Turecko po nádherných góloch zdolalo Gruzínsko, rozhodol skvele hrajúci mladík Güler

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Turecko po nádherných góloch zdolalo Gruzínsko, rozhodol skvele hrajúci mladík Güler

Aktualizované
Turecko zdolalo nepríjemné Gruzínsko.
Turecko zdolalo nepríjemné Gruzínsko.AFP
Futbalisti Turecka zvíťazili nad Gruzínskom 3:1 v 1. kole základnej F-skupiny na ME v Nemecku. Turci nastúpia na ďalší zápas v sobotu 22. júna v Dortmunde proti Portugalsku (18:00), Gruzínci si v rovnaký deň v Hamburgu zmerajú sily s Českom (15:00).

Turecko - Gruzínsko 3:1

Zápasu predchádzala potýčka. Priaznivci oboch tímov sa bili na štadióne hodinu pred výkopom. Oba tábory po sebe hádzali poháre i iné predmety a na mieste zasiahla polícia, ktorá situáciu upokojila. Očakával sa veľký počet tureckých fanúšikov, mnohí z nich sú z početnej komunity, ktorá v Nemecku tvorí približne 2,9 milióna ľudí. 

Spomínaný Kašia nechýba v základnej zostave Gruzínska a na rukáve má kapitánsku pásku. V stredovej formácii je bývalý člen Slovana a to Čakvetadze, vpredu nechýba hviezdny Kvaracchelija. Vedľa skúseného tureckého kapitána Calhanoglua nastupuje aj mladá hviezdička Arda Güler z Realu Madrid.

Ten mal v utorok 19 rokov a 114 dní, o niečo mladší je Kenan Yildiz (19 rokov a 45 dní). Vôbec prvýkrát sa stalo, aby v základe Turecka na vrcholnom podujatí boli dvaja tínedžeri. Historicky sa to stalo iba Maďarsku na európskom šampionáte 1964.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Turecko začalo podľa očakávaní aktívnejšie. Stopér Bardakci dvomi hlavičkami po rohových kopoch mieril tesne vedľa brány. V 10. minúte napriahol z diaľky Ayhan a dokonca opečiatkoval žrď. Na druhej strane to podobne skúsil Kvaracchelija, tečovaný pokus gólmana Günoka takmer zmiatol, ale reflexívne zareagoval.

Zaujímavo to skúšal Yildiz, prudký pokus mu Mamaradašvili zneškodnil. Avšak, po tom, ako center zľava odvrátil Dvali za seba, sa k lopte dostal Mert Müldür a jeho fantastický volej z hranice pokutového územia namieril nechytateľne do vinkla - 1:0.

Už o dve minúty neskôr výborne potiahol kontru po krídle Güler, prihral pred bránu, kde ešte Kökcü posunul hrací predmet na zadnú tyč a Yildiz mal pred sebou len prázdnu svätyňu, ktorú trafil, lenže VAR si všimol ofsajd. Náskok o dva góly z toho pre turecký tím nakoniec nebol.

Gruzínsko mohlo vyrovnať, no Citašvili pálil z mierneho uhlu do pripraveného Günoka. Čo nevyšlo jemu dokázal jeho spoluhráč Georges Mikautadze, ktorého na rohu päťky našiel presnou prihrávkou Kočorašvili a výborné zakončenie na prvú tyč prešlo pod rukou gólmana - 1:1.

Güler odohral skvelý zápas.
Güler odohral skvelý zápas.Statsperform

Bol to prvý gruzínsky gól na veľkých turnajoch. Kmeňový hráč francúzskeho klubu Metz sa presadil v posledných troch súťažných stretnutiach, do ktorých nastúpil a od začiatku apríla strelil už jedenásť presných zásahov, pričom na to potreboval rovnaký počet stretnutí. Pridal jednu asistenciu. 

Desať minút pred prestávkou sa mohol Mikautadze trafiť znova, bol na konci krásnej kombinácie, krížne namieril o niekoľko centimetrov vedľa vzdialenejšej žrde. Do kabín sa išlo za vyrovnaného stavu. Po zmene strán mal veľkú šancu znova Müldür, ale z hranice päťky nedal lopte razanciu.

Mikautadze sa po prihrávke pred malé vápno chcel rýchlo otočiť a zakončiť, čo sa mu aj podarilo, trafil dvojblok stopérov Turecka. Na druhej strane strieľal z priameho kopu Çalhanoğlu, vyprášil rukavice Mamardašviliho. Vedenie Turkom vrátil nádhernou strelou ľavačkou z diaľky do vzdialenejšieho rohu Arda Güler - 2:1.

Mladý šikovný ofenzívny hráč Realu strelil svoj druhý reprezentačný gól. Stal sa najmladším Turkom, ktorý skóroval na veľkom turnaji (19 rokov a 114 dní), zároveň aj najmladším hráčom, ktorý na Eure skóroval pri svojom debute, preskočil aj Cristiana Ronalda (19 rokov a 128 dní) a piatym najmladším strelcom celkovo.

Güler je takisto prvým tínedžerom s gólom na Eure od roku 2004 (C. Ronaldo). V tomto stretnutí vypracoval päť šancí, čo je rovnaký počet ako na Eure dokázal už iba Eriksen a v prvom dejstve nepokazil ani jednu prihrávku (29/29).  Až 12 zo 16 tureckých gólov strelených na kontinentálnych šampionátoch padlo v druhom polčase.

Zakrátko však mohol Kočorašvili k asistencii pridať aj presný zásah, po narážačke bol sám pred Günokom, zakončil do brvna. Tureckú poistku takmer pridal Yazici, po presnom centri Celika hlavičkoval výborne, na čiare sa ďalším zákrokom blysol Mamaradašvili.

Hodnotenie hráčov základných zostáv podľa Flashscore.
Hodnotenie hráčov základných zostáv podľa Flashscore.Flashscore

Gruzínsko počas dlhého nadstavenia vrhlo všetko dopredu. Zrazený center sa odrazil na hranicu päťky, kde si však zavadzali dvaja najlepší hráči nováčika Kočorašvili a Mikautadze, preto prišla strela vedľa odkrytej časti brány. V závere dokonca strieľaný center z priameho kopu trafil tyč.

Dorážka smerujúca do siete trafila hlavu Akaydina. Už počas úplného vabangu išiel na záverečný roh aj gólman Mamardašvili, no Günok vyboxoval a Kerem Aktürkoğlu sa postaral o gól do prázdnej brány - 3:1. Turecko tak s vypätím všetkých síl udržalo vedenie, potvrdilo pozíciu favorita. Prvý duel na Eure vyhralo prvý raz.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!