Gruzínsko najskôr Španielsko zaskočilo, potom štyrikrát inkasovalo. Favorit ide ďalej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gruzínsko najskôr Španielsko zaskočilo, potom štyrikrát inkasovalo. Favorit ide ďalej

Aktualizované
Španielsko potvrdilo pozíciu favorita.
Španielsko potvrdilo pozíciu favorita.AFP
Futbalisti Španielska sa stali ďalším štvrťfinalistom európskeho šampionátu po tom, ako vyhrali proti Gruzínsku. V ďalšej fáze turnaja tak narazia na domáce Nemecko, hrať sa bude v piatok 5. júla.

Španielsko - Gruzínsko 4:1

Španieli aj Gruzínci poslali do zápasu to najlepšie, čo mali. Pedri nastúpil do štvrtého duelu vo vyraďovačke Eura, čo je najviac spomedzi hráčov do 21 rokov. Favorit mal aktívnejší úvod a držal loptu na kopačkách až 85 percent času. Carvajal hlavičkoval na prvej žrdi, gólman súpera si dal pozor. 

V 18. minúte ale outsider predviedol výborný protiútok. Ten na pravom krídle dostal centrom do šestnástky obranca Kakabadze a Robin Le Normand si v snahe dostať loptu z päťky strelil vlastný gól - 0:1. Tím z Pyrenejského polostrova inkasoval prvý raz na turnaji.

V tom čase mala La Furia Roja na konte osem striel a Gruzínsko xG na hodnote 0,00. Napriek tomu vyhrávalo. Vyrovnanie mal na kopačke Ruíz, pretože sa ocitol voľný s loptou na rohu malého vápna. Zakončenie mieril k žrdi, skvele zareagoval brankár Mamardašvili. Pedri zas z hranice pokutového územia tesne minul roh svätyne.

Tlak favorita sa stupňoval. Williams technickým obstrelom ešte neuspel, avšak zakrátko sa mohol tešiť. Rodri dostal veľmi veľa času na hranici šestnástky, Gruzínci sa na neho doslova len pozerali, a tak tento stredopoliar napriahol slabšou ľavačkou presne k vzdialenejšej žrdi - 1:1. 

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Navyše okrem inkasovaného gólu prišla pre tím trénera Sagnola ďalšia rana, keďže pre zranenie musel odstúpiť Kiteišvili. V prvom polčase sledovali diváci veľmi zaujímavý a kvalitný futbal. Španieli za prvých 45 minút vyprodukovali až 17 striel, čo je rekord európskeho šampionátu v rámci vyraďovacej fázy.

Na začiatku druhého dejstva získali Gruzínci loptu na vlastnej polovici. Kvaracchelija ju vyviezol na stredovú čiaru a videl, že Simón je vysoko z brány, takže to skúsil podobne ako Strelec proti Angličanom. Rovnako mu chýbalo len niekoľko centimetrov.

Španielsko dokázalo skóre otočiť v 51. minúte. Najskôr Yamal pálil k žrdi z priameho kopu veľmi dobre, ale brankár Mamardašvili vytiahol skvelý zákrok, lenže potom prišiel od tohto mladíka center naspäť a voľný Fabián Ruíz hlavou skóroval - 2:1. Presadil sa druhýkrát na šampionáte.

Spomínaný mladík Yamal sa dostal už na dve asistencie, pričom spomedzi tínedžerov to na Eure naposledy dokázal Cristiano Ronaldo v roku 2004. Šestnásťročnému krídelníkovi však presný zásah súdený nebol, pretože v 63. minúte netrafil bránu z osi pokutového územia.

Zostrih zápasu Španielsko - Gruzínsko.
TV Markíza

Následne nebezpečne prihrával do päťky a Gvelesiani si dal vlastný gól, no ten pre ofsajd neplatil. Každopádne, o dve minúty neskôr sa už tešil Nico Williams, ktorý dostal pas na ľavé krídlo, krásne sa dostal cez posledného obrancu a potom exkluzívne vystrelil pod brvno - 3:1.

Ak niekto o postupe tímu z juhu Európy pochyboval, tak ho schladil zakončením z hranice veľkého vápna Dani Olmo. Výborným prvým dotykom sa zbavil súpera a namieril k žrdi - 4:1. Španieli potvrdili pozíciu favorita a zaslúžene postúpili do štvrťfinále, kde ich čaká domáce Nemecko.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!