Holandsko predviedlo veľmi dobrý výkon a vyradilo Rumunov, pri všetkom boli Gakpo a Malen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Holandsko predviedlo veľmi dobrý výkon a vyradilo Rumunov, pri všetkom boli Gakpo a Malen

Aktualizované
Gakpo režíroval postup Holandska.
Gakpo režíroval postup Holandska.AFP
Futbalisti Holandska vyhrali v pondelkovom osemfinálovom zápase na európskom šampionáte proti Rumunsku a postúpil do štvrťfinále, kde bude ich súperom lepší z dvojice Rakúsko - Turecko.

Rumunsko - Holandsko 0:3

Tréner Koeman v základnej zostave trochu prekvapil, keďže na krídle začal Bergwijn a to napriek tomu, že doteraz na šampionáte neodohral ani minútu. Rovnaký prípad nastal aj na druhej strane, ako ľavý obranca hral Mogos. Inak však oba tímy zvolili viac-menej osvedčené zloženia.

Rumunsko vstúpilo veľmi aktívne a jeho vysoké napádanie robilo favoritovi problémy. Man strieľal z hranice pokutového územia iba tesne nad brvno. Do vedenia sa ale dostalo Holandsko, nakoľko Cody Gakpo z krídla vošiel do šestnástky a prudko trafil milimetrovo k bližšej žrdi - 0:1. Nita to každopádne mohol chytiť.

Zostrih zápasu Rumunsko - Holandsko.
TV Markíza

Oranjes prečkali úvod a potom boli aktívnejším tímom. De Vrij mohol pridať aj druhý gól, hlavička zo zadnej žrdi po rohovom kope smerovala do bočnej siete. Dumfries následne vymyslel veľmi dobrú prihrávku do malého vápna, Depay sa už videl ako zakončuje do prázdnej brány, no skvele sa do toho vložil Dragusin.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Holanďania sa s loptou na kopačkách zabávali a miestami ich kombinácie pripomínali exhibíciu. Simons stál pred koncom prvého polčasu sám na bielom bode, zbytočne ešte kľučoval a nemieril presne. Aj po zmene strán pokračoval rovnaký obraz. Malen netrafil ideálne loptu na malom vápne, ale Depay bol sám, trafil hráčov pred ním.

Gól na hlave mal po rohu kapitán van Dijk, iba o centimetre minul žrď. Gakpo po narážačke pálil k žrdi zvnútra šestnástky, uspel Nita a rovnako dopadla aj ďalšia situácia, keď krídelník Liverpoolu predviedol skvelé sólo až z vlastnej polovice ihriska. Aktívny ofenzívny hráč sa mohol dočkať aj svojho druhého presného zásahu.

Vývoj xG.
Vývoj xG.Flashscore

Center z rohového kopu spadol na päťke, kde bol osamotený, pre ofsajd sa jeho radosť skončila. V 69. minúte sa snažil Depay nachytať Nitu z priameho kopu strelou popod múr, milimetre ho delili od gólu. To isté sa dá povedať aj o ďalšej príležitosti, keďže voľný van de Ven z rohu malého vápna krížne poslal hrací predmet mimo.

Oranjes sa druhého gólu predsa len dočkali a za svoju aktivitu boli odmenení. Striedajúci Donyell Malen dostal prihrávku do päťky po tom, ako Dragusin púšťal loptu za čiaru, ale Gakpo zabojoval a udržal ju v hre - 0:2. Malen sa do listiny strelcov zapísal aj druhý raz a to po individuálnej akcii a presnej strele k žrdi - 0:3.

Holandsko potvrdilo pozíciu favorita a dostalo sa medzi osem najlepších tímov vôbec prvýkrát od roku 2008. Zverenci trénera Koemana sa vo štvrťfinále predstavia v sobotu 6. júla o 21:00 v Berlíne proti lepšiemu z dvojice Turecko - Rakúsko.

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!