Favoriti Eura: Obhajca titulu s deravou zostavou, Spalletti sa spolieha na tímovosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Favoriti Eura: Obhajca titulu s deravou zostavou, Spalletti sa spolieha na tímovosť

Tím Talianska bude na Eure obhajovať titul, ale tréner Spaletti nemôže postaviť ideálnu zostavu.
Tím Talianska bude na Eure obhajovať titul, ale tréner Spaletti nemôže postaviť ideálnu zostavu.Profimedia
Talianski futbalisti budú na šampionáte obhajovať korunu kráľa Európy, do Nemecka však pricestujú s výrazne oslabeným kádrom. Tréner Luciano Spalletti (65) by rád mal k dispozícii viacerých hráčov, ktorí z rôznych dôvodov (nielen zdravotných) zostali doma. Práve preto sa bude musieť viac ako inokedy ukázať sila tímu. Je totiž zrejmé, že predovšetkým z hľadiska kvality niečo chýba.

Vývoj

Taliansko síce pred tromi rokmi ovládlo odložené EURO, ale o úspešnom období v ich prípade nemôže byť ani reč. Mužstvo dvakrát po sebe vynechalo majstrovstvá sveta, na čo fanúšikovia len ťažko zabúdajú. V lete minulého roka sa navyše prekvapivo rozlúčilo s obľúbeným trénerom Robertom Mancinim, ktorého zlákala lavička Saudskej Arábie.

Nečakaná zmena prinútila Luciana Spallettiho konať. Tréner vtedajších čerstvých majstrov z Neapola sa ujal kormidla národného tímu priamo uprostred nie príliš dobre rozohratej kvalifikácie na EURO 2024.

Za necelé tri mesiace sa Squadra Azzura pod vedením toskánskeho lodivoda kvalifikovala do Nemecka a hoci jej žreb neprial, je v ťažkej skupine so Španielskom, Chorvátskom a Albánskom, nechce si pripustiť, že už po troch zápasoch bude koniec. Všetci vedia, že hrajú o titul.

Posledné zápasy Talianska.
Posledné zápasy Talianska.Flashscore

Silné stránky

Po tom, ako Spalletti prevzal vedenie Talianska, okamžite predviedol futbalové myslenie, ktoré slávilo úspechy v Neapole. Chcel nastaviť systém 4-3-3, v ktorom dokáže skĺbiť atraktívnu hru s výsledkami a zároveň ukázať víťaznú mentalitu. V klube to bola alchýmia plná krátkych prihrávok a protiútokov, podporovaná železnou obranou. Jeho systém však ponúka aj možnosť zakladať postupné akcie.

Taliansko v jeho rukách je tím, ktorý chce hrať futbal a ktorý sa snaží, bez ohľadu na kvality súpera, zvládnuť zápas realizáciou myšlienok svojho trénera. Po neúspešnom debute proti Severnému Macedónsku v Skopje (1:1) sa Spallettiho národný celok pomaly spamätával a na ceste na EURO čoraz viac predvádzal aktívny štýl s rôznymi prvkami experimentovania a taktickými variáciami.

Luciano Spaletti
Luciano SpalettiProfimedia

Keď sa na sústredení v nemeckom Iserlohne formovala zostava na záverečný turnaj, bolo zrejmé, že sa bude opierať o silný blok z majstrovského Interu s Barellom ako oporou stredu poľa a Frattesim, Dimarcom či Darmianom v obrane. V pláne bola aj účasť Acerbiho, ktorý však na poslednú chvíľu vypadol z nominácie pre problémy so slabinami.

Vpredu je priestor pre znovuobjaveného Chiesu, ktorý by mohol vytvoriť stálu dvojicu so Scamaccom. Druhý menovaný zažil fantastický záver sezóny s Atalantou. S tou sa mu podarilo vyhrať Európsku ligu. V bráne je istotou kapitán Donnarumma. Vyhol sa kritike napriek neúspechu PSG, ktorým bol predčasný koniec v Lige majstrov.

Slabiny

Spalletti bol povolaný, aby nahradil Roberta Manciniho a nasmeroval Taliansko na novú cestu. Vedel, že to, čo chcel dosiahnuť, nemôže zostať na úrovni, ktorú prevzal a dosiahol počas predchádzajúcich deviatich mesiacov. Je však prirodzený pracant, takže v budovaní niečoho nového vidí aj krásu procesu.

Nanešťastie pre neho, na tejto ceste stratil veľa dôležitých hráčov. Okrem spomínaného Acerbiho, ktorého nahradil Federico Gatti z Juventusu a ďalšieho stopéra Giorgia Scalviniho, prišla o EURO aj dlhoročná opora Domenico Berardi. Útočník Sassuola je smoliar, po návrate z dlhej pauzy sa opäť zranil, tentoraz si roztrhol achilovku.

K dispozícii nebude ani Destiny Udogie, krídelník Tottenhamu narodený v roku 2002, ktorý debutoval pod Spallettim a doteraz stihol tri štarty za národný tím. Koncom apríla však musel podstúpiť operáciu. Netreba zabúdať ani na absenciu takisto zraneného Nicolu Zaniola. Posledným na zozname je Sandro Tonali, ten je stále suspendovaný pre stávkový škandál.

Vzhľadom na to, že taliansky futbal nezažíva v posledných rokoch najlepšie časy pri výchove kreatívnych talentov, tímu chýba aj skutočná desiatka. Práve tvorca hry by sa však vzhľadom na dlhý turnaj a náročnosť súperov v Nemecku hodil.

Ideálna zostava

Vízia a realita sa niekedy môžu líšiť a práve spomínané zranenia Acerbiho a Scalviniho prinútili talianskeho trénera zvážiť viac defenzívnych možností. V prvom prípravnom zápase proti Turecku hral jeho tím so štyrmi obrancami a potom sa transformoval na systém s tromi. Je zrejmé, že obe možnosti budú pripravené aj pre EURO. Podľa toho, akým štýlom sa Spalletti rozhodne hrať.

Na šampionáte bude rozhodujúca stabilná forma. Práve z tohto dôvodu je pravdepodobné, že Giovanni Di Lorenzo bude v zostave vymenený. Do kempu neprišiel v ideálnom stave a na začiatku Eura by namiesto neho mohol nastúpiť Raoul Bellanova, ktorý v Turíne odohral výbornú sezónu.

Podobne vyzerá situácia aj v strede obrany, kde Gianluca Mancini dúfa, že si napokon zabezpečí miesto v základnej zostave, napriek tomu, že proti Turecku sa mu príliš nedarilo a proti Bosne zažiaril Alessandro Buongiorno. Spalletti však vie, že sa môže spoľahnúť na svoju oporu.

Program Talianska.
Program Talianska.Flashscore

Otázniky zmizli z útoku, kde je zvyčajne prebytok. Spalletti tam nemá veľký výber a bude sa musieť spoľahnúť na zrejme najosvedčenejšiu dvojicu Chiesa - Scamacca. Práve druhý menovaný ako jediný dokázal počas doterajšieho pôsobenia trénera opakovane udržať menej talentovaný taliansky výber na konkurencieschopnej úrovni.

Taliansko potrebuje začať šampionát víťazstvom proti Albánsku. Akýkoľvek iný výsledok by bol vzhľadom na silu ostatných súperov v skupine viac ako ošemetný.

A čo sa nakoniec môže stať problémom, na postup do osemfinále nemusí stačiť jedna výhra, bude potrebné mať čo najlepší výsledok a streliť veľa gólov. Preto bude debut na veľkom turnaji pre toto duo z Juventusu a Atalanty veľmi dôležitou skúškou.

Predikcia

Turnaj sa pre Squadru Azzuru začne na mieste, ktoré je pre taliansky futbal jedným zo svätých. Práve v Dortmunde totiž v semifinále majstrovstiev sveta 2006 porazili hostiteľské Nemecko 2:0 po predĺžení a následne získali titul majstrov sveta. Na štadióne Borussie teraz odohrajú 15. júna svoj úvodný zápas turnaja proti Albánsku.

Ako úradujúci majstri Európy nemôžu mať Taliani za cieľ nič iné ako obhajobu titulu. Reálne však zaostávajú za silou tímov z Francúzska, Anglicka, Nemecka či Portugalska. Aj postup do semifinále by bol pre celok z Apeninského polostrova veľkým úspechom. Cesta sa však s veľkou pravdepodobnosťou skončí v osemfinále.

Nominácia

Brankári: Gianluigi Donnarumma (PSG), Alex Meret (Neapol), Guglielmo Vicario (Tottenham)

Obrancovia: Alessandro Bastoni, Federico Dimarco, Matteo Darmian (všetci Inter), Raoul Bellanova, Alessandro Buongiorno (obaja FC Turín), Riccardo Calafiori (Bologna), Andrea Cambiaso (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Neapol), Federico Gatti (Juventus), Gianluca Mancini (AS Rím)

Stredopoliari: Nicolò Barella, Davide Frattesi (obaja Inter), Bryan Cristante, Lorenzo Pellegrini (obaja AS Rím), Nicolò Fagioli (Juventus), Michael Folorunsho (Verona), Jorginho (Arsenal)

Útočníci: Federico Chiesa (Juventus), Stephan El Shaarawy (AS Rím), Giacomo Raspadori (Neapol), Mateo Retegui (FC Janov), Gianluca Scamacca (Atalanta), Mattia Zaccagni (Lazio Rím)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!