezpečnej gólovej príležitosti.

Keď sa to však nepodarí, súper má v strede poľa dostatok priestoru. Ten sa dá pomerne ľahko využiť ako základ pre nebezpečný protiútok. Nemecko malo problémy s päťčlennou obranou súpera aj v prípravnom stretnutí proti Ukrajine.

Práve tu má používaný systém 4-2-3-1 svoje limity. Ak sa totiž päťčlenná obrana súpera nedá vylákať zo svojho pokutového územia, Nemci si len ťažko môžu vytvoriť priestor. Za predpokladu, že ich tréner do začiatku turnaja nenájde nový spôsob, ako rozbiť disciplinované obranné rady, môžu mať Kroos a spol. problémy.

Ideálna zostava

Po niekoľkých rokoch bez mrakov nesie istota pozície jednotky pre Neuera riziká. V druhej polovici sezóny bol 38-ročný brankár často tieňom svojho niekdajšieho spoľahlivého ja. V Bundeslige a Lige majstrov niekoľkokrát zaváhal. Napriek tomu Nagelsmann veteránovi plne dôveruje. Jeho zručnosť s loptou a riskantná pozičná hra by mohli doplniť vysokú defenzívnu líniu Nemecka.

Kroos má tiež miesto v základnej zostave a mal by pôsobiť ako upokojujúci faktor pre svojich spoluhráčov. Jeho úspešnosť prihrávok v posledných troch sezónach La Ligy presiahla úctyhodných 90 %. Má tiež najvyšší počet prihrávok za obranu v Európe.

Zároveň sa očakáva, že Wirtz a Musiala budú predstavovať hrozbu v útočnej tretine. Obaja 21-roční mladíci disponujú výnimočnými schopnosťami. Vďaka tesnému ovládaniu lopty dokážu vždy potrápiť hlboko brániacich súperov a vyviesť ich z rovnováhy.

Nagelsmann uprednostňuje rozostavenie 4-2-3-1. Vo všeobecnosti nemecký národný tím volí dominantný štýl hry zameraný na držanie lopty. Tento prístup so sebou nesie určité nebezpečenstvo - tím je mimoriadne náchylný na protiútoky. Aby sa tomu tréner vyhol, uprednostňuje rýchlych stopérov Jonathana Taha a Antonia Rüdigera. Obaja sú zvyčajne disciplinovaní na svojich pozíciách.

Pri rozohrávke je toto duo podporované jedným z dvoch stredových hráčov. Kroos si napríklad rád chodí po lopty až do obrannej línie, zatiaľ čo jeho partner Robert Andrich zostáva vyššie, kde mu pomáha jeden z útočiacich hráčov. Najčastejšie Kai Havertz, na papieri stredný útočník.

Pri držaní lopty obrancovia Kimmich a Mittelstädt rozťahujú stred poľa svojím postavením na krajoch zálohy. Cieľom je vylákať súpera von. Krídelníci Wirtz a Musiala si následne zbiehajú pre prihrávky do priestoru medzi líniami až do stredu ihriska.

Predikcia

Znie to trochu zvláštne, ale najväčšia výzva na Eure čaká na nemecký tím v skupinovej fáze. Škótsko, Maďarsko a Švajčiarsko sú traja nepríjemní súperi, napriek tomu budú domáci v očiach fanúšikov jasnými favoritmi. To je nebezpečná východisková pozícia. Na majstrovstvách sveta 2018 aj 2022 Nemci vypadli už v skupine a práve duely s údajne ľahkými súpermi sa ukázali ako najväčší kameň úrazu.

Skupinový program nemeckých futbalistov na Eure.
Skupinový program nemeckých futbalistov na Eure.Flashscore

Hlavne preto, že pre tím bolo ťažké hrať proti hlboko brániacim tímom. Ak domáci celok postúpi zo skupiny, strhne sa v krajine šialenstvo. Výber futbalovej veľmoci, ktorá naposledy ovládla európsky šampionát v roku 1996, by potom bol schopný všetkého, možno aj titulu. Konečnou zastávkou však bude semifinále.

Nominácia

Brankári: Manuel Neuer (Bayern Mníchov), Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Oliver Baumann (Hoffenheim)

Obrancovia: Waldemar Anton, Maximilian Mittelstädt (obaja Stuttgart), Benjamin Henrichs, David Raum (obaja Lipsko), Joshua Kimmich (Bayern Mníchov), Robin Koch (Frankfurt), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Jonathan Tah (Leverkusen), Nico Schlotterbeck (Dortmund)

Stredopoliari: Robert Andrich, Florian Wirtz (obaja Leverkusen), Jamal Musiala (Bayern Mníchov), Emre Can (Dortmund), Chris Führich (Stuttgart), Pascal Gross (Brighton), Ilkay Gündogan (FC Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid)

Útočníci: Maximilian Beier (Hoffenheim), Niclas Füllkrug (Dortmund), Kai Havertz (Arsenal Londýn), Thomas Müller, Leroy Sané (obaja Bayern Mníchov), Deniz Undav (Stuttgart)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal