Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ideálna zostava Eura 2024: Vládne domáci mladík obkolesený štyrmi víťazmi i veteránom

Dani Olmo (s trofejou v ruke) patril medzi hlavné opory Španielska.
Dani Olmo (s trofejou v ruke) patril medzi hlavné opory Španielska.Profimedia/Flashscore
EURO 2024 sa oficiálne skončilo, Španielsko si zabezpečilo štvrtý titul a teraz nastal čas obzrieť sa za ostatným mesiacom. Ktorí hráči nás počas uplynulých štyroch týždňov očarili? Pripravili sme ideálnu zostavu turnaja zostavenú výlučne na internom systéme hodnotenia Flashscore. Do úvahy boli vzatí len hráči, ktorí nastúpili aspoň do štyroch zápasov.
Ideálna zostava Eura 2024.
Ideálna zostava Eura 2024.Flashscore

Brankár

Giorgi Mamardašvili (Gruzínsko) 7,6

Gruzínsko bolo jedným z prekvapení turnaja. Vďaka pevnej obrane sa nováčik na majstrovstvách Európy prebojoval do osemfinále, kde ho porazil neskorší šampión zo Španielska. Veľký podiel na historickom úspechu krajiny mal Mamardašvili. Dvadsaťtriročný hráč opanoval brankársky post vďaka celkovo 29 zákrokom v štyroch zápasoch.

Obrancovia

Joao Cancelo (Portugalsko) 7,8

Portugalci boli pred začiatkom turnaja považovaní za kandidátov na titul, ale vo štvrťfinále ich vyradilo Francúzsko. Cancelo bol z pozície pravého obrancu viackrát "prevelený" do stredu poľa, kde výrazne podporoval útok majstrov Európy 2016. Žiaľ, na postup medzi najlepšie kvarteto to nestačilo. 

Pepe (Portugalsko) 7,7

Niektorí by možno neverili: 41 rokov a stále v plnej sile. Pepe urobil na svojom poslednom veľkom turnaji výborný dojem. Svedčí o tom jeho 34 získaných lôpt. Nedostatočnú rýchlosť vynahradil výborným čítaním situácie a pozičnou hrou. Nie je jasné, či veterán bude pokračovať v kariére aj po majstrovstvách Európy, ale kvalitu na to rozhodne má.

Aymeric Laporte (Španielsko) 7,6

Laporte dokázal, že môžete hrať klubový futbal mimo Európy, v jeho prípade v Saudskej Arábii, a stále reprezentovať krajinu na najvyššej úrovni. Po prvom zápase v skupine nahradil v základnej zostave Nacha a odvtedy 30-ročný stopér žiaril nekompromisným štýlom hry. S 24 odkopmi zohral jednu z rozhodujúcich úloh pri triumfe Španielska.

Nuno Mendes (Portugalsko) 8,1

S maximálnou rýchlosťou 35,3 km/h je Mendes na krídle smrteľne nebezpečný, avšak pozerať sa na 22-ročného hráča len skrz jeho rýchlosť, by bolo osudovou chybou. Okrem toho sa vyznačuje taktickou inteligenciou, nezlomným bojovým duchom a jeho práca s loptou je prvotriedna. Je na najlepšej ceste stať sa jedným z najlepších ľavých obrancov na svete.

Stredopoliari

Fabian Ruiz (Španielsko) 7,8

Samozrejme, že každý futbalový fanúšik ho poznal už pred Eurom, ale kto by čakal, že ľavonohý stredopoliar dovedie Španielsko až k titulu? Hráč PSG rozdal 422 prihrávok, z ktorých 90,2 % našlo adresáta. Okrem toho strelil dva góly a na ďalšie dve prihral. Má Ruiz našliapnuté stať sa svetovou hviezdou?

Dani Olmo (Španielsko) 7,7

Olmov talent je nesporný. Napriek tomu sa stal pravidelným členom španielskej zálohy až po zranení Pedriho, šancu dokonale využil. Jeho kvality v záverečnej tretine sú bezkonkurenčné, tri góly a dve asistencie umožňujú 26-ročnému hráčovi označiť sa za najlepšieho strelca Euro 2024, hoci sa musí o Zlatú kopačku deliť. Má aj defenzívne kvality, čo dokázal zákrokom v záverečných minútach finále. Loptu z bránkovej čiary vyhlavičkoval, čím Anglicku zabránil druhý raz vyrovnať. V tej sekunde sa zrodil nový španielsky hrdina. Porovnanie s Andrésom Iniestom nemusí byť úplne odveci.

Jude Bellingham (Anglicko) 7,9

Anglicko bolo často kritizované a Jude Bellingham musel tiež znášať veľa posmeškov. Nebral na seba zodpovednosť, vždy chcel vyprodukovať magickú prihrávku a pôsobil nemastným-neslaným dojmom. Očakávania od neho sú obrovské, ale v osemfinále proti Slovensku ich fantastickými nožnicami bravúrne naplnil. Bez povšimnutia by nemala zostať ani jeho asistencia pri vyrovnávajúcom góle vo finále majstrovstiev Európy. Bellingham si tieto riadky pochvaly a miesto v našej zostave zaslúži.

Útočníci

Lamine Yamal (Španielsko) 7,7

Yamal v sobotu dovŕšil 17 rokov a v nedeľu sa stal majstrom Európy. V semifinále proti Francúzsku strelil azda najkrajší gól turnaja. Čo viac máme napísať? Budúcnosť patrí tomuto mladíkovi. A vlastne aj prítomnosť. Klobúk dole.

Kylian Mbappé (Francúzsko) 7,9

Nie, nedoviedol Francúzsko k titulu. Nie, nestal sa najlepším strelcom. Ale Kylian Mbappé rozhodne potvrdil status kapitána Francúzska. V prvom zápase skupiny proti Rakúsku utrpel zlomeninu nosa. Chcel však zostať s tímom, a tak dal do stávky vlastné zdravie a tvrdo pracoval na bleskovom návrate. To je vodcovstvo! Strelil gól a pridal dve asistencie.

Kylian Mbappé bol odhodlaný doviesť Francúzsko k titulu aj skrz zlomený nos.
Kylian Mbappé bol odhodlaný doviesť Francúzsko k titulu aj skrz zlomený nos.Profimedia

Jamal Musiala (Nemecko) 8,3

Celé Nemecko dúfalo v letnú rozprávku, zisk titulu na domácej pôde. Chvíľu sa zdalo, že misia naberá reálne kontúry, za čo sa mohlo ďakovať predovšetkým Jamalovi Musialovi. Dvadsaťjedenročný mladík má za sebou silný šampionát. Fanúšikov očaril driblingom a na turnaji strelil tri góly. Nemcom však v predčasnom finále vystavilo stopku Španielsko...

Aktuality zo sveta futbalu a k tomu exkluzívny bonusový obsah! Buďte v obraze a sledujte najaktuálnejšie informácie o majstrovstvách Európy UEFA EURO 2024. Všetko dôležité zo sveta športu nájdete na TVNOVINY.sk.

Markíza JE futbal!