Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Holandsko - Anglicko pohľadom dát. Kľúč leží v šestnástke, Kane a spol. tam nie a nie trafiť

Akoby sa Declan Rice (vpravo) snažil Harrymu Kaneovi ukázať, kadiaľ sa má dostať do súperovej šestnástky.
Akoby sa Declan Rice (vpravo) snažil Harrymu Kaneovi ukázať, kadiaľ sa má dostať do súperovej šestnástky.Profimedia
Ani jeden z tímov v druhom semifinále majstrovstiev Európy zatiaľ na turnaji úplne nepresvedčil. Kým Anglicko stále hľadá riadiacu páku, aby zvýšilo rýchlosť hry, Holanďanom sa to po všelijakom vystúpení v základnej skupine v play-off už podarilo. Možno aj to je dôvod, prečo superpočítač Opta verí zverencom Garetha Southgatea najmenej zo všetkých zápasov v Nemecku (pravdepodobnosť ich víťazstva odhaduje len na 37,8 %).

Anglicko čaká zároveň prvý súboj so súperom, ktorý je považovaný za futbalovú veľmoc. Doteraz (pri všetkej úcte) narazili na tímy z druhého až tretieho sledu. Holanďania majú rovnako ako kolíska futbalu (triumf na MS 1966) na konte jeden veľký úspech. V roku 1988 ovládli EURO, ktoré sa konalo... v Nemecku. Vtedy sa stretli aj s Albionom a vďaka van Bastenovmu hetriku ho v skupinovej fáze zdolali 3:1, čím spečatili predčasný koniec protivníka na turnaji už po dvoch vystúpeniach. Ronald Koeman, súčasný tréner Oranjes, tam vtedy figuroval ako hráč.

Preview zápasu Holandsko - Anglicko.
Flashscore

Jeho krajine sa proti Albionu darí. Zo šiestich súťažných duelov proti nemu prehrala len jeden (EURO 1996). Zo všetkých súperov, s ktorými sa Anglicko stretlo aspoň 20-krát, má horšiu úspešnosť ako s Holandskom (27 %) len s Brazíliou (15 %). Z 22 zápasov porazilo Oranjes len šesťkrát a z posledných deviatich stretnutí len raz, aj to v príprave. Pred šiestimi rokmi v Amsterdame boli pri tom obaja súčasní kormidelníci.

Southgate sa napriek silnej kritike taktiky stal jedným z najúspešnejších anglických trénerov všetkých čias, keď sa dostal na predošlom Eure do finále. Národný tím doviedol na štvrtý veľký turnaj a tretíkrát je medzi elitným kvartetom. Pritom pred nástupom do funkcie čakali ostrovania na dosiahnutie tejto fázy akéhokoľvek šampionátu 22 rokov! Navyše, Angličania sú teraz na najlepšej ceste k druhej účasti vo finále Eura za sebou, čo sa pred nimi podarilo len piatim tímom, z toho trikrát Nemcom.

Mapa anglických dotykov s loptou.
Mapa anglických dotykov s loptou.Opta by Stats Perform

Kane a spol. však nevyzerajú ako ašpirant na zlato. Práve naopak. Zo všetkých semifinalistov majú najmenej dotykov s loptou v šestnástke súpera. Celkovo v piatich stretoch nazbierali 128 dotykov (25,6 na zápas). Najhoršie z kvarteta sú na tom aj v pomere k celkovému počtu dotykov. Iba tri percentá ich dotykov bolo vykonaných v pokutovom území súpera. Zóna priamo pred bránou protivníka je potom treťou najmenej frekventovanou z pohľadu Albionu s loptou na kopačkách.

To sa odráža aj na ofenzívnej produkcii tímu. Ani v jednom dueli nestrelil viac ako jeden gól a s priemerom xG 0,87 sú v tomto ohľade na šiestej priečke od konca spomedzi všetkých 24 celkov. V oboch súbojoch play-off prvý zásah iba zmazal manko súpera. V osemfinále proti Slovákom to bolo v 95. minúte, proti Švajčiarom o štvrťhodinu skôr...

Kým Angličania potrebovali na postup dve predĺženia (a jeden penaltový rozstrel), ich súper chytil dych a po treťom mieste v skupine letí vyraďovacou fázou s pomerom gólov 5:1. V semifinále Eura však majú Holanďania negatívnu bilanciu, keď z piatich prípadov vypadli štyrikrát. Oranjes disponujú po Španieloch a Nemcoch tretím najproduktívnejším útokom na turnaji (9 zásahov), pričom sa vo veľkej miere spoliehajú na Codyho Gakpa.

Útočník Liverpoolu bude mať proti krajine, kde pôsobí, motiváciu navyše. Na šampionáte zatiaľ strelil tri góly a delí sa o vedenie v tabuľke kanonierov. Spolu s vlaňajšími majstrovstvami sveta v Katare má na konte šesť zásahov, viac z Európanov ich strelil len Kylian Mbappé (9). Okrem toho sám pripravuje šance (11), viac zaznamenali len Nemec Joshua Kimmich (15) a Ferdi Kadioglu (12) z Turecka. Prienikmi zľava predstavuje neustálu hrozbu, čo je vlastnosť, ktorá Anglicku citeľne chýba...

Holandsko - Anglicko (21:00 + audiokomentár)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!