Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Holandsko chce po 36 rokoch korunu pre kráľov Európy, v ceste im stojí kritizovaný Albion

Holandsko čaká ďalší zlomový stret.
Holandsko čaká ďalší zlomový stret.TASR
Druhé semifinále ME prinesie v stredu na štadióne v Dortmunde konfrontáciu Holandska s favorizovaným, no zároveň kritizovaným Anglickom. Albion bude chcieť pod vedením trénera Garetha Southgatea (53) zopakovať svoj postup do finále z predošlého Eura. Mužstvo Ronalda Koemana (61) chce prehovoriť do boja o európsky titul prvýkrát od roku 1988, keď Holanďania získali svoju doteraz jedinú trofej na veľkom turnaji.

Oba tímy sa stretnú na pôde európskeho či svetového šampionátu štvrtýkrát. Predchádzajúce tri konfrontácie sa však uskutočnili ešte v závere minulého storočia a vzájomná bilancia je v nich vyrovnaná (1-1-1).

Podľa športovo-analytickej spoločnosti Opta majú Angličania 27-percentnú úspešnosť v súbojoch s Holandskom, čo je druhé najmenšie číslo zo všetkých tímov, s ktorými sa stretli v histórii viac ako 20-krát. Nižšiu úspešnosť majú iba proti Brazílii (15 %). Albion navyše zvíťazil nad Oranjes iba v jedinom dueli z uplynulých deviatich, keď v marci 2018 uspeli v prípravnom dueli v Amsterdame.

Southgateov tím v predošlých dvoch kolách turnaja proti Slovensku a Švajčiarsku vyslal za 240 minút iba päť striel na bránu a na postup potreboval predĺženie a rozstrel. Anglicko čelí tlaku vzhľadom na hru, ktorú kritici označujú za nudnú a ťažko pozerateľnú.

Preview zápasu Holandsko - Anglicko.
Flashscore

"Mrzí ma to, ale naším zámerom je vždy hrať dobre s loptou. Vo futbale máte súpera, ktorý sa vás snaží zastaviť. Toto nie sú bežné zápasy, je to veľké podujatie. Náš tím bol od začiatku pod obrovským tlakom a počína si veľmi dobre," povedal Southgate, ktorý poukázal na defenzívny herný štýl súperov:

"Momentálne nie sme schopní streliť viacero gólov. Hrali sme však proti trom mužstvám, ktoré hrajú na päť obrancov a majú dobre zorganizovanú defenzívu. Navyše lopta na trávnikoch trochu poskakuje, takže niekedy potrebujete extra dotyk a voľný priestor je preč. Nič z toho nie je ľahké, ale sme v treťom semifinále zo štyroch turnajov."

Anglického kouča kritizujú fanúšikovia za to, že neprejavuje ochotu urobiť zmeny v prípade statickej hry. Priestor v základnej zostave nedostal na turnaji ani raz Cole Palmer, ktorý patril medzi najlepších hráčov v sezóne Premier League. Ľavý krídelník Anthony Gordon má za sebou životný ročník v drese Newcastlu, na turnaji však odohral iba dve minúty, pričom na jeho poste hrá Phil Foden, ktorý zatiaľ nestrelil gól a nepripísal si ani asistenciu.

Angličania sa pripravujú na semifinálovú bitku.
Angličania sa pripravujú na semifinálovú bitku.TASR

Holanďania dokázali na šampionáte dvakrát otočiť nepriaznivý stav z 0:1. Najskôr v skupinovej fáze zachránili dôležité tri body proti Poľsku a odolnosť preukázali aj vo štvrťfinálovom stretnutí s Tureckom, keď do 70. minúty prehrávali.

Oranjes vytiahli po zmene strán ofenzívneho žolíka Wouta Weghorsta a po príchode takmer dvojmetrového útočníka hrali priamočiarejšie. V záverečnej polhodine v priebehu šiestich minút dokonali zvrat a udržali si nádej na prvý titul po 36 rokoch.

"Na začiatku turnaja sme prešli ťažkými fázami a teraz sme absolvovali ďalšiu skúšku, takže sme pripravení. Sústredíme sa na seba a vieme, čo musíme urobiť. Sme veľmi blízko," povedal holandský obranca Nathan Aké, ktorý oblieka dres Manchestru City a herný štýl súpera mu je známy.

"Teším sa na to. Je tu veľa hráčov, ktorých poznám z Premier League. Viem o ich individuálnych kvalitách a je to semifinále, takže to bude náročné," uviedol bek s 50 reprezentačnými vystúpeniami.

Holandsko - Anglicko (streda, 21:00)

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!