Gruzínsko senzačne zdolalo Portugalsko a postupuje, Mikautadze strelil už tri góly

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Gruzínsko senzačne zdolalo Portugalsko a postupuje, Mikautadze strelil už tri góly

Aktualizované
Gruzínsko senzačne zdolalo Portugalsko a postupuje do osemfinále.
Gruzínsko senzačne zdolalo Portugalsko a postupuje do osemfinále.AFP
Futbalisti Gruzínska postúpili do osemfinále ME v Nemecku z tretej priečky F-skupiny. Rozhodol o tom ich utorňajší prekvapivý triumf nad Portugalskom 2:0. Gruzínci postúpili vďaka zisku štyroch bodov, Portugalci mali istý postup už pred zápasom.

Česko končí už v základnej skupine

Gruzínsko - Portugalsko 2:0

Cristiano Ronaldo sa stal prvým európskym hráčom, ktorý na veľkých turnajoch odohral 50 zápasov. Rozdelil si ich samozrejme medzi EURO (28) a MS (22). Portugalsko chcelo vyhrať prvý raz od európskeho šampionátu 2000 všetky tri zápasy v základnej skupine.

Už v druhej minúte však prišlo prepadnutie a bol z toho prvý gól. Mikautadze prihral za obranu, kam si nabehol Chviča Kvaracchelija, ktorý ľavačkou krížne nedal Costovi žiadnu šancu na zákrok - 1:0. Takto rýchlo ešte portugalský tím na veľkom turnaji neinakasoval. Je to piaty najrýchlejší presný zásah histórie Eura.

Zostrih zápasu Gruzínsko - Portugalsko.
TV Markíza

Gruzínsko sa tak prekvapivo dostalo do vedenia a len druhý raz na turnaji vyhrávalo. Spomínaný Mikautadze sa priamo podpísal pod zatiaľ všetky tri gruzínske góly, nakoľko prvé dva dal a teraz si pripísal asistenciu. Do štatistík sa zapísal v každom zo svojich prvých troch vystúpení na Eure, čo naposledy dokázal Gareth Bale v roku 2016.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Vyrovnať mohol z priameho kopu Ronalda, jeho bombu spod brvna vyrazil Mamardašvili. Ten si našiel aj pokus Palhinhu smerujúci do stredu. V 28. minúte spadol center z rohového kopu na zadnú žrď, voľný Conceição z výbornej parkety trafil iba bočnú sieť. Medzitým bol Ronaldo stiahnutý za dres na zem, penalta sa nepískala.

Félix pálil z diaľky centimetre vedľa vinkla gruzínskej svätyne. Aktívny Ronaldo bol zakrátko voľný na päťke, v poslednej chvíli mu do zakončenia padol jeden z obrancov. Na druhej strane zas milimetre delili Kočorašviliho, aby zasiahol prudký center Kvaraccheliju z priameho kopu. Ak by sa mu to podarilo, podľa všetkého by to bol gól.

Po zmene strán v záklone hlavičkoval tesne nad Ronaldo, potom Dalotovi málo chýbalo, aby technicky vyrovnal. To sa nestalo a po prieniku Ločošviliho sa pískal pokutový kop, keďže ho fauloval Silva a Georges Mikautadze sa z bieleho bodu nepomýlil - 2:0. Bol to jeho tretí gól a je osamotený na prvom mieste medzi strelcami.

V 66. minúte ihrisko opustil Ronaldo, ktorý sa tak mohol začať pripravovať na osemfinále. Outsider mohol skóre dokonca ešte zvýšiť, avšak Čakvetadze mieril z uhlu nad. Gruzínsko sa víťazstvom nad Portugalskom postaralo o asi najväčšie prekvapenie základných skupín a z tretieho miesta postupuje do osemfinále.

Tam ide aj druhé Turecko, zatiaľ čo Česko končí s jediným bodom na poslednej priečke. Tomuto stretnutiu sme sa venovali v samostatnom článku.

Konečná tabuľka skupiny F.
Konečná tabuľka skupiny F.Flashscore

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!