Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Góly, rekordy a európsky titul: Yamal má za sebou rok v seniorskom tíme Španielska

Yamal pomohol Španielom k titulu majstrov Európy.
Yamal pomohol Španielom k titulu majstrov Európy.MIGUEL MEDINA / AFP
Bolo 8. septembra 2023, keď tínedžer z Barcelony Lamine Yamal (17) debutoval ako historicky najmladší hráč v španielskom reprezentačnom A-tíme. Odvtedy ubehol presne rok a hviezda talentovaného mladíka, na ktorého konto za ten čas pribudli góly, rekordy aj titul z Eura, žiari čoraz intenzívnejšie.

Yamal sa pred rokom stal najmladším futbalistom, ktorý kedy za seniorský tím Španielska nastúpil a čoskoro aj najmladším, ktorý za neho skóroval. Mal 16 rokov a 56 dní, keď v kvalifikácii ME 2024 v Tbilisi pomohol posledným gólom zápasu k demolácii Gruzínska 7:1.

Vysnívaný deň jeho kariéry bol symbolickým prológom toho, čo malo v ďalšom roku ešte len prísť. Yamal počas neho nastúpil v drese La Roja na 15 stretnutí, v ktorých nastrieľal tri góly a pridal osem asistencií. Výraznou mierou prispel k titulu na tohtoročnom Eure, na ktorom bol vyhlásený za najlepšieho mladého hráča.

"Zbehlo to veľmi rýchlo, mám pocit, že reprezentačný dres som si prvýkrát obliekol len nedávno," rozprával na tlačovej konferencii pred nedeľným zápasom Ligy národov vo Švajčiarsku. "V národnom mužstve je to iné ako v klube. Hráte za svoju krajinu a všetci vás sledujú, cítite sa veľmi hrdý," dodal.

Počas štvrtkovej remízy 0:0 so Srbskom odohral celé stretnutie a so známkou 7,5 od hodnotiaceho systému Flashscore bol najlepším hráčom. Hoci by ročné reprezentačné výročie mohol osláviť priamo na ihrisku, v nedeľu večer v Ženeve do súboja proti Švajčiarom asi nezasiahne. Tréner Luis de la Fuente totiž avizoval, že vzhľadom na náročný program výrazne obmení zostavu.

Yamalova hviezda každopádne nebledne, práve naopak. V aktuálnej sezóne La Ligy má po štyroch kolách bilanciu 1+4 a len jedna asistencia mu chýba na to, aby vyrovnal svoj ligový počin z minulého ročníka. V ňom sa za 37 zápasov španielskej najvyššej súťaže dostal na štatistiky 5+5.

Švajčiarsko - Španielsko (20:45)